Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεκέμβριο η απόφαση για το έλλειμμα

20 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ξεκίνησαν χθες στο Λουξεμβούργο τα «παζάρια» με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου η Ελλάδα να λάβει παράταση για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αργά χθες το βράδυ αμέσως μετά της συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο πρόεδρος του κ. Ζ. Κ. Γιούγκερ η ...ετυμηγορία επί του ελληνικού αιτήματος θα βγει τον Δεκέμβριο, ζητώντας παράλληλα την λήψη μέτρων.
Δεκέμβριο η απόφαση για το έλλειμμα

Ξεκίνησαν χθες στο Λουξεμβούργο τα «παζάρια» με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου η Ελλάδα να λάβει παράταση για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.  Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αργά χθες το βράδυ αμέσως μετά της συνεδρίαση του  Γιούρογκρουπ ο πρόεδρος του κ. Ζ. Κ. Γιούγκερ  η ...ετυμηγορία επί του ελληνικού αιτήματος θα  βγει τον Δεκέμβριο, ζητώντας παράλληλα την λήψη μέτρων.

Είπε συγκεκριμένα ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει «ουκ ολίγα προβλήματα και γεννά ανησυχίες» συμπληρώνοντας  πως περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να υιοθετήσει συγκεκριμένες διορθωτικές δράσεις.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Χ. Αλμούνια μίλησε για την αρχή μίας σημαντικής προσπάθειας «για να αρπάξουμε τον ταύρο από τα κέρατα» και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο ο κ. Γιούγκερ όσο και ο κ. Αλμούνια εξέφρασαν την έκπληξη τους αλλά και την ανησυχία τους για την αξιοπιστία  των στατιστικών στοιχείων και ο επίτροπος δήλωσε πως «ερευνούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν».

Μάλιστα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε με νόημα όλοι ξέρουμε πότε ξεκίνησε αυτό εννοώντας την απογραφή που έκανε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών  κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη είχε αλλεπάλληλα ραντεβού με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.κ. Τρισέ και Παπαδήμο καθώς και με τον  κ. Αλμούνια.

Παρουσίασε δε στο Γιούρογκρουπ  τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής για την πορεία των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας και πιθανότατα αύριο θα  σταλεί  νέα αναφορά στη Γιούροστατ για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009.  Σε αυτήν το περσινό έλλειμμα εκτιμάται πλέον στα επίπεδα του 6,5% του ΑΕΠ ενώ του 2009 προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 12%.

Με αυτά τα δεδομένα η  προσαρμογή που καλείται να κάνει η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις επιταγές της επιτήρησης , υπερβαίνει τα 22 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο εύρος της προσαρμογής σε συνδυασμό με το ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση και όλοι σχεδόν οι αναλυτές προειδοποιούν για μακρά περίοδο στασιμότητας και χαμηλής ανάπτυξης,  αποτελούν δύο βασικά διαπραγματευτικά «ατού» για τον υπουργό Οικονομίας .

Έτσι η Ελλάδα διεκδικεί προθεσμία τριών ή τεσσάρων ετών, δηλαδή έως το 2012 ή 2013 προκειμένου να διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα,

Από την πλευρά τους  Κομισιόν  και  ΕΚΤ έχουν πλέον ελάχιστη ανοχή απέναντι στη Ελλάδα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η όποια «ελαστικότητα» θα κριθεί από τα μέτρα επί των οποίων θα δεσμευθεί η κυβέρνηση για τη μείωση ελλείμματος και χρέους και τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει με αιχμή το ασφαλιστικό .

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε  να υποβάλει μέσα  στο Δεκέμβριο το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας  με το πακέτο όλων των μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την σταδιακή αλλά σταθερή  μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Για το 2010 θα προβλέπεται αποκλιμάκωση του ελλείμματος στην περιοχή του 9%.

Μετά την αξιολόγηση του ΠΣΑ θα ληφθεί η τελική απόφαση της Κομισιόν για την παράταση της επιτήρησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιθανολογούν  ότι η παράταση θα συνοδευτεί  με την υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 9 του άρθρου 104 της Συνθήκης, η οποία προβλέπει στενή εποπτεία της οικονομίας από την Κομισιόν, καθώς  κάθε τρίμηνο θα υποβάλλονται εκθέσεις για την πρόοδο της οικονομίας και την απόδοση των μέτρων.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης  συμπίπτει  με την  διαπίστωση ότι λόγω της κρίσης η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης (13 από τις 16) εμφανίζουν   ελλείμματα που αποκλίνουν σοβαρά  από το ανώτατο ανεκτό έλλειμμα του 3% του ΑΕΠ τους που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας πράγμα που διευκολύνει μια απόφαση της Κομισιόν και της ΕΚΤ να  εγκρίνουν  την παράταση που ζητά  η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε επιτήρηση  5 κοινοτικές χώρες, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Μάλτα και εφέτος θα προστεθούν σ αυτές άλλες 8 χώρες-μέλη ενώ η Γαλλία έχει δηλώσει ανοικτά ότι μόλις το 2015 θα είναι σε θέση να  κατεβάσει τα ελλείμματα της στο 3% του ΑΕΠ της και  αναμένεται να  δηλώσουν  το ίδιο και μερικές ακόμη κοινοτικές χώρες.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης