ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ χρειάζονται €1,5 δισ. ως το τέλος του έτους

Εργατικά - Ασφαλιστικά

20 Οκτώβριος 2009
Δραματική χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης μετά την πρώτη καταγραφή την οποία ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ως το τέλος του έτους το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΔχρειάζονται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο υφυπουργός. Taxheaven.gr

ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ χρειάζονται €1,5 δισ. ως το τέλος του έτους

Δραματική χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης μετά την πρώτη καταγραφή την οποία ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ως το τέλος του έτους το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΔχρειάζονται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα παρατηρείται ραγδαία πτώση των εσόδων των Ταμείων, η οποία φθάνει στο 5% τον μήνα σε σχέση με τα έσοδα του 2008, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 12%.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των παροχών για τους συνταξιούχους και η αναστροφή της κατάρρευσης των εσόδων» σημείωσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων των Ταμείων στους τομείς αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κουτρουμάνη, το ΙΚΑ χρειάζεται ως το τέλος του έτους επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων, ο ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) 450 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΔ 425 εκατ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που διεκδικεί ο ΟΑΕΔ αποτελούν οφειλές του ΙΚΑ προς τον οργανισμό οι οποίες προέρχονται από εισπραχθείσες εισφορές που δεν έχουν αποδοθεί.

Πηγή Το Βήμα