Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι εξελίξεις στο Brexit και οι τράπεζες τροφοδοτούν την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στο Brexit και οι τράπεζες τροφοδοτούν την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στο Brexit και οι τράπεζες τροφοδοτούν την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στο Brexit και οι τράπεζες τροφοδοτούν την άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

του Νίκου Σακελλαρίου


Μέχρι τέλος της εβδομάδας βλέπει συμφωνία για το Brexit ο Μισέλ Μπαρνιέ

Μία σταθερά ανοδική συνεδρίαση χωρίς αυξομειώσεις για τον Γενικό Δείκτη είχαμε στην σημερινή συνεδρίαση. Από την έναρξή της, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από 1,5% αγγίζοντας -αλλά μη φτάνοντας ποτέ- τα επίπεδα των 800 μονάδων. Αρκετά περίεργη τεχνική συμπεριφορά και ασυνήθιστη η σταθερότητα της ανόδου. Η δυναμική ανόδου ατόνησε πάντως προς το τέλος της συνεδρίασης.

Η καλή συνεδρίαση προήλθε αφ' ενός από την πολύ θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών (εξαιτίας του νέου δίαυλου επικοινωνίας της Βρετανίας με την Ε.Ε για το Brexit) και αφ' ετέρου από τις εγχώριες εξελίξεις με τις ελληνικές τράπεζες. Ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος στις συνομιλίες , Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο τραπεζικό πεδίο,η συνάντηση Ζαββού με τους Έλληνες τραπεζίτες την Παρασκευή το μεσημέρι δημιουργεί προσδοκίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των NPL's και NPE's και σε συνδυασμό με τις εισροές ξένων κεφαλαίων σε μη τραπεζικά blue chips συντηρούν την εξαιρετική εικόνα της πορείας του Γενικού Δείκτη.

Επίσης η Moody's με έκθεσή της θεωρεί την Ελλάδα ως μία από τις πλέον ευνοημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που επίσης συντηρεί την ανοδική κίνηση.

Εν ολίγοις το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει μία εξαιρετικά δυναμική περίοδο με αλληλοτροφοδούμενη άνοδο και υψηλές συναλλαγές. Σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων και μεγάλης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι θεσμικοί επενδυτές και οι ιδιώτες αναζητούν περισσότερο ρίσκο που μπορεί να τους δώσουν οι μετοχές. Σ' αυτό το λόγο οφείλεται το Χριστουγεννιάτικο (year's end) ράλι των μετοχών σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 788,02 μονάδες, με άνοδο 1,15%. Υψηλό ημέρας έκανε στις 802,27 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 118 εκατ. Ευρώ με αυξημένες συναλλαγές στο τελευταίο ημίωρο. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (3,65%), Τράπεζες (2,09%), Τρόφιμα-Ποτά (2,07%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-0,64%), Πρώτων Υλών (-0,64%).

Άκρως ανοδικές και οι ευρωπαϊκές αγορές

Η είδηση ότι υπάρχει νέα συζήτηση για συμφωνία στο Brexit δημιούργησε ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν πάλι από την Κυριακή το πρωί και πλέον όλοι στην Ευρώπη και στη Βρετανία ελπίζουν σε μία τίμια συμφωνία.

Ο DAX στη Φραγκφούρτη βρίσκεται στα επίπεδα των 13.250 μονάδων (πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του) καταγράφοντας άνοδο 1,02%. Αντίστοιχες ανοδικές κινήσεις έχει ο CAC 40 στη Γαλλία ενώ σταθεροποιητικά κινείται και ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στις ΗΠΑ, ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός -όλων των υγειονομικών πρώτα- για τον covid 19 και αυτό δημιούργησε αισθήματα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. O δείκτης S&P 500 κινείται σταθεροποιητικά ενώ ο Dow Jones παραμένει πάνω από τις 30.200 μονάδες φλερτάροντας με νέα ιστορικά υψηλά.Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης