Οχ" στην έκτακτη εισφορά, ναι στην περικοπή δαπανών

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Οκτώβριος 2009
Το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για επιβολή έκτακτων φόρων Taxheaven.gr

"Οχι" στην έκτακτη εισφορά, "ναι" στην περικοπή δαπανών

Το οικονομικό επιτελείο διαψεύδει τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για επιβολή έκτακτων φόρων

«Πολύ μακρινό» είναι το ενδεχόμενο να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη εισφορά στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους.

Αυτό τονίστηκε χθες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το οποίο σημείωσε πως δεν είναι στη λογική της νέας πολιτικής ηγεσίας οι έκτακτοι φόροι, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Βέβαια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τεράστια «μαύρη τρύπα» των εσόδων που οδηγεί σε έλλειμμα πάνω από 12% του ΑΕΠ, για την αποκλιμάκωση του οποίου κάτω από το 3% «ίσως χρειαστούν ακόμη και τέσσερα χρόνια», όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Για το θέμα της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις θα πρέπει να τονιστεί πως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των συσκέψεων του κ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Οι προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός δεν λέει όχι στο ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς, αλλά επί του παρόντος ο υπουργός δεν είναι «ζεστός» και το θεωρεί «πολύ μακρινό ενδεχόμενο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί εξετάζονται χωρίς να έχει ληφθεί μέχρι σήμερα απόφαση. Στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να τους ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από το 13% μέχρι το τέλος του έτους, γιατί κάτι τέτοιο θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010.

Γι αυτό και στους τελευταίους δυόμισι μήνες θα επιδιωχθεί να περικοπούν δαπάνες και να ενεργοποιηθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Εξάλλου, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του αλλά και τον επίτροπο Χ. Αλμούνια για τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Επαφές
Στη συνέχεια και μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσει επαφές με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για να εξεταστούν οι ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που σχεδιάζονται.

Αυξήσεις έμμεσων φόρων, πλην ΦΠΑ, ανατροπές στην άμεση φορολογία με την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και περικοπή φοροαπαλλαγών είναι μέτρα που εξετάζονται.

Παράλληλα, έχουν δοθεί αυστηρές εντολές στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού στην κατεύθυνση των προϋπολογισμών προγραμμάτων, «ξεσκονίζοντας» όλους τους κωδικούς των δαπανών, για να εντοπιστούν εστίες σπατάλης και ευκαιρίες εξοικονομήσεων.

Πηγή Ημερησία