Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στοιχεία σοκ για την οικονομία παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

19 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 11 λεπτά
  • Περισσότερα από 30 δισ.. Ευρώ θα είναι το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009, ενώ τα χρέη ξεπερνούν τα 300 δισ.. ευρώ. Τα στοιχεία-σοκ αυτά παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010 και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια σε μία περίοδο τριών ή και τεσσάρων ετών.
Στοιχεία σοκ για την οικονομία παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

Περισσότερα από 30 δισ.. Ευρώ θα είναι το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009, ενώ τα χρέη ξεπερνούν τα 300 δισ.. ευρώ. Τα στοιχεία-σοκ αυτά παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010 και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια σε μία περίοδο τριών ή και τεσσάρων ετών.

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Γ. Παπακωσταντίνου περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την πορεία της οικονομίας, επανέλαβε όμως ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα έσοδα από τον προϋπολογισμό θα είναι περί τα 15 δισεκατομμύρια λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις, δεσμεύθηκε όμως ότι το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα αφορά στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης - ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί πριν το τέλος του 2009.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο και δεσμεύθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα έχει αυξημένα κονδύλια για την παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις προσλήψεις νοσηλευτών για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Τόνισε πάντως ότι θα γίνουν περικοπές δαπανών και σπατάλης σε όλα τα Υπουργεία, σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε προκλητικές αμοιβές μελών διοικητικών συμβουλίων σε επιτροπές χωρίς
αντικείμενο.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να βάλουμε μπροστά την Ελληνική οικονομία. Για να προστατέψουμε το εισόδημα και τις προοπτικές της μέσης Ελληνικής  οικογένειας και των πιο αδύναμων». Να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης. Να χτίσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη. Η σημερινή κατάσταση Να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες την πραγματική κατάσταση -- κυρίως στα δημόσια  οικονομικά.

Ξεκινάμε από μία βασική αρχή: καθαροί λογαριασμοί.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του μίλησε για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο». Μίλησε για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Έτσι είναι. Τα στοιχεία είναι εξοργιστικά.
Πως αλλιώς μπορεί να περιγράψει κανείς τη σημερινή κατάρρευση των εσόδων; Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν για έσοδα πάνω από 65 δις φέτος. Θα φτάσουν στο τέλος του χρόνου τα 50 δις. 15 δις λιγότερα!

Μία πτώση που κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί από την κρίση. Πως μπορεί να περιγράψει κανείς την εκτόξευση των δαπανών; 75 δις προέβλεπε για φέτος ο προϋπολογισμός. Θα ξεπεράσουν τελικά τα 80 δις. Ούτε κι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη διεθνή κρίση. Το τελικό συνολικό δημόσιο έλλειμμα προβλεπόταν αρχικά στον προϋπολογισμό περίπου 5 δις. Στη συνέχεια αναθεωρήθηκε σε λιγότερο από 10 δις. Μαζί με όλα τα κρυφά χρέη θα φτάσει - αν δεν ξεπεράσει - τελικά τα 30 δις!
Πριν μερικές μόλις εβδομάδες, η προηγούμενη κυβέρνηση δήλωνε στην ΕΕ ότι το έλλειμμα θα είναι 6% του ΑΕΠ. Η ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος - όχι η νέα κυβέρνηση - προβλέπει για φέτος το διπλάσιο.
Δημόσιο χρέος: στο εξάμηνο ήταν 292 δις. Θα κλείσει το χρόνο στα 300 δις. Το μεγαλύτερο στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο ιστορικά στη χώρα μας.

Δεσμεύσεις

Δεσμευτήκαμε προεκλογικά για τη στήριξη της οικονομίας με ένα πακέτο 2,5 δις Ευρώ. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Στο ακέραιο. Γιατί μία οικονομία σε ύφεση, με πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 1 και 2 τα εκατό για φέτος, χρειάζεται επανεκκίνηση. Και γιατί την κρίση δεν μπορούν να την πληρώνουν πάντα οι ίδιοι. Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα αφορά στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης - ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί πριν το τέλος του 2009. Όπως έχουμε δεσμευτεί, με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο. Τα μέτρα αυτά αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα ανακόψουν όμως και την περαιτέρω βύθιση της ζήτησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια νόμου στα οποία έχουμε δεσμευθεί για τις πρώτες 100 ημέρες, θα δώσουν ανάσα και θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Μαζί με τον επαναπροσανατολισμό των επενδύσεων προς την πράσινη ανάπτυξη, θα βοηθήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας μας.

Στη απελευθέρωση πόρων για να αντιμετωπίσουμε την κρίση παραγωγικού προτύπου. Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Είναι όμως σαφές ότι παράλληλα με τη στήριξη της οικονομίας πρέπει να ξεκινήσει και μια σοβαρή, συστηματική και προπάντων κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Το χρειάζεται η χώρα, το οφείλουμε σε αυτή, θα δουλέψουμε σκληρά και θα το κάνουμε.

Δαπάνες

Για να γίνει αυτό θα πρέπει, όχι απλώς να μειωθούν οι σπατάλες, αλλά να μειωθούν δραστικά οι σπατάλες και όλες οι δαπάνες που δεν εξυπηρετούν το  δημόσιο συμφέρον.
Όχι οι δαπάνες για την παιδεία. Θα τιμήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση. Ο προϋπολογισμός του 2010 θα έχει αυξημένα κονδύλια για την παιδεία κατά 1 δις Ευρώ.

Όχι οι δαπάνες για την υγεία ή για τη στήριξη της απασχόλησης. Θα προχωρήσουμε στις προσλήψεις νοσηλευτών για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Στη στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για να βρουν δουλειά. Θα γίνουν όμως περικοπές δαπανών και σπατάλης. Σε όλα τα Υπουργεία, σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ως υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να υπογράψω αμοιβές Διοικητών και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Μισθούς ανύπαρκτων εντεταλμένων συμβούλων που είναι πολλαπλάσιες του όσο παίρνει ένας έμπειρος γιατρός του ΕΣΥ. Τα golden boys κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ.
Δεν πρόκειται να συναινέσω σε προκλητικές αμοιβές μελών ΔΣ, σε επιτροπές χωρίς αντικείμενο. Στη συνεχιζόμενη λειτουργία φορέων που έχουν αποκλειστικό στόχο να αμείβονται κάποιοι χωρίς να παράγεται αποτέλεσμα.

Θα μπει μαχαίρι στην καθημερινή σπατάλη του δημοσίου. Τις προμήθειες σε εξωπραγματικές τιμές, τις προνομιακές σχέσεις που υποκρύπτουν διαφθορά. Τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που πάνε σήμερα σε πελατειακές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και σε αμφιβόλου σκοπιμότητας ενισχύσεις και επιχορηγήσεις.

Αλλά να το ξεκαθαρίσουμε:

Δεν θα υπάρχουν απλήρωτες καθαρίστριες των 300 Ευρώ στα σχολεία. Δεν θα υπάρχουν ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι και πραγματικές υπερωρίες, που μένουν  μήνες απλήρωτοι.
Το δημόσιο θα τιμά τις υποχρεώσεις του στην αγορά για πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες. Και θα απελευθερωθούν πόροι για την αγορά που διψάει για ρευστότητα και για την
οικονομία που έχει ανάγκη από επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες. Όλα αυτά ήταν δεσμεύσεις μας προεκλογικά, και το 2010 θα είναι στις πιστώσεις του προϋπολογισμού.

Είναι στοιχειώδεις, αυτονόητες υποχρεώσεις ενός κράτους δικαίου το οποίο έχει τις σωστές προτεραιότητες και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συγκρατήσουμε τις δαπάνες. Εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρωθούν οι συντάξεις, να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. Με επιπρόσθετο αλλά περιορισμένο δανεισμό πριν το τέλος του έτους εφόσον χρειαστεί.

Ξεκινάμε όμως ταυτόχρονα τη μεγάλη προσπάθεια για τη ριζική αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε πραγματικά τη σπατάλη και να ξέρει ο πολίτης που πάνε τα χρήματά του. Θα φύγουμε από το σημερινό σύστημα που απλώς αναπροσαρμόζει τις περσινές πιστώσεις χωρίς να εξετάζει πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα και τι αποτέλεσμα παρήγαγαν.

Και θα πάμε σε ένα πολυετή προϋπολογισμό από μηδενική βάση. Όπου οι πιστώσεις συνδέονται με στόχους και αποτελέσματα. Θα το κάνουμε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσα από ευρεία διαβούλευση, αξιοποιώντας την καλύτερη ελληνική και διεθνή εμπειρία. Δράσεις σε σωστή κατεύθυνση που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα τις συνεχίσουμε σε νέα καλύτερη όπου χρειάζεται βάση - εμείς δεν μηδενίζουμε. Η ενιαία αρχή πληρωμής στο δημόσιο θα προχωρήσει - είναι κρίσιμη η λειτουργία της.

Θα προχωρήσει φυσικά και η προσπάθεια για προϋπολογισμό προγραμμάτων. Αλλά σε σοβαρή πλέον βάση. Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μία παρόμοια μεγάλη τομή με 5 μόλις υπαλλήλους - τόσους βρήκαμε να ασχολούνται με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όταν στο πρωτόκολλο ενός γενικού γραμματέα απασχολούνται 3 υπάλληλοι.

Οι αλλαγές αυτές στον προϋπολογισμό θα συνοδευτούν από άλλες σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές: Εξορθολογισμός στο σύστημα προμηθειών, με ηλεκτρονικές προμήθειες παντού για να βάλουμε τέρμα στις υπερτιμολογήσεις. Διπλογραφικό σύστημα καταγραφής δαπανών παντού, με ορκωτούς λογιστές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αξιολόγηση από μηδενική βάση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, μαζί με εισαγωγή νέων από κοινού σχημάτων προμήθειας υπηρεσιών υγείας και είσπραξης εισφορών.

Έσοδα

Παράλληλα με την περιστολή των δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα θα πρέπει, όχι απλώς να ανακάμψουν, αλλά και να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους. Όχι με νέους φόρους στη μέση Ελληνική οικογένεια.Όχι με λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές. Αλλά με βαθιές τομές, συστηματική δουλειά, τη διάθεση για συγκρούσεις όπου χρειαστεί, και μία γενική αρχή: να αισθάνεται ο πολίτης ότι όλοι πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τα πραγματικά τους εισοδήματα, και ότι τα χρήματα που δίνουν πιάνουν τόπο.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι διαρθρωτικά και έχουν βαθιές ρίζες. Απλώς ήρθαν σήμερα στην επιφάνεια και έγιναν τόσο έντονα με τις απίστευτα  πελατειακές πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι είναι μόλις 3000 οι Έλληνες πολίτες με
ετήσια εισοδήματα άνω των 200.000 Ευρώ; Γιατί τόσοι δήλωσαν το 2008. Δεν γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει προκλητικός πλούτος γύρω μας που φοροδιαφεύγει;
Δεν ξέρουμε που βρίσκονται τα ακίνητα των offshore εταιριών; Σίγουρα δεν είναι στη Νίκαια ή στο Κερατσίνι.
Και δεν γνωρίζουμε ότι η εκτεταμένη συναλλαγή και διαφθορά στους  φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς διαλύει κάθε έννοια δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον συνεπή φορολογούμενο και το κράτος;

Για το υπόλοιπο αυτής της χρονιάς θα καταβάλουμε μία μεγάλη προσπάθεια κάλυψης της υστέρησης των εσόδων του δημοσίου. Διορθώνοντας αδικίες, λάθη και παραλείψεις σε μέτρα που παραλάβαμε. Ενεργοποιώντας στο μέγιστο τον υπάρχοντα ελεγκτικό και εισπρακτικό φορολογικό  μηχανισμό, παρά τις δυσκολίες στη λειτουργία του.  Με δικαιοσύνη όμως, επικεντρώνοντας στα πραγματικά προβλήματα, και με επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Οι ανείσπρακτοι φόροι για τους οποίους μιλήσαμε προεκλογικά θα ελεγχθούν με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που μπορεί το δημόσιο να εισπράξει. Ξεκινάμε όμως άμεσα και τη δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό πλαίσιο που θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή στους πρώτους μήνες του 2010. Ένα πλαίσιο για ένα πιο δίκαιο, σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα φορολογίας.
Με ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολόγηση της περιουσίας, αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούν πολίτες και φορείς να διατυπώνουν προτάσεις στο διαδίκτυο - προτάσεις που θα ενταχθούν στην οργανωμένη κοινωνική διαβούλευση.

Στόχος μας το νέο πλαίσιο να εμπεδώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη στη φορολογική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Με βασικές αρχές αυτές που αναπτύχθηκαν και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα:
Ενιαία, προοδευτική, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
Όλοι να προστατεύονται από τον πληθωρισμό
Συνεισφορά ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα
Διανεμόμενα κέρδη στη φορολογία εισοδήματος, με αφαίρεση φόρου που έχει παρακρατηθεί
Αδιανέμητα κέρδη, που κρατούνται για επενδύσεις, να φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή
Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών
Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις
Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς με πιο υψηλό αφορολόγητο ώστε να προστατεύεται η μικρή περιουσία

Αντικειμενικά συστήματα ελέγχου

Διαφάνεια μέσα από την απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και ηλεκτρονική υποστήριξη της φορολογικής διοίκησης. Άμεση διασταύρωση στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας των φορολογούμενων. Όλα στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του χώρου.

Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα που κύριος στόχος του δεν είναι η εκ των υστέρων τιμωρία, αλλά η διευκόλυνση της συνέπειας και της συμμόρφωσης με κίνητρα.
Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, που η επιτυχία της λειτουργίας του θα υποστηρίζεται από θεσμούς και ικανά και έντιμα στελέχη που εκτελούν έργο με
συνέπεια.
Μόνο έτσι θα εμπιστευθούν οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές το κράτος και την οικονομία μας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το αυριανό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία - θα έλεγα την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει δυστυχώς η Ελλάδα διεθνώς. Δεν προσερχόμαστε ως απολογητές. Δεν πάμε για να ζητήσουμε απλώς μία παράταση.

Πάμε για να εκθέσουμε το δικό μας σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη, το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών, και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το σχέδιο για το οποίο έχουμε λάβει εντολή από τους Έλληνες πολίτες. Πάμε με καθαρούς λογαριασμούς. Θα είναι η πρώτη μας σφραγίδα στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης. Με δείγμα γραφής την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για να φύγουν τα στατιστικά στοιχεία από κάθε προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Πάμε και σαφείς στόχους και μέτρα.
Για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Με τα μέτρα στήριξης στα οποία έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Για το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών. Με μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010 και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια σε μία περίοδο 3-4 ετών.  Με προσαρμογές όχι έκτακτου αλλά μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα, ισόρροπα από την πλευρά των δαπανών και των εσόδων. Για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία της οικονομίας, των αγορών. Που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες αντί να τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Έτσι θα συντάξουμε τους επόμενους μήνες και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το οποίο φυσικά και θα καταθέσουμε πριν και θα συζητηθεί στη Βουλή.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Το ξέρουμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Αλλά κάθε κρίση, κάθε δυσκολία, είναι και ευκαιρία για υπερβάσεις. Θα τα καταφέρουμε γιατί θα έχουμε την κοινωνία μαζί μας - και γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης