Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έντονη διόρθωση μετά το ιστορικό σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων

Έντονη διόρθωση μετά το ιστορικό σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων

Έντονη διόρθωση μετά το ιστορικό σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων

Έντονη διόρθωση μετά το ιστορικό σερί των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων

Του Νίκου Σακελλαρίου


Υποχώρησε και μάλλον βίαια ο Γενικός Δείκτης σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο βοηθούμενος και από το διορθωτικό κλίμα στις ξένες αγορές χωρίς να δημιουργεί νέες ανησυχίες μετά και το ρεκόρ των 14 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 774,32 μονάδες με υποχώρηση -2,72% και αξία συναλλαγών στα 112 εκατ. Ευρώ.

Οι λόγοι της διόρθωσης

Η αποτυχία συνεννόησης της Ε.Ε με τη Βρετανία για το Brexit, οι υψηλές αποτίμησεις μετοχών στην Ε.Ε. και τα αρνητικά μακροοικονομικά (απασχόληση) στοιχεία από τις ΗΠΑ αποτέλεσαν την αφορμή για να στρωθεί ο καμβάς των ρευστοποιήσεων και στο ελληνικό χρηματιστήριο.


Η ανακοίνωση της πρόσθετης επαναγοράς ομολόγων ύψους 500 δισ. Ευρώ ήταν απλώς η επιβεβαίωση των φημών που είχαν κυκλοφορήσει κατά το προηγούμενο διάστημα και ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα των ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από το πρωί είχαν στηθεί οι εντολές πώλησης , κυρίως προς τους τραπεζικούς τίτλους που είχαν υπεραποδώσει, και σταδιακά επεκτάθηκαν και στους υπόλοιπους κλάδους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774,32 μονάδες με υποχώρηση -2,72%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικά και οι 84 πτωτικά. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές (-8,07%), οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-4,94%), το Εμπόριο (-3,40%) και οι πρώτες ύλες (-3,08%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των ταξιδίων (1,06%) και των τροφίμων (0,85%).

Δεν δημιουργεί ανησυχία η σημερινή διόρθωση μετά το μεγάλο ράλι

Η σημερινή διόρθωση δεν αποτελεί κάποιο επικίνδυνο ντόμινο ρευστοποιήσεων. Απλώς διέκοψε ένα ιστορικό σερί 14/14 που δεν είχε ξαναγίνει από το 1988. Οι επενδυτές αναζητούσαν να πάρουν μέρος των υπεραξιών για να τις καταγράψουν λογιστικά στο τέλος του χρόνου ενώ (για κάποιους) έπρεπε να γίνει η διόρθωση προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για επανατοποθετήσεις κεφαλαίων. Τεχνικά, υπήρχε ένα μεγάλο διαγραμματικό κενό από τις 650 μονάδες μέχρι και τις 800 μονάδες που πρέπει να συγκλίνει προκειμένου να ισχυροποιηθεί η αγορά και να κινηθεί υψηλότερα από τις αρχές του 2021.

Ο Δεκέμβριος παραμένει πάντα ένας αρνητικός μήνας. Μέχρι χθες δεν μας το είχε επιβεβαιώσει αλλά η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι θα υπάρξουν 'ταρακουνήματα' στις αγορές. Σε τελική ανάλυση η άνοδος κατά 180 περίπου μονάδες του Γενικού Δείκτη από τις αρχές Νοεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο μάλλον προιδέαζε ότι θα έρχονταν κάποια στιγμή πωλητές σε μετοχές που είχαν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σ' ένα μήνα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και τις τελευταίες αναβαθμίσεις, δέχθηκε σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ξένα funds και φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η διασύνδεσή του με τις διεθνείς εξελίξεις.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης