Tax Flash: Δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τα προτιμησιακά καθεστώτα

Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

9 Δεκέμβριος 2020
Taxheaven.gr


Jean Monnet Chair
EU Tax Policy and Administration
Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union
ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI


ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ

81ο Tax Flash

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σημείωμα αναφορικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., στο οποίο συμπεριέλαβε και οδηγίες αναφορικά με τα προτιμησιακά καθεστώτα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Την 1η Φεβρουαρίου 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστη «τρίτη χώρα».

Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, το δίκαιο της Ένωσης ισχύει ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπραγματευτούν συμφωνία για νέα εταιρική σχέση, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν η συμφωνία αυτή θα συναφθεί και θα αρχίσει να ισχύει στο τέλος της μεταβατικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργήσει σχέση η οποία, όσον αφορά τους όρους πρόσβασης στην αγορά, θα είναι πολύ διαφορετική από τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην εσωτερική αγορά, στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και στον χώρο ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Σκοπός των κατευθυντήριων οδηγιών που δημοσίευσε η Επιτροπή είναι η διευκόλυνση τόσο των οικονομικών φορέων όσο και των τελωνειακών υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, σε θέματα εφαρμογής Προτιμησιακών Καθεστώτων σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα Προτιμησιακά Καθεστώτα συνιστάται στους οικονομικούς φορείς να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εισροών και εφοδιασμού και να λάβουν υπόψη ότι οι εισροές (ύλες, επεξεργασίες) από το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρούνται μη καταγόμενες για τους σκοπούς των δασμολογικών προτιμήσεων με τρίτες χώρες.

Έως σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη τροποποιήσει τους κανόνες του προκειμένου να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ, όπως ορίζεται στην απόφαση. Στις 15 Μαΐου 2020, η Επιτροπή απηύθυνε στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιητική επιστολή βάσει του άρθρου 260 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου.

Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το ΗΒ δεν αποτελεί πλέον μέρος του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ. Συνεπώς, οι εισροές του ΗΒ (ύλες ή επεξεργασίες) θα θεωρούνται «μη καταγόμενες» στο πλαίσιο των προτιμησιακών καθεστώτων της ΕΕ, για τον προσδιορισμό της προτιμησιακής καταγωγής των εμπορευμάτων που ενσωματώνουν αυτές τις εισροές.

Συνιστάται στους εξαγωγείς και τους παραγωγούς της ΕΕ που συντάσσουν ή υποβάλλουν αίτηση για αποδεικτικό καταγωγής με σκοπό την εξαγωγή προς χώρα εταίρο να λαμβάνουν υπόψη ότι οι εισροές ΗΒ(ύλες ή επεξεργασίες) είναι «μη καταγόμενες» για οποιαδήποτε εξαγωγή πραγματοποιείται μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Συνιστάται στους εισαγωγείς της ΕΕ που αιτούνται προτιμησιακή μεταχείριση στην ΕΕ, βάσει συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) ή αυτόνομου προτιμησιακού καθεστώτος (όπως το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων), να διασφαλίζουν ότι οι εξαγωγείς τρίτων χωρών μπορούν να αποδείξουν ότι τα εμπορεύματα πληρούν τις απαιτήσεις προτιμησιακής καταγωγής, λαμβανομένων υπόψη των συνεπειών της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνιστάται στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι σε κράτη μέλη της ΕΕ και παρέχουν στους εξαγωγείς ή τους εμπόρους τις απαραίτητες πληροφορίες για τον προσδιορισμό της προτιμησιακής καταγωγής των εμπορευμάτων μέσω δηλώσεων προμηθευτή, να ενημερώνουν τους εξαγωγείς ή τους εμπόρους για τις αλλαγές στον χαρακτήρα καταγόμενου προϊόντος των εμπορευμάτων των οποίων η προμήθεια γίνεται πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και για τα οποία παρέχονται οι εν λόγω δηλώσεις προμηθευτή.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ από το ΗΒ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θεωρούνται μη καταγόμενα εμπορεύματα στο πλαίσιο των προτιμησιακών καθεστώτων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει τα εξής:

- Εμπορεύματα που είχαν παραχθεί στο ΗΒ, πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, αν μεταφερθούν ή εισαχθούν στην ΕΕ από το ΗΒ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δεν θεωρούνται καταγόμενα από την ΕΕ στο πλαίσιο των προτιμησιακών καθεστώτων της ΕΕ.

- Εμπορεύματα που είχαν παραχθεί στην ΕΕ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, αν βρίσκονται στο ΗΒ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και εισαχθούν στην ΕΕ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δεν θεωρούνται καταγόμενα από την ΕΕ στο πλαίσιο των προτιμησιακών καθεστώτων της ΕΕ και σύμφωνα με την αρχή της εδαφικότητας όπως ορίζεται στο σχετικό άρθρο της εκάστοτε εφαρμοζόμενης Προτιμησιακής Συμφωνίας.

- Εμπορεύματα καταγόμενα από προτιμησιακές χώρες-εταίρους της ΕΕ τα οποία έχουν εισαχθεί στο ΗΒ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου με προτίμηση, αν στη συνέχεια εισαχθούν στην ΕΕ από το ΗΒ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δεν θεωρούνται καταγόμενα από την αντίστοιχη χώρα-εταίρο. Επομένως, τα εμπορεύματα αυτά δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται για σκοπούς σώρευσης με τη συγκεκριμένη χώρα-εταίρο (διμερής σώρευση) ή με άλλες χώρες-εταίρους (διαγώνια σώρευση) στο πλαίσιο των προτιμησιακών καθεστώτων της ΕΕ.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ/ΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Εμπορεύματα καταγόμενα από την ΕΕ που εξάγονται μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου από την ΕΕ, μέσω του ΗΒ, σε τρίτη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει προτιμησιακή συμφωνία είναι δυνατό να δικαιούνται προτιμησιακή μεταχείριση στην εν λόγω τρίτη χώρα-εταίρο, με την προϋπόθεση ότι τηρείται ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς / μη διενέργειας εργασιών (non manipulation) σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοζόμενου προτιμησιακού καθεστώτος .

Ομοίως, εμπορεύματα καταγόμενα από τρίτη χώρα-εταίρο που εισάγονται μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου από την εν λόγω χώρα-εταίρο στην ΕΕ, μέσω του ΗΒ, είναι δυνατό να δικαιούνται προτιμησιακή μεταχείριση στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι τηρείται ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς/μη διενέργειας εργασιών (non manipulation), σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοζόμενου προτιμησιακού καθεστώτος. 

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής μεταφέρθηκαν στη χώρα μας με το υπ' αριθ. Ο ΔΔΘΕΚΑ 1138082 ΕΞ 2020 έγγραφο της ΑΑΔΕ.


Δείτε το σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: