Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα υψηλά επίπεδα 10μηνου για το ελληνικό χρηματιστήριο

Ανoδικός ο Γεν. Δεικτη στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά το κλίμα διόρθωσης στις ξένες αγορές

Νέα υψηλά επίπεδα 10μηνου για το ελληνικό χρηματιστήριο

Νέα υψηλά επίπεδα 10μηνου για το ελληνικό χρηματιστήριο
  • Ανoδικός ο Γεν. Δεικτη στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά το κλίμα διόρθωσης στις ξένες αγορές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Brexit και εμβόλιασμός ήταν τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τις χρηματιστηριακές αγορές κατά τη σημερινή ημέρα. Στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με ώθηση από τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και οι αμερικανικές έχουν εισέλθει σε φάση ήπιας διόρθωσης αλλά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε σταθεροποιητικά (με ήπιες ανοδικές και καθοδικές κινήσεις πέριξ των 785 μονάδων) στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης για να κλείσει με αυξημένες αγορές στο υψηλό ημέρας στις 791,17 μονάδες με άνοδο 0,55%. Λίγο χαμηλότερη από τις προηγούμενες, η σημερινή αξία συναλλαγών που κινήθηκε χαμηλότερα των 70 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών 2,17%, τηλεπικοινωνιών 0,72%, Κατασκευές 0,34%, Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα 0,33% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των τεχνολογικών -2,07%, πετρελαίου -0,95%, ταξιδίων -0,75%. Ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στις μετοχές Alpha, Εurobank, ΕΤΕ και ΟΤΕ.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει αντοχές στα παρόντα επίπεδα και εάν καταφέρει να κλείσει την εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες, θα έχει δημιουργήσει ισχυρές στηρίξεις για τις μελλοντικές κινήσεις το 2021.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ξένες αγορές από τον Αύγουστο και μετά. Η ευθυγράμμισή του Γενικού Δείκτη με τις ευρωπαϊκές τάσεις θα ευδοκιμήσει εάν δούμε μία εξίσου καλή κίνηση των ξένων αγορών στις αρχές του 2021. Προς το παρόν, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να υπολείπεται σε απόδοση των ευρωπαϊκών και σίγουρα δικαιούνται μία ανοδική κίνηση, την οποία μάλλον λαμβάνει αυτή την περίοδο (από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τώρα).

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν εισροές από ξένα funds. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν υπερπουλημένος μέχρι τον Αύγουστο και βρίσκονταν σε μεγάλο discount έναντι των τραπεζικών κλάδων σε άλλα χρηματιστήρια. Φαίνεται ότι τώρα αυτή η διαφορά κλείνει σταδιακά καθώς οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίζονται τα προβλήματα με τα NPL's.

Οι κεντρικές τράπεζες (ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας) έχουν τροφοδοτήσει με τεράστια ρευστότητα (άνω των 7 τρις. ευρώ) τις οικονομίες και όσο συνεχίζεται η χρηματοδότηση αυτή τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές θα βρίσκονται σε θετικό momentum.

Τα ομόλογα προσφέρουν επενδυτική ασφάλεια αλλά με ασύμφορες αποδόσεις. Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται (από τον Αύγουστο) προς μετοχές και εναλλακτικές επενδύσεις.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης