Αποτελέσματα live αναζήτησης

Όταν οι παρατάσεις δεν έχουν ουσιαστικό νόημα

5 Δεκέμβριος 2020
Όταν οι παρατάσεις δεν έχουν ουσιαστικό νόημα

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Όταν υπάρχουν σαφείς οδηγίες, ξεκάθαρο και ικανό χρονικό πλαίσιο υποβολής, έγκαιρο άνοιγμα εφαρμογών που λειτουργούν απρόσκοπτα, κ.λπ., κανείς δε ζητά παρατάσεις. Οι παρατάσεις δίνονται συνήθως για να καλύψουν καθυστερήσεις, λάθη και αστοχίες των εκάστοτε Υπουργείων και όχι για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών όπως ευαγγελίζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αδιάσειστο στοιχείο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό είναι η ίδια η καθημερινότητα που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Είναι γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ανακοινώσεις ή οι αποφάσεις των παρατάσεων που αφορούν σε φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις, συμπίπτουν χρονικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες που παρατείνονται. Αυτό είναι ένα νοσηρό φαινόμενο της ελληνικής πραγματικότητας που δυστυχώς δε λέει να πάψει, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τη νοοτροπία των ιθυνόντων διαχρονικά. Ανακοινώνεται επί παραδείγματι μια παράταση το απόγευμα ή το μεσημέρι της καταληκτικής ημερομηνίας μιας υποχρέωσης ή άλλες φορές την αμέσως προηγούμενη. Όμως, με τον τρόπο αυτό η παράταση χάνει το όποιο νόημά της, αφού οι περισσότεροι επαγγελματίες και πολίτες, έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα κάτω από τεράστια πίεση και άγχος.

Τι να την κάνω την παράταση που δίνεται την τελευταία στιγμή όταν έχω εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά ώστε να προκάνω μια υποχρέωση;

Αφορμή για το παρόν σημείωμα στάθηκε η χθεσινή ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. με την οποία ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα η παράταση σε μια σειρά από υποχρεώσεις που αφορούν σε υποβολές δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων για χιλιάδες φορολογούμενους (σ.σ. στη συνέχεια δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ και η απόφαση). 

Αν ο στόχος της Α.Α.Δ.Ε. ήταν να δώσει παράταση (εν προκειμένω ήταν επιβεβλημένη η παράταση διότι αυτό που θέλει να πετύχει η Α.Α.Δ.Ε. εν μέσω πανδημίας όσον αφορά στην επικαιροποίηση των μισθώσεων στο taxis είναι ανεδαφικό, χρονοβόρο και παράλληλα δημιουργεί μείζονα προβλήματα σε μια κοινωνία που ακροβατεί), τότε όφειλε να το ανακοινώσει πολλές μέρες πριν, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όλους και ταυτόχρονα να προγραμματιστούν άλλες εργασίες που αυτό το διάστημα είναι ατελείωτες.

Οι συνεχόμενες παρατάσεις που δίνονται για μια υποχρέωση αποδεικνύουν το ουτοπικό της ίδιας της υποχρέωσης καθώς και τις δυσκολίες στην πράξη. Όμως αυτά όφειλαν να αξιολογηθούν εξαρχής από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Καλή δύναμη σε όλες και όλους τους συναδέλφους.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης