Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστολή διαμαρτυρίας ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας σχετικά με ΜΥΦ 2014 και ασθένεια λογιστών

Επιστολή διαμαρτυρίας ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας σχετικά με ΜΥΦ 2014 και ασθένεια λογιστών
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)


Καλαμάτα 04/12/2020

Προς:
Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο
Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
Τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:
-Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο
-Διοίκηση 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΟΕΕ
-Πρόεδρο Κο Καμπάνη Βασίλειο και ΔΣ της ΠΟΦΕΕ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί και κύριε Διοικητή της ΑΑΔΕ,

Ύστερα από αλλεπάλληλες εισηγήσεις της ΠΟΦΕΕ, του ΟΕΕ και των Τοπικών Ενώσεων που εκπροσωπούν το κλάδο των λογιστών - φοροτεχνικών, κατατέθηκαν δύο τροπολογίες στη Βουλή για τη διαγραφή των προστίμων υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών έτους 2014. Η δεύτερη εξ αυτών (η οποία έγινε και από 6 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος) προέβλεπε την δυνατότητα στους λογιστές - φοροτεχνικούς, που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19 ή σε περίπτωση θανάτου, παράτασης των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους από τους οποίους έχουν λάβει εξουσιοδότηση μέσω τους πληροφοριακού συστήματος

Κατά την διάρκεια της ομιλίας σας στο Κοινοβούλιο, μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε, ότι οι ανωτέρω τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές στο σύνολο τους. Αντ' αυτού, όπως μας πληροφορήσατε, οι σχετικές τροπολογίες θα αξιολογηθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τον αρμόδιο Υφυπουργό "ΚΑΙ ΑΝ" υλοποιούνται τεχνικά από την ΑΑΔΕ, θα προχωρήσετε στην εφαρμογή τους.

Το θέμα των προστίμων για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών (ΜΥΦ) του 2014 είναι ένα θέμα που πιέζει καθημερινά λογιστές - φοροτεχνικούς και επιχειρηματίες και σε αρκετές περιπτώσεις είναι αντικείμενο προστριβών μεταξύ τους.

Πολλές, δε είναι οι περιπτώσεις που οι προστριβές αυτές συνοδεύονται από απειλές και καταγγελίες για το ποιος είναι υπεύθυνος να επιβαρυνθεί τα εν λόγω πρόστιμα.

Εύλογα, λοιπόν, και εμείς από την πλευρά μας ρωτάμε:

Πρώτον: Τι ακριβώς πρέπει να αξιολογηθεί;

Το Υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει σε μέσα ενημέρωσης, σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25.1.2016, προκειμένου να υποβληθούν οι εν λόγω συγκεντρωτικές καταστάσεις χωρίς κυρώσεις και στη συνέχεια δεν την επικύρωσε ποτέ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν τις καταστάσεις αυτές από 21.1.2016 έως 25.1.2016, να δέχονται πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, μια παράληψη της Διοίκησης η οποία έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλο πρόβλημα να μην διορθωθεί.

Δεύτερον: Αν δεν γίνονται να υλοποιηθούν τεχνικά οι ανωτέρω τροπολογίες, τότε ΤΙ?

Εν έτη 2020, με τις πλατφόρμες να "ξεφυτρώνουν" κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια καθημερινά, με τα ηλεκτρονικά βιβλία "MyData" να τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021, πως είναι δυνατόν να μην μπορεί να υλοποιηθεί τεχνικά η εκ των υστέρων διαγραφή των προστίμων για τις ΜΥΦ 2014. Σημειώνουμε, ότι αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν τύχει ανάλογης διαχείρισης.

Τρίτον και πολύ σημαντικό: Ο επαγγελματίας λογιστής - φοροτεχνικός έχει δικαίωμα να αρρωστήσει;

Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει άμεσα ειδική μέριμνα για τον κλάδο των λογιστών - φοροτεχνικών, σε ότι αφορά το δικαίωμά του στην ασθένεια, όπως επίσης και το δικαίωμα των γυναικών λογιστών - φοροτεχνικών στη μητρότητα. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας καθημερινά το δύσκολο έργο που έχουμε επωμιστεί, έχουμε στερηθεί την προσωπική μας ζωή, την οικογένεια μας και τον ελεύθερο χρόνο μας.

Τώρα, επιπλέον, μας απαγορεύετε και να ασθενήσουμε.

Οφείλετε, λοιπόν, να νομοθετήσετε και να θέσετε τις απαιτούμενες δικλείδες προστασίας τόσο του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από εμάς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις σας κε Σταικούρα, τονίσατε πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία το έργο που προσφέρουν οι λογιστές - φοροτεχνικοί και πόσο έχουν συμβάλει στην υλοποίηση των έκτακτων μέτρων που νομοθετούνται καθημερινά. Παρακαλούμε να δείξετε με πράξεις ότι εκτιμάτε την προσπάθεια που καταβάλουμε και να δεχτείτε τις εν λόγω τροπολογίες. Οτιδήποτε λιγότερο είναι απλά λόγια χωρίς ουσία.

Εκ του ΔΣ της ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης