Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΜΕ «ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΣΤΟΧΟ« ΓΙΑ ΤΟ 2010 5 δισ. κατά του ελλείμματος

16 Οκτώβριος 2009
  • Μίνιμουμ δημοσιονομική προσαρμογή 5 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η τιθάσευση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα 2,5 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Πέντε δισ. κατά του ελλείμματος

Μίνιμουμ δημοσιονομική προσαρμογή 5 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η τιθάσευση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα 2,5 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.


Η προσαρμογή θα επέλθει σε βάθος χρόνου και ισόποσα μεταξύ εσόδων και δαπανών, προκειμένου να μην υπάρξει «στραγγαλισμός» της ελληνικής οικονομίας. Η ανάταξη των εσόδων θα προέλθει από την αύξηση των εισπράξεων από τους έμεσους φόρους (χωρίς αύξηση συντελεστών ΦΠΑ), την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του κεφαλαίου και των κινητών αξιών.

Από την άλλη πλευρά ματαιώνεται η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο μέχρι στιγμής, όμως, δημοσιονομικός εκτροχιασμός οδηγεί αναπόφευκτα σε πρόσθετο δανεισμό.


Το μέγεθος της άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει σε μονοψήφιο έλλειμμα το 2010, αλλά και σε μία λελογισμένη ετήσια προσαρμογή που δεν θα οδηγήσει σε «στραγγαλισμό» την ελληνική οικονομία.

Τη στιγμή που κλιμάκιο της ΕΕ ξεσκονίζει τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας μας, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έσπευδαν χθες να ξεκαθαρίσουν ότι, παρά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα του 2010 έστω και στο 9,9% του ΑΕΠ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει τον συμβολισμό των νέων προσπαθειών.


Η μείωση του ελλείμματος, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, θα γίνει, όχι μέσω έκτακτων μέτρων, αλλά βαθιών τομών, οι οποίες θα αποδείξουν στην ΕΕ τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Αν δώσεις το σωστό δείγμα γραφής, ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τότε την περίοδο προσαρμογής μπορείς να την αγοράσεις και μέσα στο χρόνο. Ηδη, οι αγορές, προσθέτει ο ίδιος παράγοντας, έχουν δει με καλό μάτι την εκκίνηση της νέας κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται και στην εξυπηρέτηση του προγράμματος δανεισμού.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα της χώρας φθάνει το 12% του ΑΕΠ, οι μίνιμουμ πόροι που θα απαιτηθούν για την επίτευξη μονοψήφιου ελλείμματος είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,5 δισ. ευρώ που προγραμματίζει η κυβέρνηση να ρίξει στην αγορά, με στόχο την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μπορεί το ποσό αυτό να φαντάζει ιδιαίτερα υψηλό, πλην όμως στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν μέτρα σοκ που θα «στεγνώσουν» την αγορά και τα νοικοκυριά, προκρίνουν ισόποσο ποσοστό προσαρμογής εσόδων και δαπανών και προσβλέπουν σε μία, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη περίοδο εξυγίανσης η οποία θα φθάνει και τα τέσσερα έτη.


ΕΜΜΕΣΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ

Ειδικά για το σκέλος των εσόδων η ανάταξη θα προέλθει το 2010 από την εφαρμογή της νέας φορολογικής πολιτικής, που θα περιλαμβάνει ανατροπή της σχέσης άμεσων - έμμεσων φόρων (χωρίς αύξηση συντελεστών ΦΠΑ), την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του κεφαλαίου και των κινητών αξιών. Για το 2009 θα καταβληθεί προσπάθεια να μην περάσει άπρακτο το υπόλοιπο διάστημα.

Ηδη χθες σε ειδική σύσκεψη με τους ΔΟΥάρχες δόθηκε εντολή να εντατικοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για την είσπραξη του ΦΠΑ που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση αλλά και για όλες τις βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες οφειλές. Δεδομένο εξάλλου θα πρέπει να θεωρείται ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και κινητής τηλεφωνίας και το υπόλοιπο ΕΤΑΚ του 2008.

Για το ΕΤΑΚ του 2009, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν χθες ότι πρόκειται να δοθεί εντολή στη ΓΓΠΣ να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που δεν χρήζουν διορθώσεων και να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η αποστολή εκείνων που εν τω μεταξύ θα έχουν διορθωθεί από τους υπόχρεους.

Σε εκκρεμότητα δείχνουν να παραμένουν πάντως τα πράσινα τέλη, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να επιφέρει κάποιες αλλαγές που θα τα προσαρμόσουν περισσότερο με την εκπομπή των ρύπων παρά με τον χρόνο παλαιότητας των αυτοκινήτων.

Από την άλλη πλευρά, ματαιώνεται η σταδιακή περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση.


ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, το υπουργείο Οικονομίας δείχνει πεπεισμένο ότι μέσα στο τρέχον έτος μπορούν να γίνουν κάποιες περικοπές συμβολικού μόνον χαρακτήρα, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί απαράδεκτο να υπάρχουν εκκρεμότητες πληρωμών σαν αυτές των απλήρωτων καθαριστριών στο υπουργείο Παιδείας. Αυτές, τονίζουν κατηγορηματικά, θα τακτοποιηθούν απολύτως.

Από εκεί και πέρα σημαντικές εκκρεμότητες παρουσιάζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι καθυστερούμενες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους. Ειδικά για τα νοσοκομεία, το συνολικό χρέος του Δημοσίου αγγίζει πλέον το ποσό των 6 δισ. ευρώ, ενώ αλλά περίπου 3 δισ. ευρώ οφείλει το Δημόσιο προς τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποδέχεται το χρέος πλην όμως είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές του Δημοσίου προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους αποπληρωμής, όπως συμβαίνει και στην ελεύθερη αγορά. Το χρονικό διάστημα αποπληρωμής, πάντως, δεν θα είναι τεράστιο, έτσι ώστε η λογιστική του απεικόνιση στον προϋπολογισμό να μην ξεπερνά τα τρία έτη.

Στην προσπάθεια δραστικής μείωσης των δαπανών τον επόμενο χρόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τους επιχορηγούμενους φορείς και τα υπουργεία να γνωστοποιήσουν μέχρι τη Δευτέρα τις επικαιροποιημένες προτάσεις τους για το 2010, τις ανάγκες που έχουν για το υπόλοιπο του 2009 και τις οφειλές των παρελθόντων οικονομικών ετών.


Πηγή Κέρδος

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης