Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έκανε το 10 στα 10 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

'Εικονική πραγματικότητα' μοιάζει η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ως προς τις υγειονομικές εξελίξεις

Έκανε το 10 στα 10 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

Έκανε το 10 στα 10 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο
  • 'Εικονική πραγματικότητα' μοιάζει η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ως προς τις υγειονομικές εξελίξεις


Του Νίκου Σακελλαρίου


'Εικονική πραγματικότητα' μοιάζει η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ως προς τις υγειονομικές εξελίξεις. Με την 10η άνοδο σε 10 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί νέα υψηλά 9μηνου σε ένα περιβάλλον υγειονομικής ανασφάλειας και επιχειρηματικού προβληματισμού μετά και την παράταση του lockdown μέχρι τις 14/12. Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχεται με υστέρηση από την άνοδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Μία άνοδος την οποία χρωστούσε το ελληνικό χρηματιστήριο στους επενδυτές του. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά το διάστημα της ανόδου (περίπου 2 εβδομάδων) αυξήθηκε πάνω από τα 90 εκατ. Ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που θέλουν να αξιοποιήσουν τα χαμηλά επίπεδα τιμών.

Η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε ήπια καθοδικά, για να εκτιναχθούν αρκετοί κλάδοι μετά τα μισά της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,8 εκατ. Ευρώ, σχετικά μειωμένη με τον μέσο όρο των προηγούμενων 9 συνεδριάσεων που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. Ευρώ. Κατά τη σημερινή (3/12/2020) συνεδρίαση, οι 62 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με ήπιες διορθωτικές κινήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 766,82 μονάδες με άνοδο 0,97%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ο δείκτης Ταξιδίων-Αναψυχής (5,52%), οι Πρώτες Ύλες (2,73%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (2,3%) ενώ την μεγαλύτερη υποχώρηση το Εμπόριο (-0,47%), τα Προσωπικά Οικιακά προϊόντα (-0,25%) και οι Κατασκευές (-0,03%).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η άνοδος των μετοχών ΟΠΑΠ (5,84%), ΔΕΗ (4,58%) ενώ πιέσεις λόγω εσωτερικών επιχειρηματικών εξελίξεων δέχθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ (-3,73%).

Άντληση 625 εκατ. Ευρώ από έντοκα γραμμάτια του δημοσίου


Χθες διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,28%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,634 δις Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,61 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες κάλυψαν μέρος από την δημοπρασία και θα διαθέσουν τα κεφάλαια σε repos.

Μεικτές τάσεις στις ξένες αγορές

Μεικτές τάσεις (με ήπιες μεταβολές) οι ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες το ράλι ανόδου είχε προηγηθεί αρκετό διάστημα πριν από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Οι όποιες ρευστοποιήσεις καταγράφονται αποδίδονται κυρίως στην αποκόμιση κερδών θεσμικών επενδυτών από το προηγούμενο relief rally και στις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων ενόψει 2021.

Η έναρξη εμβολιασμού στη Βρετανία, δημιούργησε μία ανάκαμψη στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100. Ήπια υποχώρηση στον γερμανικό DAX λόγω αποκόμισης κερδών. Υπενθυμίζεται ότι ο DAX κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά του.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης