Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κομισιόν: Πάρτε μέτρα για χρέος, έλλειμμα, ασφαλιστικό

15 Οκτώβριου 2009
  • Η επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, τις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.΄
Κομισιόν: Πάρτε μέτρα για χρέος, έλλειμμα, ασφαλιστικό

Η επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, τις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.΄

Τραγική προβλέπει η Κομισιόν ότι θα είναι η επιδείνωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους μεσομακροπρόθεσμα στις κοινοτικές χώρες σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού τους.

Η Επιτροπή σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε χθες με αντικείμενο τη «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» των χωρών-μελών, προειδοποιεί τις κοινοτικές κυβερνήσεις για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή αυτής της δυσμενέστατης προοπτικής.

Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν την κατατάσσει στην ομάδα των χωρών «υψηλού κινδύνου» για τις οποίες επισημαίνει ότι στο εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος προστίθεται και η κάθετη αύξηση του κόστους για τις συντάξεις.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και τη Βρετανία εμφανίζουν «έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημόσιων οικονομικών τους μεγαλύτερο του 12% του ΑΕΠ τους, υπογραμμίζει στην έκθεση της η Κομισιόν.

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά τους θα πρέπει να αυξάνονται κάθε χρόνο και σε μόνιμη βάση τουλάχιστον με το παραπάνω ποσοστό (δηλαδή 12%) εάν θέλουν να εξασφαλίσουν όχι κάποια θεαματική μείωση του χρέους τους, αλλά απλώς αυτό «να παραμείνει διαχειρίσιμο». Αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η κατάσταση της είναι και η πιο δύσκολη εξαιτίας του υπερβολικά υψηλού δημοσίου χρέους της.

Ανάκαμψη
Κατά την άποψη που προβάλλει η Κομισιόν στην έκθεσή της, η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει τα προσεχή χρόνια δεν είναι επαρκής για να οδηγήσει από μόνη της στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των κρατών - μελών.

Και τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη απέναντι στο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιλογές που έχουν οι κοινοτικές κυβερνήσεις για ν' αντιμετωπίσουν αυτό το επερχόμενο δημοσιονομικό «τσουνάμι» είναι λιγότερες από τα δάκτυλα του ενός χεριού και αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, τις μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συστημάτων και τέλος τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι τον μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν η Σουηδία, η Δανία, η Φιλανδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία. Και τούτο, διότι εμφανίζουν μικρό δημόσιο χρέος και έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.

Χώρες
Ελεγχόμενα προβλήματα θα εμφανίσουν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις χώρες της ομάδας υψηλού κινδύνου για να διαχειρισθούν την αύξηση του κόστους των συντάξεων κ.λπ.

Ανησυχεί, τέλος, η Κομισιόν και για την εξέλιξη των επιτοκίων προειδοποιώντας ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει και στη δική τους αύξηση μόλις οι οικονομίες εξέλθουν από την κρίση και λάβουν τον δρόμο της ανάκαμψης.

Την έκθεση αυτή θα τη συζητήσουν τη προσεχή Δευτέρα-Τρίτη οι υπουργοί Οικονομίας στη σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στο Λουξεμβούργο, όπου θα πάρει μέρος για πρώτη φορά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου.

Οι βαθμολογίες των κρατών - μελών

Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και τη Βρετανία εμφανίζουν «έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημόσιων οικονομικών τους μεγαλύτερο του 12% του ΑΕΠ τους. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά τους θα πρέπει να αυξάνονται κάθε χρόνο και σε μόνιμη βάση τουλάχιστον με το παραπάνω ποσοστό (δηλαδή 12%) εάν θέλουν το χρέος τους «να παραμείνει διαχειρίσιμο».

Τον μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία. Και τούτο διότι εμφανίζουν μικρό δημόσιο χρέος και έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα.

Ελεγχόμενα προβλήματα θα εμφανίσουν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις χώρες της ομάδας υψηλού κινδύνου για να διαχειρισθούν την αύξηση του κόστους των συντάξεων κ.λπ.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης