Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σταθεροποίηση πέριξ των 760 μονάδων Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σταθεροποίηση πέριξ των 760 μονάδων Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου


Κίνηση πέριξ των 760 μονάδων έκανε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν σαφώς πιο υποτονική από την συνεδρίαση της Τρίτης και ο Γενικός Δείκτης αλλά και οι δεικτοβαρείς μετοχές έδειξαν ότι προσπαθούν να 'χωνέψουν' τα επίπεδα τιμών που κέρδισαν από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο  Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 759,47 μονάδες με άνοδο 0,16%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 106,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,12%), Τρόφιμα-Ποτά (1,7%), Τράπεζες (1,14%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,02%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαϊκών εταιρειών (-2,29%), Εμπορίου (-2,1%) και πρώτων υλών (-1,83%).  

Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έμοιαζε σήμερα με την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να  συσσωρεύσει πέριξ των 740-760 μονάδων Γενικού Δείκτη πριν αποκτήσει τη δυναμική για περαιτέρω άνοδο, ισχυρίζονται οι περισσότεροι αναλυτές. Βέβαια, επιμένουμε ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι μήνας ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων και προετοιμασίας των επενδυτικών στρατηγικών για τη νέα χρονιά. Όμως επειδή το 2020 δεν μοιάζει (λόγω covid 19 και κρίσης) με καμία προηγούμενη χρονιά θα είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις μας για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Εμβόλιο και εταιρικά αποτελέσματα διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή τάση
 
Η σημερινή ημέρα κινήθηκε γύρω από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βρετανίας για την έναρξη των εμβολιασμών. Όλοι οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές περιμένουν ότι το εμβόλιο θα περιορίσει τον κορωνοιό και από το 2021 θα μπουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μία κανονικότητα.


Το δεύτερο στοιχείο των ημερών είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου 2020. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι η κρίση έχει επηρεάσει και τις τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις όμως τα αποτελέσματα της κρίσης είναι διαχειρίσιμα. Αν μέσα σ' αυτή την κατάσταση, βρεθούν εισηγμένες επιχειρήσεις που κινήθηκαν καλύτερα από πέρυσι τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα τις ανταμείψει.


Όπως έχουμε ξαναγράψει, το ελληνικό χρηματιστήριο (σε επίπεδο δεικτών αλλά και μεμονωμένων μετοχών) είναι μάλλον υποτιμημένο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από το καλοκαίρι και γι' αυτό μόλις ήρθαν οι πρώτες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί ο Γενικός Δείκτης προς τα παρόντα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης