Αποτελέσματα live αναζήτησης

Περικοπές στις δαπάνες σε όλα τα επίπεδα

14 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • «Μαχαίρι» σε καταναλωτικές δαπάνες, αχρείαστες επιτροπές, υπηρεσιακά ταξίδια, κινητά τηλέφωνα και διαφήμιση βάζει η νέα κυβερνηση. Κάνοντας οικονομία στο κράτος, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να γεμίσει τον «κουμπαρά» για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις ....
Περικοπές στις δαπάνες σε όλα τα επίπεδα

«Μαχαίρι» σε καταναλωτικές δαπάνες, αχρείαστες επιτροπές, υπηρεσιακά ταξίδια, κινητά τηλέφωνα και διαφήμιση βάζει η νέα κυβερνηση. Κάνοντας οικονομία στο κράτος, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να γεμίσει τον «κουμπαρά» για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις και το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας.

Ως τιτάνια προσπάθεια χαρακτηρίζουν οι νέοι υπουργοί την επιχείρηση εντοπισμού των κονδυλίων που μπορούν να κοπούν ή να αξιοποιηθούν καλύτερα στις χρηματοδοτήσεις των οργανισμών που εποπτεύουν. Οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια για υπεκφυγές: «Οι καταναλωτικές δαπάνες να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες»!

Το οικονομικό επιτελείο ζει κάτω από το βάρος σύνταξης του προϋπολογισμού για το 2010. Σε αυτόν, πρώτον, θα πρέπει να αποτυπώνεται η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για νοικοκύρεμα του κράτους και, δεύτερον, να δημιουργείται «πλεόνασμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» με κονδύλια από δραστηριότητες που κόπηκαν, μια «άσπρη τρύπα», για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί δίνει δουλειές και παρακινεί τον ιδιωτικό τομέα.

«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πού πηγαίνουν τα λεφτά τους», λέει σε κάθε συνεργασία του με υπουργό ο πρωθυπουργός και ζητά από όλους να μεριμνήσουν επιπλέον ώστε όλες οι υπογραφές τους να ανεβαίνουν αυτόματα στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση ο πήχυς είναι ψηλά. Οπως δηλώνουν στους συνεργάτες τους ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης «ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι ο πρώτος αξιόπιστος και ο πρώτος που θα εκτελεστεί από το 2004»! Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί συνάδελφοί τους θα βρεθούν ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων. «Με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία κανένας κωδικός δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής», λένε χαρακτηριστικά στην Πλατεία Συντάγματος.


Επικοινωνία
Εκεί που αναμένεται να πέσει «μαχαίρι» είναι στις δαπάνες για επικοινωνία, διαφήμιση των υπουργικών δράσεων και έξοδα κίνησης των συμβούλων και των ανώτερων στελεχών της διοίκησης. Από εδώ και πέρα όποιος πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας ταξιδεύει δεν θα μπορεί να έχει μαζί του υπαλλήλους πέρα από όσους πραγματικά του χρειάζονται για να κάνει τη δουλειά του.

Η επιλογή αυτή θα εφαρμοστεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου οι πολυπληθείς υπουργικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς χωρίς κάποιον σημαντικό λόγο ήταν μέχρι πρότινος ο κανόνας. Αυστηροί περιορισμοί θα υπάρξουν και στα κινητά τηλέφωνα, καθότι εντοπίστηκαν υπουργεία στα οποία βρέθηκαν μέχρι και...50 αριθμοί σε μετακλητούς συνεργάτες!

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «θα εφαρμοστεί στον ύψιστο βαθμό η εντολή του Γ. Παπανδρέου να κοπούν όλες οι επιτροπές που συνέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να βολέψει τους εκλεκτούς της».


Ελάχιστοι...
«Αν και έχουν ζητηθεί οι σχετικές παραιτήσεις, ελάχιστοι ήταν όσοι ένιωσαν την ευθύνη να επισυνάψουν και τον απολογισμό του έργου τους», σημείωσε στην «Η» συνεργάτης του πρωθυπουργού που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία. Εκτιμάται ότι με όλες αυτές τις ενέργειες θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα φέρουν την οικονομία σε φάση ανάκαμψης. Γιατί αποτελούν μόνιμες παρεμβάσεις και όχι έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι θα δώσει αξιοπιστία και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δεύτερο χρόνο, αφού εγκριθούν τα κονδύλια για το ερχόμενο έτος, οι υπουργοί θα αναλάβουν την υποχρέωση να τα κατευθύνουν σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Να αντιμετωπίσουν την κατευθυνόμενη συνταγογραφία, τη σπατάλη δισεκατομμυρίων στο σύστημα υγείας, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ασφαλιστικού.

«Χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν πιάνουν τόπο» δηλώνουν στις κατ’ ιδίαν επαφές τους κυβερνητικά στελέχη και αναφέρουν ως παράδειγμα τα πανεπιστήμια τα οποία έχουν στα ταμεία τους αναξιοποίητους πόρους «τους οποίους συνήθως φροντίζουν να καταναλώσουν όπως - όπως τους τελευταίους μήνες κάθε έτους»!

Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος προϋπολογισμός να είναι προγραμματικός, ώστε να υπάρξει τριετής, τουλάχιστον, προγραμματισμός θεμάτων, όπως οι προσλήψεις και ο δανεισμός.


Το σημείο
«Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου η πραγματικότητα επιβάλλει», δήλωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. «Πρώτον: Να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πολιτικές και τις επιλογές της. Δεύτερον: Προετοιμαζόμαστε προκειμένου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική διαδικασία, που κατά τα προβλεπόμενα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας».Εκπλήξεις
Οπως δηλώνουν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης «ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι ο πρώτος αξιόπιστος και ο πρώτος που θα εκτελεστεί από το 2004»! Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί συνάδελφοί τους θα βρεθούν ενώπιον εκπλήξεων. «Με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία κανένας κωδικός δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής», τονίζουν στην Πλατεία Συντάγματος.Χωρίς δικαιολογίες

«Η αναφορά στα προβλήματα» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής «δεν υπονοεί διαμόρφωση βάσης για δικαιολογίες. Αντιθέτως υπογραμμίζει ότι όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουμε καθήκον, ο καθένας από τη θέση του, να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουμε πορεία προς ικανοποίηση του δημόσιου συμφέροντος, του γενικού καλού». Το τελευταίο μήνυμα δεν είχε ως αποδέκτες μονάχα τους υπουργούς, που τα έχουν ακούσει κατ’ ιδίαν άλλωστε από τον Γ. Παπανδρέου.

«Σε αυτή την προσπάθεια όλοι, κυβέρνηση, φορείς, πολίτες μπορεί και πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητώντας ουσιαστικά και τη συμμετοχή της κοινωνίας και των συνδικάτων στην προσπάθεια που ξεκινά.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης