Μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2010

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Οκτώβριος 2009
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του σχεδίου που η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υποβάλει στην ΕΕ ως τις 24 Οκτωβρίου Taxheaven.gr

Μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2010

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του σχεδίου που η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υποβάλει στην ΕΕ ως τις 24 Οκτωβρίου

Τρίμηνο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οικονομία, προκειμένου να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων και να κερδίσει χρόνο για να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2010, εφαρμόζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Λίγες ημέρες πριν από το πρώτο δύσκολο ταξίδι του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο όπου θα συνεδριάσει το Εurogroup, τη Δευτέρα το βράδυ, ο υπουργός θέλει να ολοκληρώσει την καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης που παρέλαβε και μάλιστα τα στοιχεία να φέρουν και τη σφραγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να μην αμφισβητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα οριστικά στοιχεία που θα αποσταλούν στις Βρυξέλλες θα συνυπογράφονται και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος προσωπικά και με τις υπηρεσίες της κεντρικήςτράπεζας συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής καταγραφής. Παράλληλα χθες ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2010, τον οποίο η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 24 Οκτωβρίου μαζί με τον απολογισμό για την απόδοση των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα προ εξαμήνου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και ο αυστηρός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα υποβληθεί και στο Εθνικό Κοινοβούλιο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ως το τέλος του μηνός, προκειμένου να διατυπωθούν οι παρατηρήσεις των κομμάτων και των βουλευτών.

Το «αποτύπωμα» που θέλει να αφήσει στον προϋπολογισμό του 2010 η κυβέρνηση είναι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικό (έστω και οριακά) πρόσημο ανάπτυξης το 2010, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% εφέτος. Ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει τη βάση τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί ως το τέλος του έτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτόν θα περιληφθούν τα μέτρα της κυβέρνησης (αναδιανομή φορολογικών βαρών, περικοπές δαπανών, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις), προκειμένου να μειωθούν τα χαοτικά ελλείμματα.

Χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης είχαν πολύωρη ευρεία σύσκεψη με τη γενική γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κυρία Ιουλία Αρμάγου, η οποία τελεί υπό παραίτηση και περιμένει τον αντικαταστάτη της, και όλα τα στε λέχη της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκαν τα στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς, του 2008, που είχαν αναθεωρηθεί τρεις φορές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οπως διαπιστώθηκε, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 5,5% του ΑΕΠ.

Για το 2009 το ταμειακό έλλειμμα βρίσκεται στο 12% του ΑΕΠ, αλλά η εντολή που δόθηκε είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αφαιρουμένης της «μαύρης» τρύπας των Ταμείων και των ΟΤΑ) να κλείσει σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή κάτω του 10% του ΑΕΠ, για να μην προκληθεί αντίδραση στις αγορές και στους επενδυτικούς οίκους που θα κληθούν να δανειοδοτήσουν τη χώρα μας το επόμενο έτος.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, τα οποία κινήθηκαν εφέτος στα επίπεδα του 2008, όταν στον προϋπολογισμό είχε εγγραφεί στόχος αύξησής τους κατά 12%.


Οι προβλέψεις

Ο νέος προϋπολογισμός θα στηριχθεί στην πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2010 θα είναι οριακά θετικός μετά τη μεγάλη κάμψη που προβλέπεται για εφέτος. Για το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι αρνητικός κατά 1,5%, μέγεθος για το οποίο ενημερώθηκε επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ετσι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί εφέτος στα 245 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο ήταν και το 2008. Συνεχίζεται παράλληλα η καταγραφή των δαπανών, καθώς υπάρχουν χρέη και υποχρεώσεις που δεν έχουν εγγραφεί σε κανένα κονδύλι του τρέχοντος προϋπολογισμού. Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε καταγραφή των κονδυλίων ανά κωδικό. Εκτός όμως από τις υποχρεώσεις, υπάρχουν κρυφά χρέη και τεράστιες οφειλές προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που εντοπίστηκαν στο υπουργείο Υποδομών από τον υφυπουργό κ. Ι. Μαγκριώτη.

Ολα αυτά, μαζί με τις εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ (25 δισ. ευρώ) που εκτιμάται ότι σε μεγάλο ποσοστό θα καταπέσουν, ανεβάζουν το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.


Ανακοινώνονται τα ελλείμματα των κρατών της ΕΕ

Την επόμενη εβδομάδα (μεταξύ 20 και 22 Οκτωβρίου) θα ανακοινώσει η Εurostat τα στοιχεία για τα ελλείμματα των κρατών-μελών της ΕΕ, φυσικά και αυτά που αφορούν την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ αυτές τις ημέρες διατηρείται «ανοικτή γραμμή» μεταξύ Εurostat και Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) λόγω του ότι η πρώτη ζητεί διευκρινίσεις από τη δεύτερη για ορισμένα μεγέθη. Ως τώρα δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο στατιστικών υπηρεσιών και για τον λόγο αυτόν δεν έχει ζητηθεί από τη Εurostat να στείλει στελέχη της στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων από την ΕΣΥΕ. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, η επικοινωνία της Εurostat και της ΕΣΥΕ είναι τρέχουσα διαδικασία που γίνεται με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι ως τώρα η Εurostat δεν έχει ζητήσει να στείλει στελέχη στην Αθήνα, γεγονός που σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι ομόλογοί του, που θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 19 και 20 Οκτωβρίου, θα γνωρίζουν το ύψος του ελλείμματος της χώρας τους όπως τουλάχιστον το εκτιμά η Εurostat. Στις 19 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Εurogroup) και στις 20 το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin). Και στα δύο συμβούλια θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μέτρα που έλαβαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Οι συζητήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι πολύ αξιόπιστες αν δεν υπάρχουν και τα σχετικά στοιχεία. Πάντως, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ενταχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος τα 20 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση, δεδομένου ότι εκτός από το έλλειμμα έχει και το χρέος.

Πηγή Το Βήμα