Αποτελέσματα live αναζήτησης

Με τραπεζικό κρεσέντο και αυξημένες συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 760 μονάδες

Με τραπεζικό κρεσέντο και αυξημένες συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 760 μονάδες


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ίσως ήταν η καλύτερη συνεδρίαση από πλευράς ρυθμού, ανόδου και συναλλαγών μέσα στο 2020 η σημερινή. Από την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με ευκολία τις 750 μονάδες και εν συνεχεία οι συνεχείς τοποθετήσεις προς τις τραπεζικές μετοχές (διψήφια άνοδο) τον έφεραν προς 760 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης έχει αυξηθεί περίπου 69,6% από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου και συνεχίζει ακάθεκτος προς υψηλότερα επίπεδα.  

Οι λόγοι ανόδου των τραπεζών είναι ότι οι αγορές διακρίνουν ότι
– οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπερπουλημένες,
– οι διοικήσεις των τραπεζών μπορούν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
– ότι τα αποτελέσματά τους είναι κερδοφόρα παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία.
– Αναμένονται ρυθμιστικές οδηγίες από την ΕΚΤ για τη διαχείριση των NPL's  και νέο πακέτο χρηματοδότησης

Το ιστορικό μίας μεγάλης ανόδου

Η χθεσινή ανακοίνωση του 9μηνου της ΕΤΕ (μετά απ' την Eurobank) έφερε νέα αισιοδοξία για τον κλάδο. Η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από μαζικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές με εντολές που είχαν μπει από την προσυνεδρίαση. Στις 10.30 πμ ο Γενικός Δείκτης είχε ήδη καταγράψει άνοδο περίπου 1,5% δηλαδή πάνω από 10 μονάδες. Σταδιακά, οι εντολές αγοράς αυξάνονταν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης και οι επιμέρους κλαδικοί να κινούνται όλοι θετικά ενώ ο τραπεζικός δείκτες είχε αυξηθεί μέχρι και 12% ενδοσυνεδριακά.  
Προς το τέλος της συνεδρίασης, έσπασε η ομοιομορφία της ανόδου καθώς βγήκαν κάποιες εντολές πώλησης σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, MIG  

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 758,22 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,89%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 88 έκλεισαν ανοδικά και οι 27 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισαν σε άνοδο οι τράπεζες με 9,94%, ο κλάδος Πετρελαίου-Φυσικού αερίου με 5,79% και οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (3,2%). Στον αντίποδα, με αρνητικό πρόσημο βρέθηκαν μόνο οι κλάδοι προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-0,18%), Εμπορίου (-0,1%).

Προς νέα ιστορικά υψηλά οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές


Η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της στην άνοδο κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν έντονα ανοδικά οι αμερικανικές αγορές των οποίων οι δείκτες φλερτάρουν με νέα ιστορικά υψηλά. Ενδεικτικά ο Dow Jones έσπασε τις 30.000 μονάδες και ο S&P 500 αγγίζει πλέον τις 3.700 μονάδες. Αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές αγορές ο DAX στη Φραγκφούρτη έχει ήδη φτάσει στις 13.400 μονάδες κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό. Σημαντική άνοδο είχε και ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης