Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νευρική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο και με πολλές συναλλαγές

Νευρική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο και με πολλές συναλλαγές


Τέσσερεις φορές άλλαξε πρόσημο η μεταβολή του Γενικού Δείκτη μέσα στη συνεδρίαση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στα ίδια μεν επίπεδα με την Παρασκευή κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 736,96 μονάδες (άνοδος 0,04%) αλλά επί της ουσίας ήταν μία πολύ νευρική συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα καθ' όλη τη διάρκειά της. Η αξία συναλλαγών ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη του έτους με 210 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 20%  έγιναν σε 4 μετοχές σε ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο 4 φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης για να κλείσει τελικά στις 736,92 μονάδες και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 40 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 καθοδικά. Από τους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι: Tηλεπικοινωνίες (2,26%), Εμπόριο (1,37%), Τεχνολογία (0,69%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-5,21%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,65%), Τροφίμων-Ποτών (-2,27%) και Πετρελαίου (-1,87%).

Τα συμπεράσματα από την σημερινή συνεδρίαση είναι τα εξής:
1. Η αγορά συσσωρεύει στα παρόντα επίπεδα τιμών μετά το ράλι του Νοεμβρίου.
2. Έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία των ξένων θεσμικών επενδυτών, και αυτό φάνηκε στις συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.
3. Οι 740-750 μονάδες αποτελούν μία ισχυρή τεχνική αντίσταση που θα δυσκολευτεί να την σπάσει ο Γενικός Δείκτης μέσα στον Δεκέμβριο.

Με το βλέμμα στο Eurogroup η συνεδρίαση

Σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, η εκταμίευση του πακέτου 767 εκατ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup αποτελεί μία 'ανάσα' για την δημοσιονομική πολιτική μας. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά θα είναι δωρεάν (εν αντιθέσει με άλλα που θα δίνονται με χαμηλό επιτόκιο) και θα τροφοδοτήσουν τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού κράτους.

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πλαγιοκαθοδική κίνηση είχαν και οι ευρωπαϊκές αγορές από το πρωί, χωρίς μεγάλες εξάρσεις και με ελεγχόμενη διόρθωση συγκεκριμένων μετοχών που είχαν υπεραποδώσει κατά το προηγούμενο διάστημα. Γενικότερα θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο Δεκέμβριος (που ξεκινά αύριο) παραδοσιακά είθισται να είναι πτωτικός αφού ρευστοποιούν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός δείκτης DAX απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά του ενώ οι αμερικανικές αγορές βρίσκονται σε φάση σταθεροποίησης μετά την επίτευξη υψηλών 'πτήσεων' (σε μετοχές και δείκτες) τον Νοέμβριο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης