Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Πως θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων

Το σχόλιο της Δευτέρας - Πως θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
 • Σημεία των καιρών : Πάνω από 800 τοις εκατό αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις για ηλεκτρονικές οδοντόβουρτσες την Μαύρη Παρασκευή. Μετά την άρση του lockdown θα έχουμε όλοι αστραφτερά χαμόγελα.Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σήμερα είπα να αρχίσω με το ίδιο θέμα που σχολίασε ο Κ. Νιφορόπουλος στο περασμένο «σχόλιο της Δευτέρας», δυστυχώς όμως το νούμερο 1.000 αποτελεί πλέον παρελθόν. Οι αποφάσεις που σχετίζονται έμμεσα ή έμμεσα με τον covid-19 ξεπέρασαν τις 1030 και αναμένουμε αρκετές ακόμα. Το πρόβλημά μας όμως δεν είναι αποκλειστικά οι αποφάσεις για τον Covid-19. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε καταιγισμό αποφάσεων από την Α.Α.Δ.Ε. και το Υπ. Οικονομικών για όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2020 που αφορούν φορολογικά θέματα (και μερικές του 2019) και οι οποίες δεν ήταν και λίγες. Δεν είναι λοιπόν μόνο οι 1000 και πλέον κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα της πανδημίας, όπως σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Οικ. στο σεμινάριο της ΕΦΕΕΑ με τίτλο «Ο λογιστής ανάμεσα στις πλατφόρμες», προσθέστε άλλες 1240 αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους (αρμοδιότητας ΑΑΔΕ και υπ. Εργασίας), άλλες 200 αποφάσεις από το ΣτΕ και αρκετές ακόμα νομοθετικές διατάξεις που αφορούν φορολογικά ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Κ.Φ.Ε. τροποποιήθηκε 12 φορές μέσα στο 2020, ενώ ο Κ.Φ.Δ. 8 (παραβλέπω τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο ΦΠΑ).
Μιας και ανέφερα το σεμινάριο της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα όσα σημαντικά ειπώθηκαν σχετικά με τα θέματα που μας απασχολούν αυτή την περίοδο και δεν είναι άλλα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αναστολές [Δείτε εδώ]. Η αλήθεια είναι ότι ξεκαθαρίστηκαν αρκετά θέματα και δόθηκαν απαντήσεις, ωστόσο εγώ μπερδεύτηκα (εγώ, όχι οι υπόλοιποι το τονίζω) με τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού ή της απασχόλησης όπως ισχύει στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Εάν εσείς καταλάβατε πως θα υπολογίσει το υπουργείο το μέσο όρο του προσωπικού πείτε μου και εμένα ή κρατήστε το για τον εαυτό σας γιατί έτσι και αλλιώς εγώ δεν πήρα «επιστρεπτέα». Τα υπόλοιπα θέματα νομίζω πως λίγο πολύ (προς το λίγο κλίνω) έχουν ξεκαθαριστεί.

Δώρο Χριστουγέννων
Σε ό,τι αφορά στο δώρο των Χριστουγέννων επειδή αρκετοί έχουν απορίες και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ρωτούν, έχω να επισημάνω τα εξής σημαντικά.
Είτε αρθεί πλήρως είτε μερικώς η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να αγοράσουν τα δώρα για τις εορτές των Χριστουγέννων. Δεν ξέρω με τι όρους θα ανοίξουν τα καταστήματα και εάν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική παραγγελία και μετά η παραλαβή από το κατάστημα όπως ακούγετε (click and take away delivery, ή κάπως έτσι τέλος πάντων), σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 
Για τις αγορές σας προτιμήστε καταστήματα της περιοχής σας. Προσπαθήστε φέτος το δώρο των Χριστουγέννων να πιάσει τόπο. Τι εννοώ; Αγοράστε δώρα για τα Χριστούγεννα που θα έχουν κάποια άμεση χρησιμότητα (αντισηπτικά, μάσκες , βιταμίνες, μουρουνέλαιο  κ.λπ.) και όχι τυπικά δώρα (καφετιέρες, σερβίτσια, ποτά, πούρα, κ.λπ.). Και για τα επαγγελματικά δώρα υπάρχουν φέτος πολλές ιδέες. Αρκετές εταιρίες δίνουν απολυμαντικά αλλά και άλλα είδη με προ εκτυπωμένο το λογότυπο της εταιρίας. Άκουσα (όχι από πολύ αξιόπιστη πηγή) ότι θα μπορεί να προ εκτυπωθεί το λογότυπο της εταιρίας και στις συσκευασίες των εμβολίων που αναμένονται  για τον Covid-19.

Σχετικά με την ερώτηση που κυριαρχεί αυτή τη περίοδο «πως θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων;»  η απάντηση είναι λίγο σύνθετη. Με την απαγόρευση που υπάρχει αλλά και την αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι λίγο δύσκολο ‒και παρακινδυνευμένο θα έλεγα‒  να αρχίσετε τις επισκέψεις για να δώσετε αυτοπροσώπως το δώρο σε αυτόν που απευθύνεται, συνεπώς προτείνω με τον κωδικό 2 που θα πάτε να ψωνίσετε, να περάσετε και από το σπίτι του συγγενή σας ή του αγαπημένου προσώπου στο οποίο απευθύνεται το δώρο και να το αφήσετε στην πόρτα του (όπως έκανε παλιά ο γαλατάς με το γάλα). Υπάρχει βέβαια και η λύση του κούριερ, αλλά με τόση κίνηση αυτές τις μέρες δεν ξέρω εάν ο παραλήπτης θα λάβει το δώρο πριν τα Χριστούγεννα ή μετά των Φώτων.
Αυτά για το δώρο Χριστουγέννων, ελπίζω να βοήθησα...Ακολουθεί η  ανασκόπηση της εβδομάδος η οποία αυτή την εβδομάδα είναι ταξινομημένη ανά θέμα και όχι ανά ημέρα.

Πριν ξεκινήσω την ανασκόπηση παραθέτω την απόφαση για τη συνέχιση του απαγορευτικού έως και την 7η Δεκεμβρίου.

Δ1α/ΓΠ.οικ.: 76629/27.11.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.

Ως εκ θαύματος στην απόφαση δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης. Ισχύει δηλαδή ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για έκδοση βεβαιώσεων μετακίνησης που θα ισχύουν από 30.11.2020 έως και 7.12.2020. • Επιστρεπτέα Προκαταβολή


  Πολλές εξελίξεις είχαμε μέσα στην εβδομάδα σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 της οποία η αίτηση λήγει σήμερα. Λήγει σήμερα όμως ή όχι;
  Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4
   
  • 1ον. Με τις αποφάσεις ΓΔΟΥ 287/2020, ΓΔΟΥ 286/2020 και ΓΔΟΥ 285/2020 και ΓΔΟΥ 296/2020 τροποποιήθηκαν οι αποφάσεις ΓΔΟΥ 233/10.10.2020, ΓΔΟΥ 148/3.7.2020, ΓΔΟΥ 94/2.5.2020 και ΓΔΟΥ 281/13.11.2020, οι οποίες αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και ΙV, ως προς την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙ.Β της κάθε απόφασης.

   Με τις νέες τροποποιήσεις προβλέπεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών της κάθε απόφασης πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Η υποβολή των δικαιολογητικών  θα γίνει μέσω της πλατφόρμας mybussinesssuport όπως μάθαμε από τον Γ.Γραμματέα του Υπ.οικονομικών.


   

  • 2ον. Άλλη μια τροποποίηση έγινε στην επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 4 η οποία αφορά τα ανώτατα όρια ενίσχυσης ορισμένων κλάδων, τους αγρότες και ορισμένα στοιχειά σχετικά με τον συσσώρευσης και το deminimis.  

   

  • 3ον. Δεν επιστρέφεται το 50% από όσους δεν απασχολούν προσωπικό
   Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ή για την ακρίβεια την κατά το ήμισυ επιστρεπτέα προκαταβολή, ελπίζω να καλυφθήκατε από τις διευκρινίσεις που δεν έδωσε το υπουργείο, αλλά φρόντισε να τις γνωστοποιήσει μερικές από αυτές (στις διευκρινίσεις αναφέρομαι) μέσω των στελεχών που εμφανίζονται σε διάφορα κανάλια παν-περιφεριακής εμβέλειας.
  • Σχόλιο : Από την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Κου Θ.Σκυλακάκη για το θέμα αυτό σε διαδυκτιακή ενημέρωση του Ε.Ε.Α., κράτησα έναν νέο ορισμό τον οποίο αγνοούσα, την «αναβαλλόμενη κατανάλωση». Η «αναβαλλόμενη κατανάλωση» είναι σύμφωνα με τον Υπουργό, η συνήθης κατανάλωση η οποία δεν γίνεται κατά την περίοδο του απαγορευτικού (λόγω της αναστολής των εμπορικών καταστημάτων) και η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη περίοδο μετά την μερική, αλλά πολύ  περισσότερο μετά την πλήρη άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα.
   Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτή η «αναβαλλόμενη κατανάλωση» μάλλον θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ για το 2020 (σωρευτικά) οπότε μήπως, λέω μήπως, θα πρέπει να τεθεί σε αναστολή για το 2021 η φορολογική διάταξη για υποχρεωτική κατανάλωση στο 30% επί του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα;
   Έτσι και βρεθεί έστω και ένας Έλληνας μετά την τεράστια πτώση της κατανάλωσης να έχει ξοδέψει 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών εντός του 2020 εγώ θα  βγω "ντυμένος" στο σύνταγμα (μέσω τηλεδιάσκεψης). Σημειώστε επίσης ότι η αναβαλλόμενη κατανάλωση συνακόλουθα οδηγεί στην αναβαλλόμενη φορολογία, όχι βέβαια όπως την ξέρουμε στα ΔΠΧΑ, αλλά σίγουρα με τα ίδια αποτελέσματα.
   


 • Μείωση  ενοικίου - Δηλώσεις Covid

  • 1. Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που δικαιούνται την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2020.
   Υπενθυμίζω ότι το μέτρο αυτό αφορά τόσο τους πληττόμενες όσο και τις κλειστές επιχειρήσεις.

   

  • 2. Δημοσιεύθηκε επίσης και η απόφαση με τους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Οκτώβριο 2020.
   Η απόφαση αυτή αφορά μόνο τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Κοζάνης.

   

  • 3. Μία ακόμη τροποποίηση στην απόφαση ΠΟΛ.1162/2018 από την ΑΑΔΕ η οποία αφορά τα μισθωτήρια και την οποία θα βλέπουμε για αρκετό καιρό μπροστά μας.
   Μετά και την νέα αυτή μεταβολή στο εξής η υποβολή της «Δήλωσης Covid», αρχική ή τροποποιητική, γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά η μείωση ενώ επίσης παρατείνεται η «Δήλωση Covid» του μηνός Οκτωβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • Η απόφαση : Α.1253/20.11.2020
  • Σχόλιο : Υπενθυμίζω σχετικά με τα μισθωτήρια (όχι τα Covid) ότι στις 4 Δεκεμβρίου έχουμε μια μικρή υποχρεωσούλα. Μια τόσο δα μικρή θα έλεγα:
   Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου
   α) για συμφωνίες μίσθωσης, αρχικές ή τροποποιητικές, λόγω σιωπηρής παράτασης αυτών ή λόγω μεταβολής του όρου της συμφωνίας που αφορά στο ποσό του μισθώματος, οι οποίες ήταν σε ισχύ μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020 και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά δήλωση,
   β) μισθώσεων οι οποίες έχουν συναφθεί πριν την 1.1.2014, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης και
   γ) περιπτώσεων που συμφωνίες μίσθωσης, για τις οποίες έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. δήλωση, έχουν λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020
   [Δείτε εδώ αναλυτικά]


 • Παρατάσεις  προθεσμιών στο πλαίσιο των μέτρων Νοεμβρίου

  Δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι ορισμένες αποφάσεις οι οποίες αφορούν τα μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί και νομοθετηθεί σχετικά με τον μήνα Νοέμβριο.

   

  • 1. Παράταση προθεσμιών δόσεων Νοεμβρίου 2020, ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικά Κέντρα, για εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις η σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευτεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής

   

  • 2. Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Νοεμβρίου 2020 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενεργό ΚΑΔ ένα από τους ΚΑΔ της απόφασης και ταυτόχρονα η λειτουργία τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής

   

  • 3. Παράταση έως 30.4.2021 των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που έχουν ενεργό ΚΑΔ ένα από τους ΚΑΔ της απόφασης και ταυτόχρονα η λειτουργία τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής

   

  • 4. Τέλος κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις άρθρων 290, 291 και 294 του κεφαλαίου Α «Ρυθμίσεις Φορολογικών Οφειλών και Οφειλών Επιχειρηματικών Δανείων και λοιπές ρυθμίσεις αναστολής καταβολών» του μέρους τρίτου του ν.4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις».
   Οι διατάξεις αυτές αφορούν την παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για πληγέντες από τον κορωνοϊό. Επανένταξη στις ρυθμίσεις του ν.4321/2015 και ν. 4611/2019 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 290, 291 και 294 του ν. 4738/2020.
   Για το θέμα αυτό θα έχουμε εξελίξεις και πιθανόν και παράταση...


 • Αναστολή πληρωμών αξιογράφων

  • Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και η απόφαση Α.1259/2020 με την οποία καθορίζονται οι ΚΑΔ, που εμπίπτουν στο μέτρο της αναστολής κατά 75 ημέρες των πληρωμών αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή), τα οποία λήγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

   Το μέτρο αφορά:
   -    Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος 1 της Απόφασης.
   -    Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος 2 της Απόφασης και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά περισσότερο από 50% για την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.

   Επισημαίνεται ότι, για να ισχύσει η αναστολή, τα αξιόγραφα πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στα πιστωτικά ιδρύματα  εντός 6 εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
   Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων πραγματοποιείται μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 • ΗΛΟΦΟΨΕΜ ή myData


  • Λείπει ο Δεκέμβρης από τα Χριστούγεννα; Όχι φυσικά. Πως θα μπορούσε να μην υπάρχει ένα θέμα για το ΗΛΟΦΟΨΕΜ (myData) μέσα στην εβδομάδα.
   Δημοσιεύθηκε λοιπόν η απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος υποβολής της δήλωσης της αποκλειστικής χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου, έτσι ώστε να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 71ΣΤ του ΚΦΕ. Τα κίνητρα δηλαδή που δίνονται στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παρόχους για τη διαβίβαση των συναλλαγών τους.

   Μερικά σημαντικά σημεία της απόφασης
   - Η «Δήλωση Αποκλειστικής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου», υποβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης με τον εκάστοτε Πάροχο και εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους από το φορολογικό έτος έναρξης υπολογισμού για τη χορήγηση των κινήτρων.
   - Ειδικά για τις οντότητες που δηλώνουν για πρώτη φορά έναρξη εργασιών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης εργασιών, τα κίνητρα των παρ. 2 και 3 του υπό στοιχεία 71ΣΤ' του ν. 4172/2013, παρέχονται από το πρώτο φορολογικό έτος λειτουργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η οντότητα δεν ανακαλεί τη δήλωση επιλογής τιμολόγησης εντός του επομένου φορολογικού έτους. Ειδικότερα η παραπάνω υποχρέωση δήλωσης ισχύει και στην περίπτωση οντότητας που διενεργεί χονδρικές και λιανικές συναλλαγές και έχει επιλέξει Πάροχο μόνο για τις χονδρικές ή μόνο για τις λιανικές συναλλαγές της.
   - Εξαιρετικά για το έτος 2020 οι οντότητες που επιλέγουν να εκδίδουν παραστατικά μέσω Παρόχου δύναται να υποβάλουν την ως άνω δήλωση έως τις 31/12/2020.
  • Σχόλιο. Τι περιμένετε να σχολιάσω δηλαδή τώρα; Εδώ ο κόσμος καίγεται και... βαρκούλες αρμενίζουν. 


 • Αναστολές συμβάσεων

  • 1. Δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και η απόφαση για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής, για τον μήνα Νοέμβριο 2020.
   Η απόφαση δεν προσθέτει τίποτα σε σχέση με τις οδηγίες που είχαν δοθεί εδώ και μέρες.
   Η απόφαση :
   48713/1232/26-11-2020

   

 •  

 • Εργασιακές ρυθμίσεις κατά την περίοδο της πανδημίας

  • 1.Παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 η τηλεργασία σε ποσοστό 50% καθώς και η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου, να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του ωραρίου τους.
   Είναι ευνόητο ότι μαζί με την αναστολή των ως άνω μέτρων παρατείνεται και η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
  • Σχόλιο. Σε ό,τι αφορά στο έντυπο τεκμηρίωσης της τηλεργασίας ή των εργαζομένων γενικά, έχουμε ακόμα μαύρα μεσάνυχτα (βασικά δεν θα μπορούσαν να έχουν και άλλο χρώμα τα μεσάνυχτα).  Όπως ανέφερε και η Γ. Γραμματέας του υπ. Εργασίας στο Σεμινάριο της ΕΦΕΕΑ δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, και πώς να υπάρχει βέβαια, εάν πρώτα δεν καθοριστεί η έννοια του "αναγκαίου προσωπικού" των εργαζομένων.
   Προβλέπω δημιουργική ασάφεια στο επερχόμενο κανονιστικό πλαίσιο, αν και νομίζω ότι πρώτα θα δούμε το έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και μετά θα δούμε το κανονιστικό πλαίσιο.
   Σε ό,τι αφορά στην τηλεργασία στα λογιστικά γραφεία η Γενική Γραμματέας στο ίδιο σεμινάριο, ανέφερε ότι έχει θέσει ως θέμα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την εξαίρεση των λογιστών από το 50% της τηλεργασίας. Ερώτηση : Η Γενική γραμματέας το έχει θέσει, ο Κος Χαρδαλιάς τι ακριβώς περιμένει για να αποφασίσει;

   

  • 2. Ένα από τα πολλά σημαντικά μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι και αυτό της μεταφοράς τη άδειας στις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή.
   Συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 69 του ν.4756/2020 παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις - εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, να μεταφέρουν, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30η Ιουνίου 2021 (τότε δηλαδή που θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας όπως είπε και ο Κ.Πέτσας).
   Εάν θυμάμαι καλά, είναι η πρώτη φορά στα εργασιακά που έχουμε τέτοια διάταξη για την μεταφορά αδείας σε επόμενο έτος. Ωστόσο υπάρχουν αποφάσεις του ΔΕΕ οι οποίες αναφέρουν περιπτώσεις μεταφοράς της αδείας σε επόμενο έτος και τις έχουμε αναδείξει από τον κόμβο.

 • Λοιπά μέτρα

   

  • 1. Μακροχρόνια άνεργοι - Χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων ευρώ (400,00 €) σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1-3-2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, εξαιρουμένων όσων έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της υπ' αρ. οικ. 5687/282/16-4-2020 κοινής υπουργικής απόφασης

   

   

   


 • Νομοθεσία

  Καλά τα πήγαμε και αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά στην παραγωγή της νομοθεσίας.

  • 1. Δείτε τον νόμο 4756/2020 και τις σημαντικότερες διατάξεις. Θα επανέλθουμε σε πολλές από αυτές καθώς περιμένουμε κανονιστικές αποφάσεις. [Δείτε εδώ σχετικά]

   

  • 2. Βουλή : Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο, τα τέλη κυκλοφορίας, τα κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων και άλλες διατάξεις.
   Μεταξύ άλλων διατάξεων στο νομοσχέδιο υπάρχει και νέο άρθρο με κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής.
   Το σχετικό άρθρο προβλέπει ειδικό τρόπος φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία καθώς και από επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.
   Ειδικότερα, ορίζονται οι σχετικές προϋποθέσεις, τα φορολογικά προνόμια (απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματος υπό τις οριζόμενες επιφυλάξεις, μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και της δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), η διαδικασία μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας καθώς και η διάρκεια της ρύθμισης, η ισχύς της οποίας εκκινεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά.
    
  • Σχόλιο: Με λίγα λόγια μετά την προσέλκυση των φυσικών προσώπων που έχουν υψηλά εισοδήματα (άρθρο 5α του ΚΦΕ), και των συνταξιούχων (άρθρο 5β του ΚΦΕ), τώρα δίνουμε κίνητρα και στα λοιπά φυσικά πρόσωπα που θέλουν να εργασθούν ως μισθωτοί στην Ελλάδα, αλλά και σε όσα φυσικά πρόσωπα θέλουν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα επίσης.
   Οι τελευταίοι μήπως πρέπει να ενημερωθούν πρώτα για το myData πριν έρθουν εδώ; [Δείτε αναλυτικά τη διάταξη]

   

   


 • ΑΠΔ  - Ασφαλιστικά

   

   

   

   

   

  • 5. Παράταση υποβολής ΑΠΔ περιόδου Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 04.12
Διάλειμμα 

Παραπάνω από 2 εκατομμύρια (δια στόματος αρμοδίων) τηλεδιασκέψεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα (μαζί με τις σχολικές) . Οι πιο πετυχημένες ήταν αυτές που έγιναν στη Βουλή όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. 
Καλή συνέχεια, να προσέχετε το εαυτό σας αλλά και όλους του υπόλοιπους.
Και όταν θα έρθουν καλύτερες ημέρες ...
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης