Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέο υψηλό 9μηνου για το Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέο υψηλό 9μηνου για το Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΆνοδος στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενόψει εορτών

Το 'πάρτι' στα χρηματιστήρια συνεχίζεται εν μέσω πανδημίας και εν αναμονή της εορταστικής περιόδου. Η μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία σε συνδυασμό με την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών που θα αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις (σε σχέση με τα επιτόκια) έχουν δημιουργήσει ένα κύμα επενδυτικής αισιοδοξίας και αυτοτροφοδοτούμενης ανοδικής κίνησης στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά τα αμερικανικά

Ανοδικά, κινήθηκαν σήμερα τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη προεξοφλώντας χαρούμενες γιορτές και ένα καλύτερο μέλλον (2021). Στη Γερμανία ο δείκτης DAX βρίσκεται σε απόσταση 5% περίπου από τα ιστορικά του υψηλά (τα είχε πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο 2020) και είναι θέμα χρόνου να κάνει την υπέρβασή του. Με θετική εβδομαδιαία μεταβολή έκλεισαν και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως,βέβαια, και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις ΗΠΑ-μετά την χθεσινή αργία των Ευχαριστιών- ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται μία ανάσα μακριά από τις 30.000 μονάδες ενώ και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες (S&P 500, Nasdaq, Russell 2000) κινούνται πέριξ των ιστορικών υψηλών τους.

Νέο υψηλό 9μηνου για τον Γενικό Δείκτη

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 736,6 μονάδες με άνοδο 1,33%, κάνοντας νέο υψηλό 9μηνου. Η αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν 91,3 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών (6,65%) λόγω Aegean, οι Τράπεζες (2,73%), το Εμπόριο (2,3%) λόγω Jumbo και οι Κατασκευές (1,94%) λόγω Ελλάκτωρ. Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαίου-Φυσικού Αερίου (-1,79%) λόγω υποχώρησης κυρίως της μετοχής της Motor Oil και ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-1,05%).

Θετικές εκτιμήσεις ξένων θεσμικών για ελληνικές μετοχές


Για το ελληνικό χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ένα καλύτερο 2021 ως οικονομία και πολύ καλύτερο 2021 για επιμέρους μετοχές. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς εκθέσεις ξένων επενδυτών για ελληνικά blue chips (Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ κά) για τα οποία βλέπουν ράλι μέσα στο 2021. Όσο διαρκεί η πανδημία θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί στις προβλέψεις γιατί εάν υπάρξει τρίτο κύμα κορωνοϊού μπορεί να διαψευστούν.

Σε ότι αφορά τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές, αυτό που τονίζουν οι αναλυτές, είναι ότι όλοι έχουν προεξοφλήσει το καλύτερο δυνατό σενάριο για το 2021, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στη κανονικότητα. Ακόμη και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, ο κλάδος της Τεχνολογίας βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας ενώ αυξάνονται οι τοποθετήσεις σε μετοχές κλάδων που έχουν πιεστεί πολύ, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι εμπορικές τράπεζες κ.ά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης