Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εισήγηση-σοκ για μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ

13 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • «Υπάρχει διαφορετική απόδοση στη σύνταξη και μολονότι καταβάλλεται πλέον ίδιο ποσό εισφοράς προκύπτει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση ανάλογα με το Ταμείο προέλευσης», διαπιστώνεται στην εισήγησ
Εισήγηση-σοκ για μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ

«Υπάρχει διαφορετική απόδοση στη σύνταξη και μολονότι καταβάλλεται πλέον ίδιο ποσό εισφοράς προκύπτει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση ανάλογα με το Ταμείο προέλευσης», διαπιστώνεται στην εισήγησ

Τη μείωση των μελλοντικών συντάξεων που θα απονέμονται στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ (ελεύθερους επαγγελματίες και βιοτέχνες) εισηγούνται ως «λύση» στο οικονομικό αδιέξοδο του ΟΑΕΕ οι υπηρεσίες του Ταμείου.

Η εισήγηση που υποβλήθηκε στον διοικητή του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου (και η οποία δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Ταμείου ύστερα από την παρέμβαση των εκπροσώπων των επαγγελματοβιοτεχνών) διαπιστώνει ότι μετά τη συγχώνευση του ΤΕΒΕ με το ΤΑΕ και το ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ «υπάρχει διαφορετική απόδοση στη σύνταξη και μολονότι καταβάλλεται πλέον ίδιο ποσό εισφοράς προκύπτει αξιοσημείωτη διαφοροποίηση ανάλογα με το Ταμείο προέλευσης»:

Για 35 έτη ασφάλισης το ποσό σύνταξης του ΟΑΕΕ είναι 849 ευρώ (70% ποσοστό αναπλήρωσης), στο ΤΕΒΕ 1.531 ευρώ (126% ποσοστό αναπλήρωσης), 878,85 ευρώ στο ΤΑΕ (72,39% αναπλήρωση) και 441,60 ευρώ (αναπλήρωση 36,41%) στο ΤΣΑ.
Εισήγηση-σοκ για μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ

«Δεν μπορεί να συζητηθεί καμία εξομοίωση προς τα κάτω» διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, υπογραμμίζοντας, στην «Η», ότι «όταν συγχωνεύτηκαν τα επιμέρους Ταμεία, το ΤΕΒΕ είχε πλεόνασμα, ενώ το ΤΑΕ και το ΤΣΑ ήταν ελλειμματικά». «Ακόμη και στις συγχωνεύσεις που έγιναν στο ΙΚΑ, το κάθε Ταμείο διατήρησε την αυτοτέλεια και τις καταστατικές του διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων», κατέληξε.

«Καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αν προηγουμένως δεν γίνει διάλογος», απάντησε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Κ. Παπαθανασίου, επιβεβαιώνοντας, στην «Η», ότι πράγματι υποβλήθηκε η σχετική εισήγηση.

Η εισήγηση
Η εισήγηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ ζητεί να περικοπούν μέσω της χορήγησης δύο τμημάτων συντάξεων τα ποσά των τελικών ποσών που θα χορηγούνται στους «παλαιούς» (πριν από την 1η/1/93) ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ ως εξής:

Για το χρόνο που έχει διανυθεί από την έναρξη της ασφαλιστικής σχέσης έως τις 31/12/2006 η σύνταξη να υπολογίζεται κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου είτε με βάση τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ είτε με τις διατάξεις του κάθε Ταμείου χωριστά.

Για το μετέπειτα χρόνο ο οποίος έχει διανυθεί στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ να ισχύει ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο θα προσδιοριστεί ύστερα από αναλογιστική μελέτη. «Το άθροισμα των δύο παραπάνω τμημάτων θα αποτελεί το τελικό ποσό σύνταξης», καταλήγει η εισήγηση.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης