Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έντονη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με πυρήνα τις τραπεζικές μετοχές

Έντονη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με πυρήνα τις τραπεζικές μετοχές
  • Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κινήθηκαν είτε σταθεροποιητικά είτε καθοδικά και το ελληνικό χρηματιστήριο χάρις σε ένα τραπεζικό ξέσπασμα κατάφερε να σπάσει τα επίπεδα των 710 μονάδων και μάλιστα με ικανοποιητικές συναλλαγές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν “η ευρωπαϊκή έκπληξη” κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κινούνταν είτε σταθεροποιητικά είτε καθοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο χάρις σε ένα τραπεζικό ξέσπασμα κατάφερε να σπάσει τα επίπεδα των 710 μονάδων και μάλιστα με ικανοποιητικές συναλλαγές. Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Οι 4 τραπεζικές μετοχές των συστημικών τραπεζών συν η τιτλοποίηση mezzanino (δάνεια μεσαίας τιτλοποίησης) της Eurobank (Cairo) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκαν έντονα ανοδικά εξαιτίας των ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Επιπλέον όπως εκτιμούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τα θετικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου σε συνδυασμό με τις κινήσεις μείωσης των NPL's που κάνουν οι τράπεζες, επιτρέπουν αισιοδοξία για τους τραπεζικούς ισολογισμούς στο τέλος του χρόνου και για μία καλύτερη χρονιά το 2021. Το σημαντικότερο όμως χρηματιστηριακά είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο ανόδου των υπόλοιπων μη χρηματοοικονομικών μετοχών του FTSE Large Cap. Συνεπώς κάποιοι επενδυτές (ξένοι κυρίως) σπεύδουν να επωφεληθούν από τη διαφορά αυτή και να τοποθετηθούν στις τράπεζες ενόψει μελλοντικών εξελίξεων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε εύκολα τις 710 μονάδες που ήταν μία τεχνική αντίσταση και με αυξημένες συναλλαγές στα 80 εκατ. ευρώ έκλεισε στις  726,92 μονάδες με άνοδο 3,08%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 76 έκλεισαν ανοδικά και οι 30 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Τραπεζών (5,2%), Ταξιδιών Αναψυχής (4,69%) λόγω της Aegean, Πετρελαίου-Αερίου (4,61%) λόγω της μετοχής της Motor Oil και Κατασκευών (3,82%) λόγω της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πτωτικά κινήθηκε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (-0,62%).

Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου

Η χαλάρωση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου που εξαγγέλθηκε σήμερα αποτελεί μία σημαντική υγειονομική και επιχειρηματική δοκιμασία. Υγειονομική γιατί ουδείς επιθυμεί να έχουμε ένα τρίτο κύμα εξάπλωσης του covid-19 και επιχειρηματική γιατί οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να καλύψουν μέρος των χαμένων εσόδων της περιόδου του δεύτερου εγκλεισμού (lockdown). Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το 2020 ουσιαστικά θα κλείσει με σημαντικά προβλήματα ταμειακής υστέρησης για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, το πως θα εξελιχθεί γι' αυτές το α' τρίμηνο 2021 θα εξαρτηθεί κατ' αρχήν από τις υγειονομικές καταστάσεις και δεύτερον από την εισροές κεφαλαίων από τις τράπεζες στο σύστημα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης