Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συνέντευξη Υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

12 Οκτώβριου 2009
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ
Αθήνα, 12-10-2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"  ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ

(11 Οκτωβρίου)
 
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο 10% το έλλειμμα, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Η πολιτική που είχατε σχεδιάσει είχε υπολογίσει αυτό το μέγεθος;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η οικονομική πολιτική που έχουμε σχεδιάσει στοχεύει στο να ξαναδώσει ζωή στην οικονομία, να την αναθερμάνει, έτσι ώστε να αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα, να κατανείμει δικαιότερα τον πλούτο και τα φορολογικά βάρη, έτσι ώστε να ανακουφιστούν τα μεσαία και φτωχά στρώματα. Είναι μια πολιτική απολύτως αναγκαία για την οικονομία και την κοινωνία μας, είτε έχουμε 8%, 10% ή 12% έλλειμμα. Διαφορετικά, η ύφεση θα βαθύνει και τα ελλείμματα θα αυξηθούν κι άλλο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το νοικοκύρεμα;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παράλληλα, φυσικά, θα ξεκινήσει και μια σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκτίναξη του ελλείμματος και ο έλεγχος της Ε.Ε. θα σας υποχρεώσουν σε αναβολή της υλοποίησης των υπεσχημένων;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους μας. Αιτία είναι η δικαιολογημένη δυσπιστία τους, καθώς αθετήθηκε συστηματικά ό,τι υποσχέθηκε το ελληνικό κράτος διά της επίσημης κυβέρνησής του, τα τελευταία χρόνια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα αλλάξετε το κλίμα;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε με ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και σταδιακού ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς και με συνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν θα χρειαστεί να καταβάλουμε καμία προσπάθεια για να πείσουμε πως η συνταγή που μέχρι τώρα εφαρμόστηκε απέτυχε παταγωδώς. Στόχος μας είναι, όμως, να πείσουμε πως το σχέδιό μας είναι αφενός συμβατό με τις γενικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. και αφετέρου απολύτως αναγκαίο για την ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, τα ελλείμματα θα αυξηθούν και η κρίση θα γίνει οξύτερη. Και αυτό δεν το θέλει καμία πλευρά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο δανεισμός της χώρας είναι προ των πυλών;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είμαστε μια χώρα με τεράστια ελλείμματα και της οποίας το χρέος αυξήθηκε πάνω από 100 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποτελεί εθνική προτεραιότητα να θέσουμε υπό έλεγχο τα ελλείμματα αυτά, να τα μειώσουμε σταδιακά, και προοδευτικά να μπούμε σε μια πορεία μείωσης του χρέους. Θα το πετύχουμε δίνοντας ξανά ζωή στην οικονομία, έτσι ώστε να παράγει φορολογικά έσοδα, βάζοντας μαχαίρι στην προκλητική κρατική σπατάλη και τη φοροδιαφυγή. Το κύριο ζήτημα δεν είναι αν δανείζεσαι ή όχι, αλλά για ποιο σκοπό δανείζεσαι, τι κάνεις με αυτά τα χρήματα. Αυτό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανές: κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού με μείωση των δημόσιων επενδύσεων και παράλληλη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Μια πραγματική και τεράστια σπατάλη πόρων, της οποίας το βάρος θα φέρουμε για πολλά χρόνια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1981 η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν μια γενναία αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και σήμερα;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αναδιανομή του πλούτου είναι στην καρδιά του προγράμματος κάθε προοδευτικής κυβέρνησης και συνιστά μια πάγια διαχωριστική γραμμή μας με τις συντηρητικές δυνάμεις. Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξε τη βαθιά αυτή διαφορά, με τη μείωση του φορολογικού βάρους για τα υψηλά εισοδήματα. Πράγματι, ήλθε η ώρα να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα το πετύχετε;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα το πετύχουμε με τη φορολογική πολιτική, με άμεσα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο για τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους από τη μια και τη δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν: κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Έλληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία. Πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών. Η αναδιανομή, όμως, δεν αφορά μόνο τη φορολογική πολιτική και το σκέλος των εσόδων του κράτους, αλλά και τις δαπάνες. Στόχος μας είναι και πάλι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 44% είναι ψήφος προσδοκίας στο ΠΑΣΟΚ ή ψήφος θυμού εναντίον της Νέας Δημοκρατίας;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν το 33% της Ν.Δ. είναι ψήφος απόρριψης και θυμού, το 44% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφισβήτητα ψήφος προσδοκίας και ελπίδας. Θα έλεγα, μάλιστα, πως η προσδοκία αυτή είναι πολυσυλλεκτική και υπάρχει ακόμη και σε πολλούς Έλληνες πολίτες που δεν μας ψήφισαν. Αυτό καθιστά την ευθύνη μας ακόμη μεγαλύτερη. Οφείλουμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όσων μας ψήφισαν αλλά και να κερδίσουμε αυτήν όσων δεν μας ψήφισαν. Θα κυβερνήσουμε χωρίς διαιρέσεις και διαχωρισμούς.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: "Καμία αναμονή ή αυταπάτη από τη "νέα" κυβέρνηση των επιχειρηματιών". Αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" την Τετάρτη και η αφορμή είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ ότι πήρατε εντολή "για ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου". Καμία περίοδος χάριτος, λοιπόν, από ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος.

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν ζητάμε καμία περίοδο χάριτος. Οφείλουμε καθημερινά να αποδεικνύουμε με πράξεις πως θέτουμε σε εφαρμογή τα όσα έχουμε υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες. Νομίζω πως τα δείγματα γραφής των ολίγων πρώτων ημερών στέλνουν προς την κοινωνία ένα σαφές μήνυμα αλλαγής, που αφορά κατ' αρχήν την ίδια την αντίληψη περί της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από την κοινωνία. Αντλούμε δύναμη από αυτήν και αποστολή μας είναι να την υπηρετήσουμε με βαθιές τομές και αλλαγές στην οικονομία και το κράτος. Δεν ζητάμε καμία περίοδο χάριτος, αλλά ζητάμε μια στοιχειώδη καλή πίστη. Νομίζω πως μας την παρέχει η ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πρώτες μας κινήσεις. Χαρακτηρισμοί όπως αυτός που αναφέρατε -περί "κυβέρνησης των επιχειρηματιών"- είναι εκτός κλίματος και, σε τελευταία ανάλυση, προσβάλλουν τους Έλληνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ο νέος τσάρος. Φοβάστε τους "μπολσεβίκους";

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρέπει να σας πω ότι μάλλον αισθάνομαι μουζίκος. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η λέξη "μπολσεβίκος" προέρχεται από τη λέξη "πλειοψηφία" στα ρωσικά. Εμείς είμαστε, λοιπόν, "πλειοψηφικοί", γιατί εκφράζουμε τα συμφέροντα των πολλών. Της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και όχι των ολίγων. Και αυτή είναι η δύναμή μας.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης