Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποσύρουν τον νόμο Πετραλιά για μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας

12 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Στην κατάργηση του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ., με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και μειώνονται οι συντάξεις, θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.
Ανάσα για 1,5 εκατ. ασφαλισμένους

Αποσύρουν τον νόμο Πετραλιά για μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας

Στην κατάργηση του τελευταίου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ., με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και μειώνονται οι συντάξεις, θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.

Η «απόσυρση» του νόμου Πετραλιά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με τις οποίες θα δοθεί το στίγμα της οικονομικής πολιτικής και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που θα κινούνται στη γραμμή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.

Από την κατάργηση των σχετικών διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου της Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ταμεία Τύπου. Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό με επιπλέον χρηματοδότηση των Ταμείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται και να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Επίσης σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στη συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων, στη σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης και στον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

Ποιες διατάξεις καταργούνται
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νόμο Πετραλιά προβλέπει ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις του που αφορούν τόσο τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που φθάνει έως και 45% όσο και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόκειται ειδικότερα για: 1. Τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις που προβλέπεται να αρχίσει από το 2013. Στον νόμο Πετραλιά προβλέπεται ότι το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας επικουρικής σύνταξης για τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/92 και για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού Ταμείου. Προβλέπει επίσης ότι μεγαλύτερα ποσά επικουρικών συντάξεων που ήδη χορηγούνται θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση. Εκτιμάται ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών οδηγεί σε μείωση της τάξης του 45% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

2. Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπεται να αρχίσει επίσης από το 2013. Σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά αυξάνονται από 1/1/2013 σταδιακά κατά 2 συνολικά έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/1992. Η αύξηση αυτή του ορίου ηλικίας αρχίζει από 1/1/2013 και γίνεται σταδιακά με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος, αρχής γενομένης από την προαναφερόμενη ημερομηνία, ούτως ώστε στην ολοκλήρωσή της το 2016 το όριο ηλικίας γενικά να είναι το 60ό, ενώ για όσους έχουν πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες και εργάζονται στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα να είναι το 57ο για πλήρη σύνταξη και το 55ο για μειωμένη.

Επίσης προβλέπεται αύξηση, από 1/1/2013, σταδιακά του ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας όσων πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992, καθώς και των ασφαλισμένων στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης). Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι θα συντελείται σταδιακά, κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της, ο οποίος φτάνει για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη 10ετία μετά την έναρξη ισχύος εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή το 2022.

Ακόμη αυξάνεται από 1/1/2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων στους Κλάδους Κύριας Ασφάλισης- Σύνταξης Αυτοαπασχολουμένων, κατά 6 μήνες κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑΕΤΑΜ για λήψη πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Η αύξηση γίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2013, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος και μέχρι το όριο ηλικίας να φτάσει το 60όΕνέσεις χρηματοδότησης στα Ταμεία και συντάξεις σε τρεις μήνες

 ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης είναι το να δοθεί οικονομική ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία που ασφυκτιούν από τα υπέρογκα ελλείμματα, ώστε να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις των επόμενων μηνών. Έτσι, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν αποφάσεις που θα αφορούν τόσο τη χρηματοδότηση όσο και μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Σημειώνεται ότι σε 3,7 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ανελαστικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του έτους και μόνη λύση φαίνεται να είναι η έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, χρειάζονται σε μηνιαία βάση 400 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετη χρηματοδότηση χρειάζονται ασφαλιστικοί φορείς όπως ο ΟΠΑΔ, το ΤΠΔΥ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

Από τα 3,7 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. αφορούν την πληρωμή συντάξεων και δώρων, ενώ τα υπόλοιπα οφειλές προς τα νοσοκομεία.

Το ΙΚΑ χρωστάει 12 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, στον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία. Συνολικά, τα χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία υπολογίζονται σε 3,6 δισ. ευρώ περίπου.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν περιλαμβάνονται:

● Η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.

● Η αύξηση της βασικής σύνταξης των αγροτών και των ανασφάλιστων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ για το ζευγάρι και στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο. Επίσης η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

● Η επίσπευση του χρόνου απονομής των συντάξεων εντός 3 μηνών, και όχι ύστερα από 1 ή 2 έτη όπως συμβαίνει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της διαδοχικής ασφάλισης. Η σύνταξη θα απονέμεται από το Ταμείο όπου έχουν διανυθεί τα περισσότερα έτη ασφάλισης και με τις καταστατικές διατάξεις του.

● Η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

● Η τετραετής επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την ενθάρρυνση των προσλήψεων των νέων, αντί των προγραμμάτων Stage που θα περιοριστούν στον ιδιωτικό τομέα και θα έχουν μικρότερη διάρκεια. Επίσης η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του κατώτατου μισθού.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης