Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο Δεκέμβριος 2020 δεν θα γιορτάσει όπως άλλες χρονιές και τα χρηματιστήρια τρέχουν

Ο Δεκέμβριος 2020 δεν θα γιορτάσει όπως άλλες χρονιές και τα χρηματιστήρια τρέχουν


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σταθεροποιητικά και με ήπιες πτωτικές τάσεις κινήθηκαν σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή του εορταστικού μήνα, του Δεκεμβρίου.

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου χαρακτηρίζεται ως ο μήνας που δίνει τους μεγαλύτερους τζίρους στους περισσότερους κλάδους μίας δυτικού τύπου οικονομίας. Περισσότερες αγορές καταναλωτικών αγαθών, μικρότερη αποθεματοποίηση, περισσότερος τουρισμός και μεταφορές, περισσότεροι τζίροι στους χρηματοοικονομικούς ομίλους (τράπεζες, επενδύσεις, ασφαλιστικές), μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων και επενδύσεις σε τεχνολογία.

Πτωτικός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο τζίρος Δεκεμβρίου 2020;  

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, ο Δεκέμβριος 2020 θα είναι αισθητά πιεσμένος σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου αλλά και σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019. Η 'μάχη' μεταξύ υγείας και οικονομίας στις περισσότερες χώρες φαίνεται ότι γέρνει υπέρ της υγείας. Την παγκόσμια οικονομία την έχουν αναλάβει οι Κεντρικές Τράπεζες (ΕΚΤ, FED, BoE, BoJ κόκ) και οι παρεμβατικές κυβερνήσεις. Οι δύο αυτοί παράγοντες (κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις) έχουν αναλάβει το έργο να διατηρηθούν όρθιες οικονομίες και κοινωνίες.

Πως οι Κεντρικές Τράπεζες “ντοπάρουν” τα χρηματιστήρια. Η “μαγική εικόνα” των χρηματιστηριακών αγορών
   
Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, οι τεράστιες ποσότητες χρήματος που έχουν εισρεύσει άμεσα ή έμμεσα στις αγορές έχουν οδηγήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά. Σ' αυτό συνεισφέρουν το τελευταίο διάστημα και οι συνεχείς αναφορές στα διάφορα εμβόλια που είναι έτοιμα ή θα είναι έτοιμα σε λίγο καιρό και υποτίθεται, ότι θα βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα. Για παράδειγμα, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με τον Dow Jones να βρίσκεται στις παρυφές των 30.000 μονάδων. Αν το δει κάποιος στατικά, θα συμπεράνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει 'απογειωθεί'. Στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο, όμως η ρευστότητα που δίνει η FED δημιουργεί αυτό το παράδοξο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα. Όλες οι χώρες της Ε.Ε σε ύφεση και τα χρηματιστήριά τους 'πετάνε'. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέμβασης της ΕΚΤ είναι η εικόνα των ελληνικών ομολόγων, τα οποία διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια 

Οριακή άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με οριακή άνοδο (0,34%) και διαμορφώθηκε στις 705,21 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ικανοποιητικά επίπεδα των 62 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά. Στους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο κλάδος πετρελαίου-αερίου κατέγραψε άνοδο 4,24%, οι κατασκευές είχαν άνοδο 2,07% (κυρίως λόγω εξελίξεων στην Ελλάκτωρ), το Εμπόριο είχε άνοδο 1,56%. Υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,28%), Τροφίμων-Ποτών (-1,26%), Χρηματοοικονομικές (-0,65%).

Η αισιοδοξία μας στηρίζεται στα εμβόλια

Η έναρξη των εμβολιασμών αναμένεται στο α' τρίμηνο 2020. Θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς και θα περάσει σταδιακά και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι ειδήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, τονώνουν την επενδυτική (και όχι μόνο) αισιοδοξία και συντελούν στο να βλέπουμε αυτή την εικόνα στις αγορές στα τέλη Νοεμβρίου. Αν θεωρήσουμε τα χρηματιστήρια προεξοφλητικούς μηχανισμούς, αναμένεται να δούμε σημαντική άνοδο και το 2021 αν βεβαίως οι εμβολιασμοί μας επιτρέψουν στην κανονικότητα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης