Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναστολές Νοεμβρίου: Αντί για Κ.Υ.Α., τροπολογία…

25 Νοέμβριου 2020 Σχόλια
Αναστολές Νοεμβρίου: Αντί για Κ.Υ.Α., τροπολογία…
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

 

Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Μετά το γενικό απαγορευτικό του περασμένου Μαρτίου και την εμπειρία όσων συνέβησαν θα πίστευε κανείς πως, στο δεύτερο απαγορευτικό δε θα είχαμε την επανάληψη κάποιων νοσηρών φαινομένων από πλευράς Δημόσιας Διοίκησης. Θα περιμέναμε πως, για τόσο σημαντικά θέματα, η λογική αλληλουχία γεγονότων θα ήταν η εξής:

→ Προτεινόμενη διάταξη για το πλαίσιο αναστολών εργασίας μηνός Νοεμβρίου → Ψήφιση νόμου → Δημοσίευση νόμου στο Φ.Ε.Κ.→ Δημοσίευση Κ.Υ.Α. με το εφαρμοστικό πλαίσιο → Εγκύκλιος του υπουργείου με οδηγίες → Άνοιγμα της πλατφόρμας του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ → Ικανό χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων αναστολών.

Η πραγματικότητα όμως μάς διέψευσε πάλι και η αλληλουχία είναι διαφορετική: 

→ Άνοιγμα της πλατφόρμας του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ → Ισχνές οδηγίες μέσω ανακοίνωσης → Νέες συμπληρωματικές οδηγίες που δεν έλυσαν τις περισσότερες απορίες → Τροπολογία με σχετική διάταξη που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο ακόμη και για υποβληθείσες υποβολές → Ψήφιση νόμου → Δημοσίευση νόμου στο Φ.Ε.Κ.→ Δημοσίευση Κ.Υ.Α. με το εφαρμοστικό  πλαίσιο, κ.λπ.

Και όλα αυτά ενώ εντωμεταξύ θα έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής....

Ας δούμε σ΄αυτό το σύντομο χρονολόγιο όσα συνέβησαν τελευταία και αφορούν στις υποβολές των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για το μήνα Νοέμβριο.

 

  • Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 (αργά το απόγευμα)

    ■  Εργάνη - Οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων αναστολών για τον μήνα Νοέμβριο 2020.

    Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ


     

  •  Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 (πρωί)
     

    Η κα Στρατινάκη κάλεσε τους λογιστές να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και να μην περιμένουν τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Όπως σημείωσε, «έχει ανοίξει η πλατφόρμα κανονικά, όλα θα είναι τακτοποιημένα νομοθετικά και κανονιστικά πριν τις πληρωμές».

     
    Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ

     
  •  Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

    Δόθηκαν συμπληρωματικές οδηγίες από το υπ. Εργασίας. Μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα
     
    «6. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον μήνα Νοέμβριο οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, σύμφωνα με την έως τώρα θεσμοθετημένη διαδικασία, καθώς ο Μηχανισμός Στήριξης των εργαζομένων του άρθρου δέκατου τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), είναι σε ισχύ.
    Άλλωστε, με τη νέα προωθούμενη νομοθετική διάταξη, που αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής ή πληττόμενες επιχειρήσεις - εργοδότες για τον μήνα Νοέμβριο, ορίζεται αποκλειστικά η αλλαγή της επιμέτρησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ποσό αναφοράς των 800 ευρώ αντί των 534 ευρώ, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής των αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Νοεμβρίου ως προς αποκλειστικά τους μέχρι και την 4/11/2020 προσληφθέντες εργαζομένους από τις επιχειρήσεις».
     

    Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ

  •  Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
     

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας από κλειστές επιχειρήσεις βάσει κρατικής εντολής. Αγνοείται το νομοθετικό πλαίσιο ή η Κ.Υ.Α. Βαδίζουμε στα τυφλά για πολλά θέματα, ενώ οι απορίες πληθαίνουν.

  •  Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 (απόγευμα)

    Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» με την οποία ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στις προτεινόμενες διατάξεις περιλαμβάνεται το άρθρο 1 το οποίο αφορά στο πλαίσιο των αναστολών των συμβάσεων του μηνός Νοεμβρίου 2020.
     

     
    Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ

     
Σημείωση: Απαιτείται να δοθεί περαιτέρω χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων αναστολών προκειμένου να μη χάσουν οι δικαιούχοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει περίοδος για ορθή επανάληψη υποβολών με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν λανθασμένων υποβολών που, στη συντριπτική τους πλειονότητα οφείλονται στην έλλειψη οδηγιών. Όπως και να χει, τα παθήματα θα πρεπε να χουν γίνει μαθήματα για κάποιους, ενώ οι λογιστές δεν έπρεπε να περνούν των παθών τους τον τάραχο!



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης