Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοδος σε Ευρώπη και Αμερική για τα χρηματιστήρια εν μέσω ελπιδοφόρων ειδήσεων

Άνοδος σε Ευρώπη και Αμερική για τα χρηματιστήρια εν μέσω ελπιδοφόρων ειδήσεων

Του Νίκου Σακελλαρίου


Ανοδικά και με ‘υποδόριες’ ενισχύσεις κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική.

Στην Ευρώπη, η άνοδος του γερμανικού ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο λειτούργησε ως επενδυτικός καταλύτης για την άνοδο και των χρηματιστηριακών αγορών στη ζώνη της Ε.Ε.

Το πρόβλημα με το veto Ουγγαρίας-Πολωνίας στην δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης δεν φαίνεται να προβληματίζει ούτε τους επενδυτές ούτε τις ηγεσίες. Ενδεικτική και η αντίδραση Μέρκελ που ουσιαστικά υποβάθμισε το πρόβλημα. Η Ουγγαρία και η Πολωνία θα έχουν σημαντικά οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης άρα δεν έχουν κανέναν λόγο για να αντιδρούν σ’ αυτό.

Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη

H Ελλάδα έχει έτοιμη την έκθεση – σχέδιο της ‘Επιτροπής Πισσαρίδη’ πάνω στην οποία θα βασιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η έκθεση χωρίς να έχει τεχνικές λεπτομέρειες , εστιάζει στην διόρθωση των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας και στην παροχή φορολογικών και λοιπών κινήτρων στους επενδυτές. Εκτιμούμε ότι η πρόταση για απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών δηλώσεων είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

“Αλλαγή φρουράς” και πολιτικής στον Λευκό Οίκο

Στην Αμερική, προετοιμάζεται η ομαλή αλλαγή φρουράς (Μπάιντεν αντί Τραμπ) στον Λευκό Οίκο καθώς οι αντιδράσεις από την πλευρά του Τραμπ φαίνεται να εκτονώνονται. Άλλωστε ο Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζει το επιτελείο του ενόψει της 20ης Ιανουαρίου που θα γίνει η ανακήρυξη (inauguration) της προεδρίας.

Εμπορική τόνωση από την χαλάρωση των lockdowns

H χαλάρωση των lockdowns στις περισσότερες χώρες ενόψει των Χριστουγέννων δημιουργούν την ψευδαίσθηση για επιστροφή στην εορταστική κανονικότητα. Όμως, το τρίτο κύμα ελλοχεύει και τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα είναι σε υγειονομική επαγρύπνηση.

Οι συνεχείς θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων έχουν δημιουργήσει επενδυτική εμπιστοσύνη στα χρηματιστήρια. Οι μεγάλοι οίκοι ετοιμάζουν αλλαγές στρατηγικών ενόψει της νέας χρονιάς αγοράζοντας μετοχές που είχαν υπο-αποδώσει στο προηγούμενο διάστημα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική, κινούνται στα ιστορικά υψηλά τους ενώ και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες απέχουν μέχρι 10% από τα ιστορικά υψηλά που είχαν τον Φεβρουάριο 2020.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να υπερβεί τις 710 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 702,85 μονάδες με άνοδο 0,35%%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. Ευρώ .Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Οι κλάδοι που διακρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (3,41%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (2,33%) λόγω της Aegean και των επιχορηγήσεών της και οι Τηλεπικοινωνίες (1%) που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε θετικό momentum. Oι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-1,8%), οι τράπεζες (-1,18%).  Αν καταφέρει να μείνει πάνω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μέχρι το τέλος του μήνα ενδεχομένως να δημιουργήσει βάσεις για περαιτέρω άνοδο από τις αρχές του 2021.  

Oικονομική ανάκαμψη από το 2021 βλέπει η Goldman Sachs


Η Goldman Sachs αναμένει ισχυρότερη ώθηση στη δραστηριότητα των κλάδων εξυπηρέτησης καταναλωτών - οι οποίοι και έχουν χτυπηθεί έντονα σε πολλές χώρες και ειδικά στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - και πολύ μικρότερο κέρδος για τον βιομηχανικό κλάδο. Διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,2% το β’ τρίμηνο, 1,8% το γ’ τρίμηνο και 1,4% το δ’ τρίμηνο για  το 2021.  

Συνέδριο στο ελληνικό χρηματιστήριο για μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης

Ολοκληρώθηκε σήμερα το 3ο ATHEX Small Cap Conference που φέτος διοργάνωσε διαδικτυακά στις 23 και 24 Νοεμβρίου ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου για την ενίσχυση της προβολής των εισηγμένων εταιρειών στην επενδυτική κοινότητα, την αύξηση της κάλυψής τους από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές αλλά και την βελτίωση της ρευστότητας των μετοχών τους.

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι 14 εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση  χαμηλότερη των 100 εκ. ευρώ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε Έλληνες και ξένους διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές το προφίλ αλλά και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεών τους.

Oι εταιρείες που συμμετείχαν στο 3ο ΑΤΗΕΧ Small Cap Conference ήταν οι: Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties AEEAΠ, Δρομέας, Εntersoft, Epsilon Net, Foodlink, Ικτίνος Ελλάς, Intracom Holding, Paperpack, Παπουτσάνης, Performance Technology, Π. Πετρόπουλος, Profile και Reds.

Το ενδιαφέρον για τις παραπάνω εταιρείες αποτυπώνεται στον αριθμό των συναντήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 380. Από τους 31 επαγγελματίες της αγοράς που συμμετείχαν, 21 εταιρείες ήταν εγχώριοι και αλλοδαποί διαχειριστές κεφαλαίων και 10 ήταν χρηματιστηριακές εταιρείες.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης