Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο κορωνοϊός επηρεάζει και την εορταστική περίοδο. Οι ελπίδες των κεφαλαιαγορών στρέφονται στα εμβόλια

Ο κορωνοϊός επηρεάζει και την εορταστική περίοδο. Οι ελπίδες των κεφαλαιαγορών στρέφονται στα εμβόλια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Με τα εμβόλια του κορωνοϊού και τη διαφαινόμενη επιχειρηματική κόντρα ασχολήθηκαν σήμερα οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι το βαρύ ιικό φορτίο το οποίο ευθύνεται για τη θεαματική αύξηση των θανάτων ενώ μειώνονται τα κρούσματα.

Σε αμιγώς οικονομικό επίπεδο, την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την προβληματίζει η εξέλιξη του ιού και των επιπτώσεων αυτού στο δ' τρίμηνο του χρόνου, καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων (η οποία είθισται να είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τις επιχειρήσεις λιανικού, χονδρικού εμπορίου, τουρισμό, μεταφορές και εστίαση) μάλλον θα γιορταστεί εν μέσω περιορισμών. Ακόμη και να μην υπάρχει lockdown, οι επιχειρηματίες δεν περιμένουν μεγάλη κίνηση στην παραδοσιακή αγορά.

Όμως το μεγάλο χρηματιστηριακό στοίχημα της περιόδου βρίσκεται κυρίως στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεγάλες εκταμιεύσεις στις αρχές του νέου έτους. Οι φόβοι καθυστέρησης εντείνονται καθώς δύο κράτη μέλη της Ε.Ε. (Ουγγαρία-Πολωνία) απειλούν με veto τη διαδικασία εάν δεν ανακληθούν οι κυρώσεις εναντίον τους. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι αυτές οι απειλές ουσιαστικά “πριονίζουν το κλαδί που κάθονται” και ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Πάντως η κυβέρνηση φέρεται να έχει ετοιμάσει την έκθεση στρατηγικού σχεδιασμού με την επιτροπή Πισσαρίδη και είναι έτοιμη για την επόμενη φάση.

Χρηματιστήρια, αλλαγές επενδυτικών στρατηγικών

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο οι ξένες αγορές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, τρεφόμενες κυρίως από τις προσδοκίες για την επόμενη χρονιά (2021). Εκθέσεις ξένων επενδυτικών οίκων εξακολουθούν να παροτρύνουν αλλαγές επενδυτικών στρατηγικών είτε προς μετοχές (Societe Generale) είτε προς ομόλογα (Morgan Stanley). Ποιος θα κερδίσει, θα το δείξει το μέλλον και οι υπεραξίες των χαρτοφυλακίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή μεταβολή κατά 0,14% στις 700 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της αγοράς είναι ότι αν και μάλλον υπάρχει μία αισιόδοξη διάθεση (κυρίως για το 2021) εντούτοις παραμένει ο προβληματισμός για τις υγειονομικές εξελίξεις.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εμφανές ήταν το ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές οι οποίες δεν είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη (προ δύο εβδομάδων) άνοδο. Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,69%. Ο κλάδος υγείας είχε αύξηση 0,81% ενώ οι τηλεπικοινωνίες (OTE) παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτικών εξελίξεων και ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,74%.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες των ταξιδίων (-2,66%), προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-2,49%), πρώτων υλών (-1,88%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης