Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – «1.000»

Το σχόλιο της Δευτέρας – «1.000»Το σχόλιο της Δευτέρας –

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης TaxheavenΚαρατζάς Αριστοτέλης [ Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. Δράμας ]

Τον πρωτογνώρισα στα Αμφιθέατρα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ( Ο.Π.Α ), αρχές της δεκαετίας του ’80.( Δεν προλάβαμε να κάνουμε την συνάντηση των παλιών Συμφοιτητών, που είχαμε σχεδιάσει, για τα 100 της Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Δραστήριος. Πνεύμα ανήσυχο και Δημιουργικό. Με «παραλίγο» Ακαδημαϊκή καριέρα.

Ξανασυναντηθήκαμε 25 Χρόνια μετά, στα Σεμινάρια. Είχα την Τιμή να με καλέσει αρκετές φορές στην Δράμα.

Με πλούσια Συνδικαλιστική Δράση. Αγωνιστής σε όλα τα επίπεδα της Ζωής. Με ευθύ και αυθεντικό Λόγο. Με ευρύτητα Γνώσεων. Με όνειρα και ελπίδες για την ανάδειξη του Ρόλου των Λογιστών…..

Συλλυπητήρια στους Οικείους του.

Καλό Παράδεισο Φίλε και Συνάδελφε Τέλη.

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

- «1.000 » τι εννοείς Νιφορόπουλε ;;; Αυτό ;;;;;

- ( Νιφ. ) Μάλλον είστε εκτός εποχής….[ 1.000 Δραχμές 1970 – Πηγή :
https://greekcoins-eshop.gr/product ]

- Τι εννοείς ;;; Αυτό ;;;;;

- «1.000 euros» ;;; Είστε τρελοί ;;;; Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτονόμισμα.

 

[ Πηγή : https://en.numista.com/catalogue/note203097.html ]

- Τι εννοείς ;;; Αυτό ;;;;;

- Ταξίδια ;;; Δεν πάτε καλά. Τα ξίδια ίσως …
-
Τι εννοείς ;;; Αυτό ;;;;;

- Ναι, μόνο όσον αφορά τα «γκάζια»…


[« Σχεδιαστικά διαχρονική και αθεράπευτα κομψή, αυτή η χιλιάρα δεν είναι για τον καθένα…» Πηγή ¨https://www.news.gr/moto/article/1485482/i-panemorfi-chiliara-michani-ton-25-000-evro.html ]

Έλα να τελειώνουμε, γιατί έχουμε πολύ διάβασμα. 1.000 εγκύκλιοι και αποφάσεις εννοώ ….

[ Ποτέ στην Ιστορία του Νεοελληνικού Κράτους, δεν υπήρξαν, τόσες αποφάσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τις οποίες θα έπρεπε να εντάξει ο Λογιστής στο πεδίο των Γνώσεων του. Οι Κρατικές αρχές, ως εκδότες αυτών των αποφάσεων, δεν παρέχουν την απαιτούμενη επάρκεια σε «Διευκρινήσεις» και «Προθεσμίες», με αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση των Λογιστών. Ως «αφελής», είχα προτείνει παλιότερα, την «διασύνδεση» των Καταληκτικών Προθεσμιών, όλων των αντικειμένων του Λογιστή ( κάτι δηλαδή σαν « έλεγχο συσσώρευσης» ), αλλά τους «αφελείς» δεν τους «υπολογίζεις» μόνο τους «αγαπάς» …… ]Ο «αλτερέγκος» (*) με πλησίασε και μου είπε : Άσε τις εξυπνάδες και προσπάθησε και εσύ να περιορίσεις την έκταση του « Σχολίου».

[ (*) Ο alter ego (λατινικά για τον "άλλον εαυτό") είναι ένας δεύτερος εαυτός, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ξεχωριστός από την κανονική ή αληθινή πρωτότυπη προσωπικότητα ενός ατόμου. Ο όρος εμφανίστηκε στη συνηθισμένη χρήση στα αγγλικά στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Κικέρωνας επινόησε τον όρο ως μέρος της φιλοσοφικής κατασκευής του στη Ρώμη του 1ου αιώνα, αλλά τον χαρακτήρισε ως "δεύτερος εαυτός, έναν έμπιστο φίλο" ].

 

Ξεκινάμε μήπως και προλάβουμε ….

 • Κεφάλαιο Πρώτο : Κανόνες Τιμολόγησης

Τύπος Υπολογισμού [ Προτεινόμενος ]

Χρόνος Ενημέρωσης δια αριθμό πελατών επί ωρομίσθιο.

Συν : Χρόνος Εκτέλεσης της Εργασίας επί ωρομίσθιο.

[ Ωρομίσθιο = Συνολικό μισθολογικό Κόστος Εργαζόμενου ή (τεκμαρτής ) αμοιβής Επιχειρηματία ( δια 11 επί 14 ( δηλ. 11 μήνες εργασίας και 14 μήνες αποδοχές ) , προσαυξημένο με την αναλογία των Γενικών Εξόδων και ένα περιθώριο κέρδους.]

Παράδειγμα

Χρόνος Ενημέρωσης για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 = ( έστω ) 5 ώρες

Αριθμός πελατών για τους οποίους θα υποβληθεί = ( έστω ) 20

Ωρομίσθιο = ( έστω ) 40

Χρόνος Εκτέλεσης της Εργασίας για τον συγκεκριμένο πελάτη = ( έστω ) 1 ώρα

Άρα : 40 ευρώ και ( (5*40)/20 ) = 10 ευρώ. Σύνολο 50 ευρώ.

Ο «αλτερέγκος», κάγχασε ειρωνικά και μου είπε : «Για τις πολιτικές εκπτώσεων δεν θα μας πεις τίποτα;», «Αυτό είναι στην Ευθύνη του καθενός» του είπα.

Νομοθετικό Πλαίσιο

Σύμφωνα με άρθρο 2 του Π.Δ.340/1998 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡ. 340 Περί του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του.

 • « Έργο των λογιστών φοροτεχνικών είναι: 1.Η ορθή εφαρμογή των λογιστικών αρχών, προτύπων και σχεδίων γενικών και κλαδικών. 2.Η εποπτεία και η εφαρμογή διαδικασιών για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και των αναλογούντων φόρων και ο έλεγχος της τυπικής επάρκειας και ακρίβειας των στοιχείων και παραστατικών. 3.Η ενημέρωση και τήρηση των φορολογικών βιβλίων σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. 4.Η κατάρτιση και η υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων, των ισολογισμών και των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επιχειρήσεων και οργανισμών. 5.Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, συμπληρωματικών στοιχείων και καταστάσεων καθώς και η επιμέλεια εφαρμογής των απαιτούμενων διαδικασιών και διατυπώσεων προς τις φορολογικές και οικονομικές αρχές. 6.Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή συμπληρωματικών και στατιστικών στοιχείων και καταστάσεων προς τις Δημόσιες Αρχές. 7.Η σύνταξη, υπογραφή και υποβολή μισθολογικών καταστάσεων, ασφαλιστικών εισφορών και προγραμμάτων εργασίας.»

Άρα «αλτερέγκο» η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» και τόσα άλλα συναφή, είναι πρόσθετες υπηρεσίες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των λογιστών φοροτεχνικών και πρέπει να υπολογίζεται πρόσθετη αμοιβή.
Ο «αλτερέγκος» απλώς κούνησε το κεφάλι του….
 

 • Κεφάλαιο Δεύτερο : «Μισο» - Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Άλλες Ενισχύσεις


Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

1) Νομοθεσία – Οδηγίες

Σε λειτουργία η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Αναλυτικές Οδηγίες

ΓΔΟΥ 281/2020 και ΓΔΟΥ 282/2020 ( τροποποίηση της προηγούμενης )

Ρήτρα Διατήρησης Θέσεων Εργασίας για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής

2) Προθεσμία υποβολής: Μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020. [ !!!!! ]

3) Επισημάνσεις

Ατομικές επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και δεν απασχολούν εργαζομένους : Πρώτη φορά υπάγονται στο καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής. Η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε χίλια (1.000) ευρώ ( όταν δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή),

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης

Αγρότες «Κανονικού» είναι εντός [ εφόσον έχουν μείωση τουλάχιστον 20% ]. Αγρότες «Ειδικού» είναι εκτός, γιατί δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων ( ΓΔΟΥ 282/2020 και Άρθρο 39, ν. 4308/2014 ). Επιλέγουν μόνο το «Προσωρινό πλαίσιο» ( Άρθρο 3, παρ. 3 , παρ. β ) .

● Ένα σημαντικό εργαλείο υπολογισμού, που μπορείτε να βρείτε είναι και το η εφαρμογή σε excel : Επιστρεπτέα 4 , του συναδέλφου Γιάννη Καραγιαννόπουλου, ο οποίος έχει προσφέρει στην Κοινότητα των Λογιστών, αρκετά παρόμοια και πολύ σημαντικά εργαλεία υπολογισμού. [https://www.facebook.com/groups/162989260422123/permalink/3527150717339277/]

Συναφές

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Χρόνος αναγνώρισης του οφέλους ως έσοδο ( Πολύκαρπος Γιώτης )

Σύνοψη Ενισχύσεων

Έκτακτη ενίσχυση και μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις του Υπ. Οικ.

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. 2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. 3ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. 4ον. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. 5ον. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. 6ον. Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. 7ον. Σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ανακοινώνουμε σήμερα ότι, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης.

Άλλες Ενισχύσεις

Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορονοϊού SARS-COV-2 στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων

Οι οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές σε Δ.Ο.Υ. και με δόσεις ρυθμίσεων, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με: α) τα άρθρα 1-17 του ν. 4321/2015 (Α΄ 32), β) τα άρθρα 98-109 του ν. 4611/2019 (Α΄ 73) και γ) τον ν. 4469/2017 (Α΄ 62), δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους.

COVID 19: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας - καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ και το ποσό της πλήρους βασικής ασφαλιστικής κάλυψής τους,

Στις 19 Νοεμβρίου η πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για δικαιούχους μισθωτούς στον τομέα του τουρισμού

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης κινηματογράφων - Όροι και προϋποθέσεις

Τουριστικά λεωφορεία και τουριστικά καταλύματα: Ακατάσχετη και αφορολόγητη η αποζημίωση λόγω Covid-19

Από 17 έως 27 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το νέο Μέτρο 21 για τη στήριξη του τομέα ελαιολάδου λόγω της πανδημίας, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα https://p2.dikaiomata.gr/M21.

Υπ. Περιβάλλοντος: Ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» - Δυο προσαρμογές λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊού

Επιπλέον 568.000 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες θα μαγνητοσκοπηθούν και θα προβληθούν στο digitalculture.gov.gr.

Το νέο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών φυσικού αερίου - Ανακοίνωση ΥΠΕΝ

Διπλάσιο ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο

Οσονούπω

Υπ. Εργασίας: Ενίσχυση ευάλωτων ομάδων - Δώρο Χριστουγέννων - Μεταφορά ετήσιας άδειας. Γ. Βρούτσης .

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε οικονομολόγους, δικηγόρους και μηχανικούς

Νέο νομοσχέδιο: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεις πληγέντων λόγω covid-19, διατάξεις ενίσχυσης ανέργων, μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Προτάσεις

Β. Σπανάκης: Να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη η καταβολή του 50% της μείωσης των μισθωμάτων προς τους ιδιοκτήτες

Διευκρινήσεις

Διευκρινίσεις για τη Δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020 - εγκύκλιος Ε.2184/2020 της ΑΑΔΕ

 • Κεφάλαιο Τρίτο : Υποβολή των δηλώσεων αναστολής στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

Δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου – Οδηγίες, πρακτικό εγχειρίδιο ( 34 σελίδες )

Δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου – Συμπληρωματικές οδηγίες
 

 • Κεφάλαιο Τέταρτο : My Data άλλα παρεμφερή και Άλλες Πλατφόρμες

Η άνιση μάχη των λογιστών με τις πλατφόρμες συνεχίζεται… ( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς)

 • Όπως έχω ξαναγράψει, με την παραδοχή ότι οι συντάκτες των αποφάσεων και των εγκυκλίων γνωρίζουν επαρκώς τα εξεταζόμενα θέματα κι έχουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους όσα πρέπει να εφαρμοστούν απ΄ τους πολίτες, πόσο δύσκολο είναι να προσθέτουν σαφείς οδηγίες και αναλυτικά παραδείγματα στα κείμενα των εκάστοτε αποφάσεων ώστε όλα να γίνονται κατανοητά; Πόσες εργατοώρες θα είχαμε κερδίσει μέσω αυτής της διαδικασίας; Πόση ασφάλεια θα νιώθαμε όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε μέσα σ' αυτό το τοξικό περιβάλλον;


My Data

Πιτσιλής για Ηλεκτρονικά βιβλία (mydata) Ελέγχους Φοροδιαφυγή

16th Tax Forum 2020 - Παρακολουθήστε

myData: Νέες σημαντικές διευκρινίσεις μέσω ανανέωσης των συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων της ΑΑΔΕ

 • 50. Ε Για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 θα γίνεται συμφωνία των υποβαλλόμενων δηλώσεων και των αντίστοιχων δεδομένων των Ηλεκτρονικών Βιβλίων της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA;

  Α Όχι. Στην πρώτη φάση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα έτη 2020 και 2021 προκρίνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπορούν να διενεργούν διαβιβάσεις συνόψεων παραστατικών και χαρακτηρισμούς συναλλαγών, και παράλληλα να επικαιροποιείται η σωστή λογιστικοποίηση δεδομένων μέσω της μοναδικοποίησης χαρακτηρισμού συναλλαγών ανά Τύπο Παραστατικού – Χαρακτηρισμού Συναλλαγών Εσόδων _ Εξόδων Στήλης 9 Αναλυτικού Βιβλίου – ΦΠΑ – Ε3.

 

Και επίσης :

 • 42. Ε Μία Επιχείρηση πότε πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για να λάβει τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης του άρθρου 71ΣΤ του ν.4172/2013 για το φορολογικό έτος 2021;

  Α Σύμφωνα με την περ. 6 του άρθρου 71ΣΤ του ν.4172/2013 μία επιχείρηση για να λάβει τα κίνητρα για το 2021 θα πρέπει να συνάψει σύμβαση και να εξουσιοδοτήσει Πάροχο έως το τέλος του 2020. Στην περίπτωση νέας επιχείρησης εντός του 2021, η δήλωση απαιτείται να υποβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης έναρξης εργασιών.


Άλλες Πλατφόρμες, Ηλεκτρονικές Υποβολές και Ηλεκτρονικές Υπογραφές

Οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για 130.000 μακροχρόνια άνεργους - Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ

Ηλεκτρονική εφαρμογή e-ΔΛΑ: Προστέθηκε η κατηγορία για άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους [ με χρήση προσωπικών κωδικών TaxisNET, φυσικά]

Αναδρομικά κληρονόμων: Διαθέσιμη η πλατφόρμα

Αυτόματα πλέον η μεταβίβαση στοιχείων ΓΕΜΗ στους φορείς του Δημοσίου προς τους δημοσίους φορείς στοιχεία νομικών προσώπων, όπως αριθμός Μητρώου ΓΕΜΗ, Α.Φ.Μ., Κωδικός Δ.Ο.Υ, όνομα Επιχείρησης, Διεύθυνση κλπ.

45675/1393/5.11.2020 Ηλεκτρονική υποβολή των εκθέσεων δραστηριότητας των Ιδιωτικών Γραφείων Εύρεσης Εργασίας (ΙΓΕΕ) και των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ).

32141/2020 Διάθεση εγκεκριμένων πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής στο πλαίσιο υλοποίησης του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Νέα online εφαρμογή υπολογισμού Εθνικής Σύνταξης Γήρατος

ΕΦΚΑ - Υπηρεσίες που παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

Μη ξεχάσετε

ΕΦΕΕΑ «Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ » Επίκαιρο διαδικτυακό σεμινάριο με πρακτικά θέματα που ενδιαφέρουν τον Λογιστή- Φοροτεχνικό - Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020. Ώρες διεξαγωγής 16.00 έως 19:30( Οι Εποχές, όπου οι «Πλατφόρμες», δεν ήταν Ηλεκτρονικές, αλλά «αυτοσχέδιες» και χρησίμευαν για ξεκούραση. Ζωή χωρίς Φ.Π.Α, χωρίς Ταμειακές Μηχανές, χωρίς «Εργάνη», χωρίς «My Data»…)

 

 • Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες


Καταρχήν δείτε :

α) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου 2020

β) Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

γ) Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων: Νέες καταληκτικές ημερομηνίες σε Περιφέρειες - Ποιες Προσκλήσεις είναι ενεργές

Επισημαίνω :

Έως τις 30.11.2020 πραγματοποιείται :

● η ηλεκτρονική γνωστοποίηση (υποβολή) Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού έτους 2019,

● η απόσυρση από την χρήση μοντέλων Φ.Η.Μ.

● Υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης 2019 στην Τράπεζας της Ελλάδος ( ;;;;; !!!!!! )

● Υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες (Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ.) -> παράταση έως 28.2.2021 

● Υποβολή ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4) στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ( ;;;;; !!!!!! )

Επίσης

Υποβολή δήλωσης και απόδοση φόρου μερισμάτων προσωπικών εταιρειών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία για το φορολογικό έτος 2019

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στη δράση του ΕΠΑνΕΚ Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Περιφέρεια Αττικής: Παράταση του προγράμματος ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου

Ταξινόμηση και άρση ακινησίας μικρών φορτηγών. Παράταση ισχύος πιστοποιητικών ADR οχημάτων

ΠΟΕ-ΔΟΥ: Να δοθούν παρατάσεις σε κάθε είδους παραγραφές που αφορούν εργασίες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και του Υπ. Οικ.


● Η αναγνώριση του Δικαιώματος της παράτασης των καταληκτικών ημερομηνιών σε περίπτωση ασθένειας [ Έστω αργά, κάτι πάει να γίνει ….]

● Η αναγνώριση του Δικαιώματος του Λάθους χωρίς Πρόστιμα, όταν η Δημόσια Διοίκηση αδυνατεί να δώσει σαφείς και αναλυτικές Οδηγίες, σε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, πριν τις καταληκτικές .

ΟΕΕ: Τροπολογία για παράταση προθεσμιών όταν λογιστές πάσχουν από Covid-19

«Σε περίπτωση, που λογιστής - φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID- 19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων - πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.

Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή – φοροτεχνικό».

Αιτιολογική έκθεση και η έκθεση συνεπειών της προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης. Επόμενο βήμα η άμεση ψήφισή της από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τη Νομοθετική πρόβλεψη για αυτόματη παράταση προθεσμιών σε πελάτες λογιστών, σε ελεγκτικές εταιρείες και σε επιχειρήσεις λόγω Covid-19, ζητάει ο Βασίλης Σπανάκης

Δείτε και :

ΙΣΑ - Περιφέρεια Αττικής: Αναλυτικός οδηγός για την πρόληψη της Covid-19 στους εργαζόμενους

 


Προϋποθέσεις δίωξης, ποινική διαδικασία και παραγραφή επί φορολογικών αδικημάτων - Σχέση ποινικής και διοικητικής δίκης, του Χαράλαμπου Θ. Σεβαστίδη, Προέδρου Πρωτοδικών,

Έλλειμμα ταμείου και φορολογικές συνέπειες ( Του Γιώργου Δαλιάνη )

Συμπληρωματικές δηλώσεις αγροτών για επιδοτήσεις παλαιότερων ετών - Τρόπος υποβολής - Δικαιολογητικά ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου )

Νόμος 4753/2020 - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις για τη μείωση ενοικίων, τις επιταγές, την παράταση της δήλωσης πόθεν έσχες και άλλες σημαντικές διατάξεις

ΣτΕ 1329/2020 Δαπάνες συνεδρίων και εκδηλώσεων από φαρμακευτικές εταιρίες - Δεν τίθεται ως προϋπόθεση η έγκριση του συνεδρίου από τον Ε.Ο.Φ. για την έκπτωση των δαπανών αυτών από τα ακαθάριστα έσοδα

ΔΕΔ Α 2082/2020 Προσαύξηση περιουσίας - Μελλοντικές καταθέσεις με μετρητά από μη αναλωθέν κεφάλαιο προηγουμένων ετών

 • Σε περίπτωση που το μη αναλωθέν κεφάλαιο προηγουμένων ετών υπερκαλύπτει τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων, τότε ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα αποταμίευσης και διακράτησης μετρητών ανά χείρας και δύναται να καταθέσει μετρητά με μεταγενέστερες πιστώσεις στην τράπεζα, χωρίς αυτό να συνιστά αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας του, ενώ το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται στη φορολογική αρχή, η οποία πρέπει να αποδείξει και να τεκμηριώσει ότι οι εν λόγω πιστώσεις μετρητών αφορούν προσαύξηση περιουσίας ή ότι προέρχονται από άλλη πηγή εισοδήματος


ΔΕΔ Α 2086/2020 Καταλογισμός τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιόχρηση σε φυσικό πρόσωπο που ασκεί ατομική επιχείρηση- φορολογητέα βάση αποτελεί η αντικειμενική αξία του κτιρίου σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 41Α 1249/1982 συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των στεγασμένων επιφανειών και δεν λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμα υψούν, το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο

● 129875 ΕΞ 2020 Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδων Εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση προπαρασκευαστικών εργασιών κατά τη διαδικασία νομοθετικής κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας ( Μεταξύ των άλλων και ο δικός μας Μίμης Αναγνώστου )

«ΦΟΡΟ …» [ Μέρος από την έκτη λέξη δεξιά ]. Μήπως σημαίνει Φορολογικά ;;;;

Προσοχή : 1029/8/18/13.11.2020 Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
 

 • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & Εργατικά - Νομοθεσία και Νομολογία


Δώρο Χριστουγέννων: Η «μάχη» του ονομαστικού με τον πραγματικό μισθό έλαβε τέλος

 • «Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ». Επιδίωξή μας είναι η καταβολή να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο και όπως αυτό είναι εφικτό».


Τεκμαρτά ημερομίσθια: Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ σχετικά με την κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβομένων μισθωτών

Διαδοχική ασφάλιση: Εφαρμογή του άρθρου 19 του ν. 4387/2016 - Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ

ΔΠΑ - Σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα. Εκκρεμής αίτηση ενδιαφερομένου που καταλήφθηκε από το νεότερο και αυστηρότερο καθεστώς του ν. 4093/2012. Δικαίωμα στην περιουσία

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη-εργαζομένου με το νέο νομοσχέδιο - Πως θα διαμορφωθούν αναλυτικά οι ασφαλιστικές εισφορές - Πίνακες[ Ο Λογιστής. Accountant Art - by Svetlana Melik-Nubarova –« Lessons From Our Past » ]

 

 • Κεφάλαιο Ένατο : Ραντεβού

Το νέο ωράριο εργασίας και ωρών εισόδου κοινού στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ - Δημοσιεύθηκε η απόφαση
[Ώρες εισόδου του κοινού: 08.00-17.00. Το συναλλασσόμενο κοινό προσέρχεται στις ως άνω Υπηρεσίες μόνο κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 της υπό στοιχεία ΔΔΑΔ Α 1037653 ΕΞ 2020/13.3.2020 (Β' 858) απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

● 12/10/2020 Λειτουργία υπηρεσιών της ΑΑΔΕ: Λογιστές, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές εισέρχονται στις υπηρεσίες, εφόσον τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας «Σημειώνεται όμως ότι στις περιπτώσεις που προσέρχονται στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς ραντεβού Δικηγόροι, Λογιστές ως εκπρόσωποι των φορολογουμένων πολιτών, καθώς και δικαστικοί επιμελητές, ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. Α της παρούσης, δηλ. θα εξυπηρετούνται, μόνον εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός εντός της Υπηρεσίας.» Ισχύει τελικά ;;;;;

ΥπΑΑΤ: Ψηφιακή υπηρεσία εξυπηρέτησης με ραντεβού
 

 • Κεφάλαιο Δέκατο : Διάφορα


Γενικές Συνελεύσεις ή Συνελεύσεις των Εταίρων - Απώτατες ημερομηνίες υποβολής οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

32607 ΕΞ 2020 Κατάργηση τηλεομοιοτυπίας (FAX) στο Δημόσιο - Πεδίο εφαρμογής - προπαρασκευαστικές ενέργειες υπόχρεων φορέων

 • Διάθεση σε εμφανές σημείο στο δικτυακό τόπο έκαστου δημόσιου φορέα των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κάθε οργανικής μονάδας του φορέα αυτού. Συναφώς, επισημαίνεται ότι υφίσταται ρητή υποχρέωση κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 81 του ν. 4727/2020 οι φορείς να αναρτούν στον δικτυακό τόπο τους τη διάρθρωση των οικείων υπηρεσιών και μονάδων, την περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των οργανικών θέσεων, καθώς και τα ονόματα, τις ιδιότητες και τα πρόσφορα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρετούντων με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας και απασχόλησης. Ιδιαιτέρως, να αναρτάται ευκρινώς - στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του φορέα- το e-mail του Κεντρικού Πρωτοκόλλου καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο αυτού.

 

 • Κεφάλαιο Ενδέκατο : « τὰ σπουδαῖα μελέτα » (Διογένους Λαερτίου )


Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης ( Ν. 4172/2013, άρθρο 22Γ )

Το άρθρο 22Γ τέθηκε όπως προστέθηκε με το άρθρο 11 του ν. 4728/2020 και ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 29/09/2020, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ιδίου νόμου.

 • « Η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, κατά το μέρος που η εν λόγω δαπάνη αφορά:….., εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021 υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:……»


Διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων ποσών μικρού ύψους ( Ν. 4172/2013, άρθρο 26, Παρ. 4, περ. β )

Η παράγραφος 4 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του ν. 4646/2019 (ΦΕΚ Α' 201/12-12-2019) . Ισχύει για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2020 και μετά ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο δημιουργήθηκε η απαίτηση

 • « β. Απαιτήσεις, το συνολικό ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά αντισυμβαλλόμενο, δύνανται να διαγραφούν στο φορολογικό έτος εντός του οποίου συμπληρώνονται δώδεκα (12) μήνες από τον χρόνο κατά τον οποίο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, χωρίς να έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των υποπεριπτώσεων (i) και (ii) της περίπτωσης α' της παρούσας και οι οφειλέτες έχουν λάβει αποδεδειγμένα γνώση της διαγραφής της οφειλής τους, όπου αυτό είναι δυνατόν. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων που διαγράφονται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν δύναται να υπερβαίνει, ανά φορολογικό έτος, ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των απαιτήσεων στο τέλος της χρήσης.».


Απαιτήσεις που διαγράφονται στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας ή δικαστικού συμβιβασμού ( Ν. 4172/2013, άρθρο 26, Παρ. 4, περ. γ )

 • «γ. Απαιτήσεις που διαγράφονται στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας ή δικαστικού συμβιβασμού, ανεξαρτήτως του αν έχει σχηματισθεί σχετική πρόβλεψη, δύνανται να διαγραφούν για φορολογικούς σκοπούς μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της υποπερίπτωσης (iii) της περίπτωσης α' της παρούσας [ 4.α. Απαίτηση δύναται να διαγραφεί για φορολογικούς σκοπούς μόνον εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: … (iii) έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμον ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης. ] .

Η περίπτωση γ' όπως προστέθηκε με την τροποποίηση της παραγράφου ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4646/2019 στο ΦΕΚ ήτοι από 12.12.2019.»

Διανομή Μερισμάτων σε Φυσικά Πρόσωπα ( Ν. 4172/2013, άρθρο 43Α )

Σύμφωνα με τις παραγράφους 60 και 61 του άρθρου 72 του παρόντος νόμου, όπως αυτές προστέθηκαν με το άρθρο 298 του ν. 4738/2020, ισχύουν τα ακόλουθα:

 • «(60) 49. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό [ Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό ] , με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. ….


 

Ο ''Πρόγονος'' των ''Ηλεκτρονικών Πλατφορμών'' - Αιτήσεις, Χαρτόσημα, Πιστοποιητικά ( Διανυκτέρευε και αυτό ) .


Ενώ τελείωνα το «Σχόλιο» ο «αλτερέγκος» με πλησίασε και μου είπε σχεδόν ειρωνικά « Δεν είδα να περιορίζεις την έκταση του «Σχολίου» σου ...»

Δύναμη, Υγεία, Προσοχή

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης