Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι ανακοινώσεις για την έγκριση και διάθεση των εμβολίων επηρεάζουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια

Οι ανακοινώσεις για την έγκριση και διάθεση των εμβολίων επηρεάζουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στον αστερισμό του κορωνοϊού και των υγειονομικών εξελίξεων κινούνται όλες οι οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Η σημερινή είδηση ότι η κοινοπραξία της Pfizer-BioΝtech επισπεύδει την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου στην Αμερική δημιούργησε αισθήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ήπια ανοδικά σήμερα ενώ ήπιες μεταβολές είχαν οι αμερικανικές κατά την έναρξή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά πάλι τις 700 μονάδες ενδοσυνεδριακά αλλά στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα επίπεδα της Πέμπτης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώθηκε στις 699,45 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04% και η αξία συναλλαγών στα 59 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 53 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,15%), Τράπεζες (0,92%), Ταξίδια-Αναψυχή (0,75%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,22%) και Πετρελαίου-Αερίου (-2,22%).

Υποχώρηση ΑΕΠ άνω του 10% στην Ελλάδα και έλλειμμα 11,8 δισ. ευρώ για το 2020


Στην Ελλάδα είχαμε την κατάθεση του προϋπολογισμού ο οποίος ήταν αναθεωρημένος ως προς την ύφεση στο τέλος 2020 αλλά και ως προς την ανάπτυξη το 2021. Για την ύφεση, το ποσοστό αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο -10,5% από -8% που ήταν στις τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας τον Σεπτέμβριο. Η ανάκαμψη για το 2021 διαμορφώνεται στο 4,8% από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Βέβαια από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχει ενσκήψει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που εύλογα ανέτρεψε προβλέψεις και προγραμματισμούς. Επίσης, συντηρητική θεωρείται η εκτίμηση για ανάκαμψη της τάξης του 4,8% για το 2021. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι το υπουργείο οικονομίας είναι συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του επειδή η πανδημία έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Τέλος, πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις διαμορφώνεται και η σχέση χρέος / ΑΕΠ  στο 208% έναντι 205% τον Σεπτέμβριο. Επίσης το έλλειμμα για το 2020 θα αγγίξει τα 12 δισ. ευρώ όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο σχόλιο στο Taxheaven. Ο υπουργός οικονομίας κ. Σταϊκούρας δήλωσε στη Βουλή ότι εάν δεν υπήρχαν τα οικονομικά μέτρα προστασίας και στήριξης της οικονομίας, η ύφεση θα ξεπερνούσε το 17%.  

Στον απόηχο της κατάθεσης του προϋπολογισμού, υπήρχε η έκθεση της Moody's η οποία εκθείαζε την κατάσταση στην Ελλάδα και βλέπει πολύ μεγάλη ανάπτυξη το 2021 και πάρα πολλές επενδύσεις.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης