Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προς παράταση το lockdown - Σ. Πέτσας: Μη ρεαλιστικός στόχος η χαλάρωση ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομ

Προς παράταση το lockdown - Σ. Πέτσας: Μη ρεαλιστικός στόχος η χαλάρωση ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου

Προς παράταση το lockdown - Σ. Πέτσας: Μη ρεαλιστικός στόχος η χαλάρωση ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου

Προς παράταση το lockdown - Σ. Πέτσας: Μη ρεαλιστικός στόχος η χαλάρωση ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ1, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα για το lockdown, στην τηλεργασία και στην επίταξη κλινικών.

Για χρονοδιαγράμματα

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου. Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στο Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η πρώτη εβδομάδα του lockdown, κύλησε μάλλον χαλαρά. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι τα κρούσματα  επιμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο «κόκκινο», εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown. Που σημαίνει ότι, δυστυχώς, υπήρξε μια χαλάρωση, η οποία τροφοδότησε για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα κρούσματα και δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης, όπως περίμεναν οι ειδικοί μας. Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω- για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορονοϊό.

Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη έχουν ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θυμίζω ότι στο «κόκκινο» έχει μπει η Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρχαν άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά, που ήταν στο «κόκκινο» ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου. Άρα, ελήφθησαν πολλά μέτρα που  συστήνουν οι Ειδικοί να εφαρμοστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η μάσκα. Υπήρξε όμως μία γενικότερη χαλάρωση και ένας εφησυχασμός που οδήγησαν ξαφνικά σε ένα μεγάλο κύμα το οποίο πήγαινε να γίνει τσουνάμι. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση για το lockdown.

Η συζήτηση για χρονοδιαγράμματα όταν δίνουμε τη μάχη είναι σε μεγάλο βαθμό άκαιρη. Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη.

Για την τηλεργασία


Πρώτον η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί παντού η τελεργασία. Δεύτερον, εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί έχουν δοθεί όλες οι σχετικές οδηγίες και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα. Γίνονται παντού έλεγχοι αν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αυτή τη στιγμή, δεν είναι το ποσοστό της τηλεργασίας, όσο η χαλάρωση στους χώρους εργασίας. Το είχαμε δει και πριν το lockdown και το επισημαίναμε συνεχώς ότι άνθρωποι που είναι κάθε μέρα μαζί, επειδή νιώθουν μία οικειότητα, στο γραφείο, στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής, οπουδήποτε, χαλαρώνουν, δεν τηρούν όσο πρέπει τα μέτρα, όπως η απόσταση ή η μάσκα, με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι βασικό στοιχείο που το ξέραμε και από πριν. Τώρα -ιδίως στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο-  ενισχύουμε τα εκεί Ελεγκτικά Σώματα, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ώστε να έχουμε πιο στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλους χώρους εργασίας και σε σημεία που μπορεί να υπάρχουν περιττές μετακινήσεις.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών


Πολλές φορές, και ο Υπουργός Υγείας  κ. Κικίλιας, και εγώ σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έχουμε  πει ότι αν χρειαστεί εκτός από τις καθιερωμένες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα θα πάμε και σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Η συζήτηση για επίταξη -εφόσον δεν υπήρχε οικειοθελής διάθεση κλινών, τις οποίες είχαμε ανάγκη- υπάρχει εδώ και  δέκα μέρες. Είχαν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Κωτσιόπουλος και ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας και υπήρχαν επικοινωνίες, όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου οι ιδιωτικές κλινικές να παραχωρήσουν  κλίνες -απλές και όχι Μ.Ε.Θ.- οικειοθελώς. Εφόσον δεν το έπραξαν και επειδή βλέπουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίταξη δυο κλινικών -όχι και των εννέα- στη Θεσσαλονίκη- για 200 κρεβάτια, που δεν θα είναι Μ.Ε.Θ., αλλά απλές κλίνες για κορονοϊό. Δεν θα υπάρχει καμία μίξη των ασθενών, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία ότι κάποιος ασθενής στο ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κολλήσει κορονοϊό από κάποιον που θα έρθει να νοσηλευτεί εκεί από το Ε.Σ.Υ.. Άρα θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.  

Όταν βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Εκφράζεται  ανησυχία να μην υπάρχει μίξη ασθενών με covid και non- covid. Αυτό το εξασφαλίσαμε και προχωρούμε στο σχεδιασμό μας.  Οι ασθενείς non covid από τις κλινικές αυτές θα μεταφερθούν είτε σε κάποιο άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, είτε στο Ε.Σ.Υ.. Θα υπάρξει  μεταφορά, ώστε να μην υπάρχει η μίξη η οποία θα δημιουργούσε ανησυχία.

Στις υπό επίταξη κλινικές το κόστος νοσηλείας θα το καλύψει, φυσικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή το Δημόσιο. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια, τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ. Είναι ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο.

Θα κινηθούμε σε αυτή τη λογική, γιατί αναμένουμε  πίεση στο Ε.Σ.Υ.. Τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν τις επόμενες ημέρες, αλλά η πίεση στο Ε.Σ.Υ. θα συνεχιστεί γιατί έρχεται από τον υψηλό αριθμό  κρουσμάτων των προηγούμενων δυο εβδομάδων. Θα γίνονται μεταφορές ασθενών -αν χρειάζεται- και θα κοιτάζουμε πάντα τις εφεδρείες του Συστήματος για να έχουμε την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων μας σε εξοπλισμό και προσωπικό. Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι πολύ-πολύ κρίσιμες. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού για να περιορίσουμε την πίεση στο Ε.Σ.Υ..

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης