ΠΟΕ-ΔΟΥ: Προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας για την Τρίτη 24 Νοεμβρίου

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

20 Νοέμβριος 2020
Taxheaven.gr


Αθήνα 19.11.2020
Αρ. Πρωτ.: 1761


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, οι εφοριακοί υπάλληλοι εργάζονται με αυταπάρνηση και αυξημένη αίσθηση καθήκοντος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών στο μέτρο του δυνατού.

Οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες και αντιξοότητες όπως ελλείψεις βασικών υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προβληματική μηχανοργάνωση, μειωμένο προσωπικό, πολυνομία κλπ.
 
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις δραματικές μειώσεις που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους και την έλλειψη αξιοκρατίας - διαφάνειας στις υπηρεσιακές μεταβολές συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
 
Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί η άδικη μισθολογική μεταχείριση των νεοεισερχόμενων συναδέλφων μας που καλούνται να εργασθούν σε καθεστώς μισθολογικής ανισότητας.
 
Η υπόσχεση της Πολιτικής Ηγεσίας για επίλυση του θέματος εξακολουθεί να παραμένει αιτούμενο για εμάς και καλούμε την Κυβέρνηση να την υλοποιήσει.
 
Δυστυχώς όμως αντί γιαυτό η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, μέσα στην κορύφωση της φονικής πανδημίας καταθέτει στη διαβούλευση σχέδιο ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ συνδεδεμένο με τα περιγράμματα θέσης και την αξιολόγηση υλοποιώντας τα αναφερόμενα στο Ιδρυτικό Νόμο της ΑΑΔΕ που ψηφίστηκε το 2016.
 
Η ΠΟΕ-ΔΟΥ έχει κατ΄επανάληψη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην σύνδεση του μισθού με την θέση και την θέσπιση της ατομικής στοχοθεσίας. Δώσαμε μια κατά γενική ομολογία πετυχημένη μάχη κατά της Αξιολόγησης στην ΑΑΔΕ με την προκήρυξη της Απεργίας -Αποχής από την διαδικασία και προσφύγαμε στο ΣτΕ.
 
Παράλληλα εργαστήκαμε διαπαραταξιακά και φτιάξαμε μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών το δικό μας σχέδιο Ειδικού Μισθολογίου, τεχνικά άρτιου και εμπεριστατωμένου, το οποίο  καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
 
Συνεπώς το Σχέδιο Μισθολογίου της ΑΑΔΕ που κατατέθηκε για διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εφόσον:

1. Δεν έχει σταθερά δεδομένα εκ των προτέρων γνωστά και οι διατάξεις του είναι γενικές αδιαφανείς και αόριστες.

2. Δεν υπάρχει απαιτούμενη πληροφόρηση για το βαθμολόγιο με τα δεκατρία (13) κλιμάκια το ύψος των αμοιβών του κάθε κλιμακίου και ο αριθμός των υπαλλήλων που κουμπώνουν σε αυτά.

3. Δεν επιλύει το θέμα της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς αφού λειτουργεί διχαστικά και δημιουργεί ανισότητες. Η αμοιβή των νέων συναδέλφων θα εξαρτάται από το περίγραμμα θέσης που έχουν τοποθετηθεί, κάτι που έγινε αυθαίρετα και χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο.

4. Θα δημιουργήσει ανθρωποφαγία στους εργαζόμενους της ΑΑΔΕ και πολυδιάσπαση του κλάδου εφόσον δημιουργείται πλέον και μισθολογική διαφοροποίηση ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείου Οικονομικών.

5. Συνδέεται με την αξιολόγηση, καθιστώντας την τον θεμέλιο λίθο του μισθού του εργαζόμενου μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ στις 9.11.2020 αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή για την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας για την ΤΡΙΤΗ 24.11.2020 με τα εξής αιτήματα:




ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

→ Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο μισθολογίου της ΑΑΔΕ που έχει κατατεθεί στην διαβούλευση.
→ Ζητάμε άμεση εξομοίωση των αποδοχών όλων των νέων συναδέλφων της ΑΑΔΕ & του ΥΠΟΙΚ που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.
→ Διεκδικούμε τη συνολική επίλυση του θέματος του μισθολογίου, για ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ με άμεση έναρξη διαπραγμάτευσης της πρότασης των 3 Ομοσπονδιών για τα μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα με τον Υπουργό Οικονομικών.
→ Ζητάμε την απόσυρση της κανονιστικής για την αξιολόγηση της ΑΑΔΕ.
→ Λέμε ΟΧΙ στην τριχοτόμηση του κλάδου με την δημιουργία των Ελεγκτικών Κέντρων.
→ ΛΕΜΕ ΝΑΙ στην λειτουργία παντού ΔΟΥ Α΄ Τάξης με έλεγχο και δικαστικό, για να σταματήσει η απαξίωση των εργαζομένων και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, ναι στην διασφάλιση όλων των οργανικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των μονάδων με νέες προσλήψεις.
→ Απαιτούμε αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων.
→ Ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των συναδέλφων και φορολογούμενων από τον COVID-19. Ζητάμε από την κυβέρνηση την παράταση των κάθε είδους παραγραφών.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής επέκταση του ωραρίου και στην καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Απαιτούμε να δοθούν στους συναδέλφους τα απαραίτητα εργαλεία και κωδικοί VPN για παροχή εργασίας από την κατοικία τους.
 
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και η προσπάθεια θα είναι διαρκής μέχρι την οριστική επίλυση.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΥΦΑΝΤΗ

O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ