Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναδρομικά κληρονόμων: Διαθέσιμη η πλατφόρμα

20 Νοέμβριου 2020 Σχόλια
Αναδρομικά κληρονόμων: Διαθέσιμη η πλατφόρμα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Διαθέσιμη η πηρεσία επιστροφής ποσών μειώσεων κύριων συντάξεων σε κληρονόμους- Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλλουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia) τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα 20-11-2020

Γ. Βρούτσης: Ηλεκτρονικά η επιστροφή των ποσών μειώσεων σε 172.222 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ μέχρι τέλους Δεκεμβρίου

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες 19/11/2020 η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που δημιούργησαν η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα επιστραφούν οι μειώσεις της περιόδου Ιούνιου 2015 – Μάιου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει (Σχετ: ΦΕΚ Β 4536/14/10/2020).

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλλουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia) τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο κάθε ενήλικος δικαιούχος (η αίτηση για τους ανήλικους κληρονόμους υποβάλλεται από τον νόμιμο κηδεμόνα τους) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά τα επισυνάπτει ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθει στην υπηρεσία και να τα επισυνάψει στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr .

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
3. Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.



Υπηρεσία Επιστροφής ποσών Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε Κληρονόμους (ΦΕΚ Β' 4536/14-10-2020)



Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016  υποβάλλουν μέσω της υπηρεσίας τα στοιχεία και πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή σε αυτούς των μειώσεων.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.
Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο  οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά  την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά  τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.  
Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

- Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ

- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ

- Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών. Για την έκδοση του πιστοποιητικού μπορείτε να υποβάλλετε σχετικό αίτημα εδώ

Είσοδος στην υπηρεσία

Οδηγίες χρήσης υπηρεσίας


Σχετικές ΚΥΑ:

Φ. 11321/35005/1528/2020 Επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

Φ. 11321/37311/1610/2020 Επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων δημοσίου τομέα


Το σχετικό δελτίο τύπου από το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 20-11-2020

Γ. Βρούτσης: Ηλεκτρονικά η επιστροφή των ποσών μειώσεων σε 172.222 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ μέχρι τέλους Δεκεμβρίου

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες 19/11/2020  η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία  που δημιούργησαν η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία  θα επιστραφούν οι μειώσεις της περιόδου Ιούνιου 2015 – Μάιου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει  (Σχετ: ΦΕΚ Β 4536/14/10/2020).
Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλλουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia) τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά  για την επιστροφή των  ποσών που δικαιούνται  ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.
Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:
α. Στο πρώτο στάδιο κάθε ενήλικος δικαιούχος (η αίτηση για τους ανήλικους κληρονόμους υποβάλλεται από τον νόμιμο κηδεμόνα τους) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά  την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά  τα επισυνάπτει ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
β. Εφόσον δεν διαθέτει  τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθει στην υπηρεσία και να τα επισυνάψει στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr.
Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα   πιστοποιητικά:
1. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης.
3. Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.




Για την τηλεφωνική υποστήριξη της νέας Υπηρεσίας λειτουργούν επιπλέον και οι αριθμοί  τηλεφώνων 2107457530, 2107457511, 2107457384


O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ:








Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης