Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας διεθνώς, αφορμή για ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια

Η επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας διεθνώς, αφορμή για ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια

Η επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας διεθνώς, αφορμή για ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια

Η επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας διεθνώς, αφορμή για ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Του Νίκου Σακελλαρίου


Η αύξηση των κρουσμάτων σε Αμερική και Ευρώπη ήταν η αφορμή για την έναρξη ρευστοποιήσεων μετά το ράλι 10ημερών που κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές αγορές βασιζόμενες στην εξεύρεση εμβολίων αντιμετώπισης του ιού. Η χρηματιστηριακή λογική 'αγοράζω στη φήμη και πουλώ στην είδηση' πήρε σάρκα και οστά στις κεφαλαιαγορές από την αρχή Νοεμβρίου. Οι υπεραξίες που διαμορφώθηκαν στα ξένα χρηματιστήρια ήταν μεγάλες και τώρα οι επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν προκειμένου να κατοχυρώσουν τα κέρδη. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι το σκηνικό αυτό (άνοδος-πτώση) θα εξακολουθήσει στο επόμενο διάστημα και μέχρι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Σήμερα καταγράφηκαν μεγάλες ρευστοποιήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ και οι αμερικανικές ξεκίνησαν έντονα καθοδικά. Προς το παρόν οι ρευστοποιήσεις αυτές δεν αποτελούν πρόβλημα για τα χρηματιστήρια ούτε αλλοιώνουν την μέχρι στιγμής συγκυρία. Το σκηνικό Δεκεμβρίου και ειδικά των εορτών, θα καθοριστεί από την πορεία της επιδημίας.

Αδυναμία υπέρβασης των 700 μονάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο

Για το ελληνικό χρηματιστήριο το θετικό ήταν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα, καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές που έβλεπαν ότι πολλές αποτιμήσεις μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να παραμείνει πάνω από τις 700 μονάδες και πλέον κινείται προς τις 680 μονάδες.

Εκτιμούμε ότι ήταν μία αρνητική εξέλιξη για την βραχυπρόθεσμη τάση αφού έδειξε ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη παραμένει παγιωμένη μεταξύ 620-690 μονάδων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 699,20 μονάδες καταγράφοντας υποχώρηση -1,27%. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη στα 65 εκατ. Ευρώ περίπου. Μπορεί να εκληφθεί ως θετικό το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ανεβαίνει με υψηλούς όγκους συναλλαγών και πέφτει με χαμηλούς.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση 40 μετοχές έκλεισαν με θετική μεταβολή και 60 με αρνητική. Από τους κλαδικούς δείκτες, ο μοναδικός με θετική μεταβολή ήταν οι Πρώτες Ύλες (0,11%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-3,22%), Υγείας (-2,64%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,22%).

Τα αποτελέσματα 9μηνου που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες από την επόμενη εβδομάδα, θα δείξουν εάν και πόσο θα μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει χρηματιστηριακά και να συμπαρασύρει και το υπόλοιπο χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης