Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεπέρασε τις 700 μονάδες ο γενικός δείκτης για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο 2020

Ξεπέρασε τις 700 μονάδες ο γενικός δείκτης για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο 2020

Ξεπέρασε τις 700 μονάδες ο γενικός δείκτης για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο 2020

Ξεπέρασε τις 700 μονάδες ο γενικός δείκτης για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο 2020


Ολοκληρώνεται ένας κύκλος εσωστρέφειας 8 μηνών για το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου


Μία καλή ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει μετά από 8 μήνες (αρχές Μαρτίου 2020) πάνω από τις 700 μονάδες. Η διαφορά είναι ότι τότε τα επίπεδα αυτά τα βρήκε στην κάθοδο λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης της επιδημίας ενώ τώρα τα ξεπερνά ανοδικά λόγω της εμφάνισης των εμβολίων για την καταπολέμησή της.

Θεωρητικά ένας μεγάλος κύκλος υγειονομικής και χρηματιστηριακής εσωστρέφειας ολοκληρώνεται και πλέον οι υγειονομικές προσδοκίες και οι οικονομικοί στόχοι αναθεωρούνται. Υγειονομικά κάποιοι βλέπουν έξοδο από το τούνελ της πανδημίας μέσα στο α' εξάμηνο 2021 και οικονομικά έχουν ήδη αρχίσει οι σχεδιασμοί για την ανάκαμψη.

Τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος είναι μάλλον θετικά. Η ΕΚΤ παρέχει μεγάλη ρευστότητα στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά οικοσυστήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει τις 'ασκήσεις επί χάρτου' για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην 'μετά covid 19 εποχή' και θα πρέπει να έχουν 2 βασικούς στόχους.

- Α. Επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη για την επόμενη 5ετία

- Β. Μείωση των τεράστιων χρεών που δημιούργησε η πανδημία και η τακτική μετάθεσης ιδιωτικών και δημόσιων πληρωμών. Μάλιστα η νέα έκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπει επιστροφή σε υψηλά πλεονάσματα από το 2022.

Κοινώς, ότι δώσαμε, δώσαμε και αρχίζουμε από το 2021 'να μαζευόμαστε' δημοσιονομικά.Άνοδος 10% στον Γενικό Δείκτη σε διάστημα 8 συνεδριάσεων

Στα μηνύματα αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο (μετοχές) αλλά και τα ελληνικά ομόλογα αντέδρασαν με ενθουσιασμό. Το ελληνικό χρηματιστήριο εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών (το έχουμε επισημάνει από το Taxheaven πολλάκις). Επίσης- εκτιμάται- ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ισχυρές ελληνικές εταιρείες θα αρχίσουν να δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα από το 2021 και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας. Άρα ήδη το ελληνικό χρηματιστήριο μετουσιώνει τα θετικά μηνύματα που έχουν μεταδοθεί σε μία σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη της τάξης του 10% σε διάστημα 8 συνεδριάσεων.

Κάτω από θετικές λοιπόν συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στις 708,16 μονάδες με άνοδο 2,48%. Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 80 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 89 έκλεισαν ανοδικά και οι 17 πτωτικά. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (6,63%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (4,52%), Βιομηχανικών (3,73%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών Προϊόντων (-1,01%) και των Τροφίμων-Ποτών (-0,25%).

Η Morgan Stanley με πρόσφατη έκθεσή της βλέπει μία άνοδο των (δεικτοβαρών) ελληνικών μετοχών κατά 28% περίπου μέσα στο 2021 και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη με τον εμβολιασμό έναντι του covid 19. Η θετική αυτή αντίδραση της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει κυρίως από την θεαματική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού μέσα στο 2021. Όλα καλά και ανθηρά λοιπόν, αρκεί να μην ξεσπάσει κάποια 'μπόρα' στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές (για πολιτικούς ή άλλους λόγους) και βρεθεί ο Γενικός Δείκτης πάλι προς τις 600 μονάδες.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης