Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποκόμιση κερδών στα χρηματιστήρια. Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Αποκόμιση κερδών στα χρηματιστήρια. Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Αποκόμιση κερδών στα χρηματιστήρια. Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Αποκόμιση κερδών στα χρηματιστήρια. Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράςΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μετά τα χρηματιστηριακά πανηγύρια για την ανακοίνωση του δεύτερου αποτελεσματικού εμβολίου (Moderna) κατά τη σημερινή συνεδρίαση επικράτησε ψυχραιμία και αποκόμιση κερδών από μετοχές που είχαν μία ικανοποιητική άνοδο το τελευταίο διάστημα. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν οριακά και μαζί τους υποχώρησε και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο στόχος για τις 700 μονάδες μετατίθεται στις επόμενες συνεδριάσεις. Αρκεί βέβαια να μην δούμε την υποχώρηση προς τα επίπεδα των 650 μονάδων, όπως συνέβη στις αρχές του καλοκαιριού 2020.

Αποκόμιση κερδών στις ξένες αγορές

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με οριακές μεταβολές και κυρίως πτωτικά (DAX Γερμανία , CAC Γαλλία). Η χαρά του εμβολίου ήταν μάλλον πρόσκαιρη. Τα προβλήματα με την πανδημία (υγειονομικά και οικονομικά) παραμένουν ή και διογκώνονται. Πτωτικά, και μάλιστα με υποχώρηση άνω του 1%, ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές. “Buy the rumor sell the facts” για τους Αμερικανούς.

Πτώση και στην Ελλάδα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 690,9 μονάδες με υποχώρηση της τάξης του -0,05%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 53 πτωτικά. Στους επιμέρους κλάδους τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Τηλεπικοινωνιών, Κατασκευών-Υλικών και την μεγαλύτερη πτώση οι μετοχές των Τραπεζών, Ταξιδιών-Αναψυχής, Τροφίμων και Ποτών.

ΕΙΣΡΟΕΣ ΝΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Τα πρώτα κεφάλαια (2 δισ. Ευρώ) από τα κοινοτικά προγράμματα εισέρρευσαν στην Ελλάδα

Πέρα από τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των χρηματιστηριακών αγορών και ιδιαίτερα του ελληνικού χρηματιστηρίου, εμείς θα σταθούμε στην πρώτη εκταμίευση ύψους 2 δισ. Ευρώ από τα ευρωπαϊκά όργανα στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων για την επαναφορά των οικονομιών των κρατών μελών της Ε.Ε σε τροχιά ανάκαμψης. Τα κεφάλαια αυτά, πιθανότατα θα προωθηθούν προς την στήριξη εγχώριων Ταμείων και διάφορων πρωτογενών υποδομών υγείας.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς όπως το θέτει το Υπουργείο Οικονομικών

Το Σχέδιο για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση εργασίας για περαιτέρω ευνοϊκές για την αγορά ρυθμίσεις, εκπονείται λίγους μήνες μετά από τη ψήφιση του καινοτόμου νομοσχεδίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συνεχείς πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στο νέο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:

- Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές.

- Ο δεύτερος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά.

- Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη».

- Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας.
 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης