Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η άνιση μάχη των λογιστών με τις πλατφόρμες συνεχίζεται…

Η άνιση μάχη των λογιστών με τις πλατφόρμες συνεχίζεται…

Η άνιση μάχη των λογιστών με τις πλατφόρμες συνεχίζεται…

17 Νοέμβριος 2020
Η άνιση μάχη των λογιστών με τις πλατφόρμες συνεχίζεται…

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικόςΚανείς δεν αμφισβητεί πως εδώ και περίπου εννέα μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσής του. Αναφορικά με τα επαγγελματικά μας δρώμενα, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα αφού, εκτός από την ατομική μας προστασία απέναντι στον κορωνοϊό έχουμε να αντιπαλέψουμε και την πληθώρα νέων υποχρεώσεων με δυσνόητο περιεχόμενο που πρέπει να διεκπεραιωθούν σε στενό χρονικό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, στη μέχρι τώρα περίοδο του covid-19, πολλές φορές ως επαγγελματίες βαδίζουμε στα τυφλά, γιατί δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες ή αυτές που δίνονται είναι ελλιπείς, ενώ απουσιάζουν —ή καθυστερούν χαρακτηριστικά— οι υπουργικές αποφάσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή των νέων μέτρων. Πώς να συμβουλεύσεις σωστά τον πελάτη σου όταν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση; Κι αν δώσεις μια συμβουλή εν μέσω πίεσης που δέχεσαι και τελικά στην απόφαση αναφέρονται άλλα πράγματα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Πώς να υποβάλεις ορθά μια δηλωτική υποχρέωση όταν υπάρχουν τόσες ασάφειες;

Η κοινή λογική λέει πως πρώτα δημοσιεύονται στο Φ.Ε.Κ. οι Κ.Υ.Α. με το εφαρμοστικό πλαίσιο των μέτρων που αποφασίζει η πολιτεία, στη συνέχεια κοινοποιούνται οι σχετικές εγκύκλιοι —όταν αυτό προβλέπεται— κι έπειτα τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι πλατφόρμες των αρμοδίων υπουργείων. Όπως έχω ξαναγράψει, με την παραδοχή ότι οι συντάκτες των αποφάσεων και των εγκυκλίων γνωρίζουν επαρκώς τα εξεταζόμενα θέματα κι έχουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους όσα πρέπει να εφαρμοστούν απ΄τους πολίτες, πόσο δύσκολο είναι να προσθέτουν σαφείς οδηγίες και αναλυτικά παραδείγματα στα κείμενα των εκάστοτε αποφάσεων ώστε όλα να γίνονται κατανοητά; Πόσες εργατοώρες θα είχαμε κερδίσει μέσω αυτής της διαδικασίας; Πόση ασφάλεια θα νιώθαμε όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε μέσα σ' αυτό το τοξικό περιβάλλον;

Στη χώρα μας δυστυχώς τα πράγματα λειτουργούν συχνά πυκνά με μια διαφορετική σειρά και πέρα από τη λογική γεγονός που δημιουργεί κομφούζιο. Για παράδειγμα, άνοιξε την Κυριακή το απόγευμα η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις αναστολές Νοεμβρίου, δόθηκαν υπό μορφή ανακοίνωσης κάποιες οδηγίες μαζί με χρονοδιάγραμμα υποβολών και πληρωμών, χωρίς όμως να έχει δημοσιευθεί η σχετική Κ.Υ.Α.  Συμβαίνουν βέβαια κι άλλα ευτράπελα. Χθες ξεμερώματα, δημοσιεύθηκαν οι Κ.Υ.Α για τις αναστολές του μηνός Οκτωβρίου, ενώ η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έκλεισε για τους εν λόγω υπόχρεους την Κυριακή το μεσημέρι!

Αντιλαμβάνομαι το φόρτο εργασίας στα συναρμόδια υπουργεία και σέβομαι τις τιτάνιες προσπάθειες όλων των υπηρεσιακών στελεχών. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις αναστολών ώστε να λάβουν εγκαίρως οι δικαιούχοι τα χρήματά τους, όμως δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ακόμη στα χέρια μας τη δημοσιευμένη Κ.Υ.Α. Κατά την άποψή μου, για τη δημοσίευση τέτοιων σημαντικών κοινών υπουργικών αποφάσεων πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να μην υπάρχει χρονοτριβή.

Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου είμαστε κουρασμένοι ψυχικά και σωματικά με όλα αυτά που συμβαίνουν. Εμείς οι λογιστές είμαστε επιφορτισμένοι να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο έργο της υποβολής των δηλώσεων αναστολής (εκτός των πολλών άλλων υποχρεώσεων) κι έχουμε ταλαιπωρηθεί αφάνταστα όλο αυτό το διάστημα με τις διάφορες παλινωδίες που μας έχουν κοστίσει τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα. Άραγε μπαίνει κάποιος πραγματικά στη δική μας θέση;

Προκειμένου να αποφευχθούν λανθασμένες καταχωρίσεις και υποβολές δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, φρονώ πως πρέπει να αναμένουμε τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. της Κ.Υ.Α. ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Προς Θεού, δεν υποδεικνύω σε κανέναν πως να χειριστεί τις υποθέσεις του, απλώς καταθέτω την προσωπική μου άποψη.

Η καθυστέρηση της δημοσίευσης της εν λόγω Κ.Υ.Α. αποτελεί από μόνη της τη βασική αιτία για τη μετάθεση των προθεσμιών του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί. Επίσης, λόγω της περιπτωσιολογίας που υπάρχει αναφορικά με τις υποβολές των δηλώσεων αναστολής σε όλη την επικράτεια, των ασαφειών και των πολλών αποριών που ήδη υπάρχουν, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν λανθασμένες υποβολές, για τις οποίες δε θα ευθύνεται ο λογιστής, αλλά το ισχύον δαιδαλώδες πλαίσιο. Για το λόγο αυτό πρέπει εκτός της παράτασης υποβολής, να δοθεί στο άμεσο μέλλον και η δυνατότητα για διορθώσεις, κ.λπ. Το ζητούμενο είναι να υποβληθούν ομαλά οι σχετικές δηλώσεις και να λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους.

Κλείνοντας να σημειώσω πως είμαστε ακόμη εν αναμονή σχετικά με την έκθεση τεκμηρίωσης λειτουργίας με αναγκαίο προσωπικό (δείτε σχετική ανάρτηση του κόμβου). Περιμένουμε τον τύπο και το περιεχόμενο ενός νέου εντύπου που θα δημιουργείται μέσα στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και όλα αυτά καθώς είμαστε ήδη αντιμέτωποι με τους ελέγχους που διενεργούνται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σ.ΕΠ.Ε.

Δυστυχώς, η άνιση μάχη των λογιστών με τις πλατφόρμες συνεχίζεται!Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης