Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εμβόλια και χρηματοδοτήσεις Kεντρικών Τραπεζών δημιουργούν χρηματιστηριακή αισιοδοξία

Εμβόλια και χρηματοδοτήσεις Kεντρικών Τραπεζών δημιουργούν χρηματιστηριακή αισιοδοξία

Εμβόλια και χρηματοδοτήσεις Kεντρικών Τραπεζών δημιουργούν χρηματιστηριακή αισιοδοξία

Εμβόλια και χρηματοδοτήσεις Kεντρικών Τραπεζών δημιουργούν χρηματιστηριακή αισιοδοξία


Εκτίναξη πάνω από 5% του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο προς τις 700 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΤα εμβόλια με μεγάλη αποτελεσματικότητα που εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο (μετά την Pfizer, τώρα και η Moderna) αποτελούν την βασική αιτία για την μεγάλη άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών. Η άλλη -εξίσου βασική- αιτία είναι η τεράστια χρηματοδότηση που έχουν οι χρηματιστηριακές αγορές μέσα από τα πακέτα στήριξης (stimulus) των Κεντρικών Τραπεζών. Ήδη στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 τρισ. Δολάρια θα δοθούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου όταν και θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη διανομή ενός νέου πακέτου κεφαλαίων που θα αντιμετωπίσει την χειμερινή κρίση των οικονομιών της Ευρωζώνης. 

Αυτές οι εξελίξεις κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξους τους επενδυτές ανά τον κόσμο και αυτό φαίνεται και στις εκθέσεις των οικονομολόγων-αναλυτών τους. Ενδεικτικά η Goldman Sachs βλέπει παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 της τάξης του 6% έναντι του κοινά αποδεκτού (consecus) 5,2%.

Σημαντική συνεισφορά στην βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουν και οι αναδυόμενες αγορές ενώ η Κίνα έχει ήδη φτάσει στα επίπεδα του 2019. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατά τη σημερινή ημέρα ενώ και οι αμερικανικές ξεκίνησαν ανοδικά σήμερα το απόγευμα.

Σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από βασικούς κλάδους όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και οι μεταφορές για το 2020 δεν είναι ευχάριστα εντούτοις εκτιμάται ότι μπορεί (και με την εμφάνιση του εμβολίου) να επιστρέψουν δυναμικά το 2021. Τέλος μέσα στο σκηνικό της οικονομικής και επενδυτικής αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι μεγάλοι όμιλοι παγκοσμίως (επενδυτικές τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες, ασφαλιστικοί όμιλοι, τεχνολογικοί όμιλοι)  δείχνουν κεφαλαιακές αντοχές αλλά και αύξηση σε επίπεδο αποτελεσμάτων 9μηνου.

Στην Ελλάδα μάλιστα, μετά τα άκρως θετικά αποτελέσματα 9μηνου του Τιτάνα και του ΟΤΕ έχει διαμορφωθεί κλίμα συγκρατημένες αισιοδοξίας ότι τουλάχιστον οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα υποστούν μικρότερες απώλειες απ' ότι αναμένονταν. Το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μετά και το 2ο lockdown δεν είναι σίγουρο ότι αρκετές θα καταφέρουν

Μεγάλη άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο

Πολύ έντονη η άνοδος του Γενικού Δείκτη (5,44%) στο ελληνικό χρηματιστήριο με αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε όλους τους χρηματιστηριακούς κλάδους. Η έντονη ανοδική αντίδραση αποδίδεται (πλην των παραπάνω που αναφέραμε) και στο γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν πιεστεί ιδιαίτερα και στο 1ο και στο 2ο lockdown.

Η σημερινή άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη προς τις 691,36 μονάδες και με αυξημένες συναλλαγές 105 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στα επίπεδα αυτά είχε ξαναβρεθεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση προς τις 700 μονάδες Γενικού Δείκτη. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 96 έκλεισαν ανοδικά και οι 22 πτωτικά.  Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.

Την μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι κλάδοι των Τραπεζών (14,72%) που ευνοήθηκαν και από τις εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς , οι πετρελαϊκές (9,61%) από την άνοδο του πετρελαίου και τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (8,28%). 

Τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς ευελπιστούν να το δουν κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις του έτους , εάν δεν επιδεινωθεί περαιτέρω η υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις. 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης