Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συνεδριάσεις συσσώρευσης στα χρηματιστήρια - Πέριξ των 655 μονάδων ο Γεν. Δείκτης στο Χ.Α.

Συνεδριάσεις συσσώρευσης στα χρηματιστήρια - Πέριξ των 655 μονάδων ο Γεν. Δείκτης στο Χ.Α.

Συνεδριάσεις συσσώρευσης στα χρηματιστήρια - Πέριξ των 655 μονάδων ο Γεν. Δείκτης στο Χ.Α.

Συνεδριάσεις συσσώρευσης στα χρηματιστήρια - Πέριξ των 655 μονάδων ο Γεν. Δείκτης στο Χ.Α.


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Να 'χωνέψει' την μεγάλη άνοδο των 3 πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας (όταν δημοσιεύθηκε και η είδηση για το νέο και αποτελεσματικό εμβόλιο της Pfizer) προσπάθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Επί της ουσίας ακολούθησε τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές που και αυτές συσσωρεύουν σε χαμηλότερα επίπεδα μετά το μίνι ράλι της εβδομάδας. Μία κίνηση αναμενόμενη για τους επενδυτές.

Η άνοδος που δρομολογήθηκε από την ανακοίνωση του εμβολίου, ήταν ουσιαστικά μία ψυχολογική αντίδραση απέναντι στη 'μαυρίλα' που βρίσκονταν οι χρηματιστηριακές αγορές τους τελευταίους μήνες και μετά την είσοδο των περισσότερων χωρών σε νέα lockdowns.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια καθοδηγούμενα από τα tech stocks κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρότι δεν έχουν τελειώσει καθώς ο Τραμπ αντιδρά, φαίνεται ότι έχουν αλλάξει την επενδυτική ατζέντα πολλών ομίλων. Νέοι κλάδοι ενδιαφέρουν τους επενδυτές, νέες προοπτικές ανοίγονται για τις οικονομίες. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στο εξωτερικό κινήθηκαν ανοδικά. Εξαίρεση ήταν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Τα αποτελέσματα 9μηνου των ελληνικών επιχειρήσεων

Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα 9μηνου έχουν αρχίσει να δείχνουν τους ισχυρούς κλάδους και εταιρείες του 2020. Αυτούς δηλαδή που βγήκαν πιο δυνατοί μέσα από την κρίση. Για παράδειγμα, ο Τιτάνας ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση κερδοφορίας στο γ' τρίμηνο (και στο 9μηνο) που προέρχονταν κυρίως από το εξωτερικό. Πολύ υψηλή κερδοφορία ανακοίνωσε και ο ΟΤΕ. Σταθερά καλά αποτελέσματα έχει και ο Μυτιληναίος, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ. Οι όμιλοι των πετρελαϊκών εταιρειών διατηρούν -σχετικά- υψηλά περιθώρια διύλισης παρά τις έντονες μεταβολές της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζουν και τις τιμές μετοχών

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655,68 μονάδες με υποχώρηση κατά (-0,2%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,14 εκατ. ευρώ. Από τους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πρώτες ύλες (9,46%), η υγεία (2,43%), οι κατασκευές-υλικά (1,59%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-3,62%), Πετρελαϊκών (-3,6%) και οι Τράπεζες (-1,68%).

Τι βλέπει η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προσδοκά χαμηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα στο γ' τρίμηνο 2020 έναντι του γ' τριμήνου 2019 κατά 32% και 20% στο 9μηνο 2020 σε σχέση με το 9μηνο 2019, αν και τα βασικά έσοδα αναμένεται να βελτιωθούν οριακά κατά 1%, οδηγούμενα από τις προμήθειες. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα.

Η αύξηση στις καταθέσεις εξισορροπούν τα χαμηλότερα περιθώρια δανεισμού και την πίεση από τις μειώσεις των NPEs. H Goldman Sachs προβλέπει 14% χαμηλότερα κέρδη προ προβλέψεων σε τριμηνιαία βάση (-7%).

Οι προβλέψεις είναι επίσης πιθανό να σημειώσουν μείωση από τρίμηνο σε τρίμηνο σε 176 μονάδες βάσης έναντι 184 μ.β. το 2Q20 και 179 bp στο 3Q19), μετά τις σχετικές προβλέψεις Covid-19 να έχουν περιληφθεί στο α' εξάμηνο 2020 και εκτιμώντας μικρή επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού κατά το τρίμηνο, λαμβανομένων υπόψη των μέτρων στήριξης που ισχύουν.  

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης