Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεικτές τάσεις στα ξένα χρηματιστήρια, ήπια υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

12 Νοέμβριος 2020
Μεικτές τάσεις στα ξένα χρηματιστήρια, ήπια υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μετά από το προηγούμενο ράλι ανόδου των τιμών μετοχών που σηματοδότησε η ανακοίνωση της έρευσης αποτελεσματικού εμβολίου από την Pfizer, σήμερα οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν.

Αποκόμιση κερδών ενόψει του τέλους του χρόνου; προβληματισμοί για την νέα χρονιά; Όποιος και εάν είναι ο λόγος, η ΄επενδυτική σκακιέρα΄ έχει αλλάξει. Οι απαξιωμένες μετοχές από κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο και οι τράπεζες επέστρεψαν στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών που βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το 2021.
 
Οι μετοχές τεχνολογίας που είχαν κάνει ένα τεράστιο άλμα στο β' και γ' τρίμηνο 2020 στην Αμερική και στην Ευρώπη, μάλλον διορθώνουν λόγω αποκόμισης κερδών και εξορθολογισμού αποτιμήσεων.

Βρετανία και Ελλάδα. Ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο, πιθανή ύφεση στο δ' τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ το γ'  τρίμηνο μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που είχαν επιβληθεί προηγουμένως για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 15,5% το γ' τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Στην Ελλάδα, η έκθεση από την Διεύθυνση μελετών της ΕΤΕ, εκτιμά ότι το ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 7,7% σε τριμηνιαία, εποχικά διορθωμένη βάση, έναντι τριμηνιαίας μείωσης 14,0% το 2ο τρίμηνο. Η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο εκτιμάται στο -8,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης -8,4% για την ίδια περίοδο, μετά από συρρίκνωση 15,2% ετησίως το 2ο τρίμηνο. Ωστόσο, όλοι (σε Ελλάδα και εξωτερικό) εκτιμούν ότι το lockdown του 4ου τριμήνου θα επηρεάσει και τους αντίστοιχους δείκτες στο ΑΕΠ σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Διαφορετικές προσεγγίσεις των επενδυτικών κολοσσών

Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διατηρούν διαφορετικές επενδυτικές στάσεις και προτάσεις. Η Goldman Sachs παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξη για την νέα χρονιά. Η Citi βάζει ερωτηματικά και η UBS προβληματισμούς.

Στην πράξη θα κριθούν όλοι τους.

Γενικότερα, η χρονιά -χρηματιστηριακά- διαφαίνεται ότι θα κλείσει μάλλον θετικά για τα μεγάλα χρηματιστήρια και με απώλειες για τα περιφερειακά χρηματιστήρια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπήρξε ΄επαναπατρισμός΄ κεφαλαίων από τις μικρές αγορές.

Μικρή υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία ΄σβήνει΄ την χρονιά του 2020 και ουσιαστικά τα μεγέθη επιστρέφουν στο 2018 ή στο 2017 υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που είτε κατάφεραν να παραμείνουν όρθιες στην κρίση είτε παρουσίασαν αύξηση μεγεθών στο 9μηνο. Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ο ΟΤΕ (ολοκλήρωσε πρόσφατα και την πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία) και ο Τιτάνας που ανακοίνωσε πρόσφατα σημαντική αύξηση κερδοφορίας.

Σημερινή συνεδρίαση

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 657,01 μονάδες με υποχώρηση (-0,21%). Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη στα 67 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και 54 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών (1,16%), Πετρελαίου (1,01%), Τρόφιμα-Ποτά (0,85%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-2,4%), του Εμπορίου (-1,10%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης