Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Όλα τα σενάρια για το νέο οικονομικό επιτελείο

6 Οκτώβριου 2009
  • Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα ορκίζεται νέος Πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του ύπατου πολιτειακού παράγοντα, το απόγευμα θα ανακοινώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και αύριο Τετάρτη θα ορκιστούν οι νέοι υπουργοί. Το μοντέλο αυτό προκρίθηκε, προκειμένου να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να προωθηθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις υπουργείων που έχει εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου.
ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Όλα τα σενάρια για το νέο οικονομικό επιτελείο

Ο κ. Παπανδρέου ορίζει τους υπουργούς του

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα ορκίζεται νέος Πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του ύπατου πολιτειακού παράγοντα, το απόγευμα θα ανακοινώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και αύριο Τετάρτη θα ορκιστούν οι νέοι υπουργοί. Το μοντέλο αυτό προκρίθηκε, προκειμένου να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να προωθηθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις υπουργείων που έχει εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου.

Χθες το μεσημέρι στις 2.30 ακριβώς, ο νέος Πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Κάρολο Παπούλια. «Καλή δύναμη» του ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις, είναι δύσκολες στιγμές», απάντησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Το μέγεθος της νίκης φανερώνει την ελπίδα του ελληνικού λαού και τη διάθεση για σημαντικές τομές».

Ο νέος Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις μαζί γιατί οι ευθύνες είναι πολλές» και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Το ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε ότι μπορείτε, είστε προπονημένος άλλωστε» απάντησε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Παπανδρέου απάντησε «και οι δύο προπονημένοι είμαστε», θυμίζοντας τις αθλητικές επιδόσεις τις νεότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας.


ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

Στο επιτελείο του νέου Πρωθυπουργού επικρατούν πυρετώδεις ρυθμοί με αλλεπάλληλες συσκέψεις του ιδίου και των στενών του συνεργατών, ώστε να καταρτιστεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Χθες, έγιναν δύο συσκέψεις στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, μια το πρωί και μία αργά το μεσημέρι - μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο - με τη συμμετοχή στενών του συνεργατών.

Ο κ. Παπανδρέου «σβήνει και γράφει» ονόματα στη λίστα με τα ονόματα που θα υπουργοποιήσει. Μέχρι χθες το μεσημέρι, πάντως, δεν είχε καταλήξει ακόμη στην τελική λίστα των υπουργείων που θα περιλάβει στην κυβέρνησή του. Τα υπουργεία θα είναι λιγότερα από τα σημερινά - ίσως 14-15 και οι υφυπουργοί περί τους 35-37 (από τους 45 σήμερα).

Η λογική που διέπει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το ευρωψηφοδέλτιο θα κυριαρχήσει και στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Παπανδρέου: Νέες, φρέσκιες παρουσίες, με στελέχη που διαθέτουν πλούσιο βιογραφικό, όρεξη για δουλειά. Η παρουσία των «παλιών» θα είναι περιορισμένη, ενώ αντιθέτως η γυναικεία παρουσία θα είναι αισθητή.

Ρόλο-κλειδί στη νέα κυβέρνηση θα διαδραματίσουν οι πλέον στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι κκ. Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αν υπάρχει μία σταθερά στις προθέσεις του νέου Πρωθυπουργού είναι ότι ο μεν πρώτος δεν θα παραμείνει γραμματέας του Κινήματος, ο δε δεύτερος δεν θα παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης θα αναλάβει κομβικό παραγωγικό υπουργείο με «μετρήσιμους στόχους» (ακούγονται τα υπουργεία Εσωτερικών και τα νεοσύστατα Υποδομών ή Περιβάλλοντος). Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να επιστρέψει από την Ευρωβουλή και να αναλάβει πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών (που θα είναι ξεχωριστό από το Οικονομίας), το οποίο θα έχει την ευθύνη της δημοσιονομικής πολιτικής, θα συντάσσει τον προϋπολογισμό και θα διαπραγματεύεται με την Κομισιόν.
Υφυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο βουλευτής Λάρισας κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Για τη θέση του υπουργού ακούστηκαν και τα ονόματα των κκ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΖΙ

Η κυρία Λούκα Κατσέλη αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας το οποίο θα έχει και τις αρμοδιότητες της Ανάπτυξης (το σημερινό υπουργείο θα καταργηθεί) και των επενδύσεων. Σ’ αυτό το υπουργείο ενδέχεται να διαδραματίσει ρόλο υφυπουργού η βουλευτής Επικρατείας κυρία Ελενα Παναρίτη - με πλούσιο βιογραφικό - το όνομα της οποίας ακούγεται και για τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητες διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ερωτηματικό, καθώς ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει διαμηνύσει («Κόσμος Επενδυτή») ότι δεν προτίθεται να το κρατήσει ο ίδιος. Δεν αποκλείεται να το αναλάβει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (που το επιθυμεί σφόδρα) με αναπληρωτή τον διπλωμάτη κ. Πάνο Μπεγλίτη. Ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που ήρθε πρώτος σε ψήφους στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, τη Β' Αθηνών.

Το νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (όπου περιλαμβάνονται οι αρμοδιότητες της Δημόσιας Τάξης, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά.) φέρεται να αναλαμβάνει ένας εκ των κκ. Ραγκούση, Καστανίδη, Τσούρα και Χρυσοχοΐδη.

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας ακούγονται τα ονόματα των κκ. Ραγκούση, Χρυσοχοΐδη, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου (αν δε επιλεγεί για το Εξωτερικών) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας.

Για το υπουργείο Υγείας προορίζεται η κυρία Φώφη Γεννηματά (για προφανείς σημειολογικούς λόγους) αλλά και ο κ. Ηλίας Μόσιαλος (Επικρατείας).


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού (που θα συμπεριλάβει και τις αρμοδιότητες για την κρατική τηλεόραση) αναμένεται να συγχωνευτεί με το Τουρισμού. Για τον Πολιτισμό ακούγεται η κυρία Μαρία Δαμανάκη και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ για τον τομέα της Τουριστικής Ανάπτυξης οι κυρίες Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντζελα Γκερέκου και Μάγια Τσόκλη.

Για το Αμυνας ακούγεται ο κ. Χρήστος Παπουτσής με υφυπουργούς τους κκ. Μιχάλη Καρχιμάκη και Βαγγέλη Παπαχρήστο.

Στο υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του κ. Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Για το Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του κ. Ντίνου Ρόβλια.

Για το υπουργείο Γεωργίας, Αγορών και Καταναλωτή ακούγεται επίσης ο κ. Παπουτσής όπως και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου τελικώς θα προτείνει υπουργείο στον ανθυποψήφιό του για την προεδρία του ΠαΣοΚ και «θα εξαρτηθεί από τον ίδιο αν το δεχθεί» όπως έλεγαν συνεργάτες του.


ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου με εποπτικό ρόλο στους υπουργούς. Οπως έχει γράψει το «Κέρδος», δεν θα υπάρχει υπουργείο Επικρατείας, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ορίσει έναν ή δύο υπουργούς/υφυπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ, οι οποίοι θα ελέγχουν τον ρυθμό υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος.

Στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο θα εγκατασταθούν ο σημερινός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου κ. Νίκος Αθανασάκης, ο κ. Παύλος Γερουλάνος (πιθανότατα θα αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου και ίσως ορκιστεί υφυπουργός Επικρατείας), ο κ. Δημήτρης Δρούτσας (αναμένεται να αναλάβει το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να οριστεί ακόμη και αναπληρωτής ΥΠΕΞ) ο κ. Δημήτρης Δόλλης (πιθανολογείται ότι θα αναλάβει και υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού) και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη - η πιο παλιά συνεργάτις του κ. Παπανδρέου.

Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Γιώργου Παπανδρέου επανέρχεται με αναβαθμισμένο ρόλο ο καθηγητής κ. Χάρης Παμπούκης που πιθανότατα θα οριστεί ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ρόλο συμβούλου αναμένεται να διαδραματίσει και ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ ειδικός ρόλος θα ανατεθεί στον κ. Θανάση Τσούρα, ο οποίος έχει αναλάβει την επιτροπή αξιολόγησης στελεχών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται πάντα και «η σκιά» του κ. Παπανδρέου, συνεργάτης του από το ΥΠΕΞ κ. Νίκος Ζιώγας.

Οι βουλευτές θα ορκιστούν τη μεθεπόμενη Τετάρτη, την Πέμπτη θα ψηφιστεί ο πρόεδρος της Βουλής (φαβορί ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ενώ φέρονται να ενδιαφέρονται και οι κκ. Θόδωρος Πάγκαλος και Δημήτρης Ρέππας) και το τριήμερο 16-18/10 θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.


Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης