Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι θετικές ειδήσεις έφεραν άνοδο στα χρηματιστήρια

Οι θετικές ειδήσεις έφεραν άνοδο στα χρηματιστήρια

Οι θετικές ειδήσεις έφεραν άνοδο στα χρηματιστήρια

Οι θετικές ειδήσεις έφεραν άνοδο στα χρηματιστήρια

Απογείωση των χρηματιστηρίων λόγω Μπάιντεν και εμβολίου

Στα ιστορικά υψηλά τους οι χρηματιστιακοί δείκτες σε Αμερική Ευρώπη

Του Νίκου Σακελλαρίου


Η καλύτερη μέρα του 2020 για τις οικονομίες, την υγεία και την πολιτική ξημέρωσε την 9η Νοεμβρίου. Η πρώτη εργάσιμη ημέρα με τον Τζο Μπάιντεν να έχει κατακτήσει την προεδρία των ΗΠΑ έφερε μεγάλη άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπη  και ανάμεσά τους και στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Και ενώ ήδη οι αγορές στην Ευρώπη κινούνταν με ανοδική δυναμική, η μεσημεριανή είδηση για το εμβόλιο της Pfizer το οποίο έχει επιτυχία της τάξης του 90% οδήγησε τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε 'απογείωση΄ προς ιστορικά υψηλά.

Φυσικά τα αμερικανικά futures έδειξαν την τάση. Λίγο αργότερα, οι αμερικανικοί δείκτες (ειδικά ο Dow Jones που βρίσκεται στις παρυφές των 30.000 μονάδων και ο S&P 500 που προσεγγίζει πλέον τις 3.700 μονάδες) βρέθηκαν ή ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους. Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τελευταίας 2ετίας. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Eurofirst 300 είχε άνοδο (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) 4,47%, ο γερμανικός δείκτης DAX είχε άνοδο 6,5% , ο δείκτης CAC του Παρισιού είχε άνοδο 8,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο αυξάνονταν κατά 5,8%. Στο ελληνικό χρηματιστήριο την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης με άνοδο που ξεπερνούσε το 10% είχε ξεπεράσει και τις 620 μονάδες.

Η 3η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στο Χ.Α της τελευταίας 10ετίας

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά το πρωί της Δευτέρας αλλά μετά την είδηση για το εμβόλιο ουσιαστικά απογειώθηκε με μαζικές αγορές σε όλους τους κλάδους των μετοχών. Δεν ήταν άλλωστε και δύσκολο να συμβεί σε μία χρηματιστηριακή αγορά που είχε ήδη πιεστεί τρομακτικά το προηγούμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ όλες οι αναπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές είχαν κάνει ράλι τουλάχιστον 30% από τον Μάιο μέχρι σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικός Δείκτης) είχε βυθιστεί προς τις 580 μονάδες.  

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 655,5 μονάδες με άνοδο 11,46%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119 εκατ. Ευρώ.  Όλοι οι κλάδοι είχαν άνοδο. Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap ) αυξήθηκαν κατά 12,38%  και οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν άνοδο 7,22%. Η αναλογία κερδισμένων/χαμένων διαμορφώθηκε στο 9/1 με  105  μετοχές να κινούνται ανοδικά και μόλις 15 μετοχές να κινούνται πτωτικά. Οι κλάδοι που ξεχώρισαν ανοδικά ήταν οι Τράπεζες (26,99%), τα Τρόφιμα-Ποτά (18,03%), Πετρελαϊκές (14,23%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (12,42%). Ουδείς κλάδος υποχώρησε.

H αναβάθμιση από τη Moodys της ελληνικής οικονομίας
 
Σημαντική ήταν για την Ελλάδα, αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από την Moody's το βράδυ της Παρασκευής.  Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba3 από B1 προηγουμένως και πλέον ήρθε πιο κοντά στην κρίση των δύο άλλων μεγάλων οίκων, αφού η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ- (δηλαδή στο ίδιο επίπεδο, με βάση τη δική της μεθοδολογία) και η Fitch στο ΒΒ (δηλαδή κατά ένα «σκαλοπάτι» υψηλότερα).
 
Μία αναθεώρηση που βασίστηκε κυρίως στην αντοχή βασικών δημοσιονομικών και κοινωνικών μεγεθών μέσα στο 9μηνο της πανδημίας, τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών και την πορεία των ελληνικών ομολόγων. Η αναβάθμιση είχε άμεση επίδραση στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τις αποδόσεις των 10ετών να υποχωρούν κάτω από το 0,7% (ιστορικό χαμηλό) και τις αποδόσεις των 2ετών και 5ετών να είναι αρνητικές.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης