Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η Αμερική έχει νέο πρόεδρο και οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν ράλι

Η Αμερική έχει νέο πρόεδρο και οι χρηματιστηριακές αγορές κάνουν ράλι


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η πρώτη εργάσιμη ημέρα με τον Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ έφερε μεγάλη άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπη (ξεκινούν πρώτες τη Δευτέρα πρωί) και ανάμεσά τους και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και το βρετανικό χρηματιστήριο έχουν αύξηση της τάξης του 2% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο πλησιάζει το 3%.

Η αναβάθμιση από τη Moodys της ελληνικής οικονομίας
 
Σημαντική ήταν για την Ελλάδα, αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από την Moody's το βράδυ της Παρασκευής. Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba3 από B1 προηγουμένως και πλέον ήρθε πιο κοντά στην κρίση των δύο άλλων μεγάλων οίκων, αφού η S&P αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ- (δηλαδή στο ίδιο επίπεδο, με βάση τη δική της μεθοδολογία) και η Fitch στο ΒΒ (δηλαδή κατά ένα «σκαλοπάτι» υψηλότερα).
Μία αναθεώρηση που βασίστηκε κυρίως στην αντοχή βασικών δημοσιονομικών και κοινωνικών μεγεθών μέσα στο 9μηνο της πανδημίας, τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών και την πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Το ράλι των χρηματιστηρίων και η αποκατάσταση των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων

Είθισται να υπάρχει πάντα το 'ράλι της έναρξης' όταν αλλάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι χρηματιστηριακές αγορές και γενικότερα οι οικονομίες προσδοκούν να κάνει κάτι καλύτερο από τον προηγούμενο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τα πήγε άσχημα στο τιμόνι της Αμερικής και ειδικά στην οικονομία της. Και έλεγξε την ανεργία και ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα αυξήθηκαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια 'έτρεξαν'. Όμως είχε το μεγάλο μειονέκτημα να είναι απρόβλεπτος και να καθοδηγείται από ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά. Ειδικά στο θέμα του εμπορικού 'πολέμου' με την Κίνα, ο Τραμπ λειτούργησε όχι ως ηγέτης μίας ελεύθερης οικονομίας αλλά ως ένας ηγέτης ενός ιδιότυπου απομονωτισμού. Να θυμίσουμε ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο (Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2019) και μέχρι τον Φεβρουάριο 2020 ταλαιπωρούσε τα χρηματιστήρια. Μετά ήρθε ο covid-19 και ο εμπορικός πόλεμος ξεχάστηκε.

Η ανάκαμψη του κινέζικου νομίσματος (Γουάν) και η ανταγωνιστικότητα του δολαρίου

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει πλέον να διορθώσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και την πρώτη μετεκλογική ημέρα, το κινέζικο νόμισμα (γουάν) κάνει ράλι της τάξης του 5% έναντι του δολαρίου. Μία άνοδος που ουσιαστικά δείχνει ότι οι κινέζοι θέλουν να αποκαταστήσουν τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα αρχίσει να επιστρέφει στα επίπεδα προ Νοεμβρίου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το αμερικανικό νόμισμα θα επιστρέψει σε χαμηλότερες ισοτιμίες και σε σχέση με την στερλίνα, το ευρώ και το ιαπωνικό γιεν. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει ένα ανταγωνιστικό δολάριο και όχι ένα 'σκληρό' νόμισμα ισχύς όπως ήθελε ο Τραμπ.  

Ουσιαστικά ο Μπάιντεν θα κριθεί μετά την αναγόρευσή του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Εκεί θα φανεί πόσο μπορεί να είναι συνεπής τόσο στην κοινωνική του πολιτική (η μεγάλη αποτυχία του Τραμπ) όσο και στην οικονομική εξωστρέφεια της Αμερικής.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης