Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ομιλείτε ελληνικά - myData ή ΗΛΟΦΟΨΕΜ

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ομιλείτε ελληνικά - myData ή ΗΛΟΦΟΨΕΜΕπιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.  

Εβδομάδα ανακοινώσεων νέων μέτρων και διαγγελμάτων ήταν η περασμένη εβδομάδα η οποία στο τέλος της μας βρίσκει σε ένα ακόμη γενικό απαγορευτικό (και όχι Lockdown) όπως ορθά παρατήρησε και ο καθηγητής Μπαμπινιώτης σε πρόσφατη ανάρτησή του στα social media, συγνώμη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εννοούσα.  Τώρα θα μου πείτε με τόσα που περνάμε αυτή την περίοδο, σιγά μην ασχοληθούμε με το τι λέει ο Μπαμπινιώτης, αλλά δε νομίζω ότι θα έχετε δίκιο. Τέτοιες στιγμές είναι που θα πρέπει να προβάλουμε περισσότερο την ελληνική γλώσσα, η οποία αν μη τι άλλο διακρίνεται από εκφραστικότητα, αρτιότητα, μουσικότητα, πλαστικότητα και το κυριότερο είναι από τις λίγες γλώσσες (για να μη πω η μοναδική) που οι λέξεις έχουν άμεση σχέση με τον ήχο ή την οπτική αναπαράσταση αυτού που περιγράφουν (σημαίνον και σημαινόμενο).
Απαγορευτικό λοιπόν για ένα μήνα σε όλη την επικράτεια και ας ελπίσουμε να μην επεκταθεί χρονικά περισσότερο. Το θετικό βέβαια είναι ότι άφησαν τα κομμωτήρια ανοικτά για δύο επιπλέον ημέρες έτσι ώστε να προλάβουν να σουλουπωθούν λίγο όλοι όσοι θα "βγαίνουν" τις επόμενες ημέρες μέσω video conference (τηλεδιάσκεψης δηλαδή στα ελληνικά), στα κανάλια για να μας ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες των μέτρων. Ευτυχώς που λίγες ώρες πριν το απαγορευτικό λύθηκε και το θέμα με τη μετακίνηση των εργαζομένων, για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι (κακώς κατά την γνώμη μου) αφού τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα μπλεγμένα από την αρχή. Και όταν τα πράγματα είναι μπλεγμένα δεν έχεις να περιμένεις να ξεμπλέξουν, όπως και τελικά έγινε.

Μετά λοιπόν από την έκδοση της ΚΥΑ αλλά και τις τελευταίες διευκρινίσεις ισχύουν τα εξής απλά
:

 • Οι βεβαιώσεις των εργαζομένων εκδίδονται μέσω ΕΡΓΑΝΗ εκτός εάν δεν εκδοθούν μέσω ΕΡΓΑΝΗ και εκδοθούν χειρόγραφα με τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα forma.gov.gr. Εάν δεν εκδοθούν χειρόγραφα (μέσω forma.gov.gr) μπορούν να εκδοθούν μέσω ΕΡΓΑΝΗ. Τονίζεται ότι στην περίπτωση που εκδοθούν μέσω ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να εκδοθούν και χειρόγραφα (μέσω forma.gov.gr), ενώ αντίστοιχα εάν εκδοθούν χειρόγραφα (μέσω forma.gov.gr) μπορούν να εκδοθούν και μέσω ΕΡΓΑΝΗ. Εάν δεν εκδοθούν από πουθενά, τότε οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμο το οποίο ξεκινά από τα 300 ευρώ και φτάνει μέχρι αυτό το ποσό, δηλαδή δεν πάει παραπάνω.

   Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης, τους Αυτοαπασχολούμενους - Ελ. Επαγγελματίες και Επιτηδευματίες, η βεβαίωση εκδίδεται ΜΟΝΟ μέσω ΕΡΓΑΝΗ ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και ΜΟΝΟ χειρόγραφης βεβαίωσης τύπου Α.
  Με λίγα λόγια η βεβαίωση εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το τονίζω ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω ΕΡΓΑΝΗ ή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α από το
  site, (ιστότοπο στα ελληνικά), forma.gov.gr. Δεν απαγορεύεται φυσικά να εκδοθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και με τους δύο τρόπους.

  Για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που ασχολούνται με την πλατφόρμα myData δεν προβλέπεται κάποιο ειδικό έντυπο μετακίνησης προτείνεται όμως απαγορευτικό μετακίνησης μέχρι το τέλος του 2021 για ευνόητους λόγους.

  Προσοχή. Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή το απόγευμα στην οποία αναφέρει ότι η άδεια κυκλοφορίας των εργαζομένων δίδεται μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ενώ η χειρόγραφη τύπου Α από το forma.gov.gr, δίδεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).
  Η προσέγγιση αυτή είναι εν μέρη σωστή (δηλαδή δεν είναι απόλυτα σωστή) καθώς διασφαλίζει την καταστρατήγηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από Μonkey (μαϊμού στα ελληνικά) εργοδότες, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ισχύουν βάση της ΚΥΑ και της ανακοίνωσης από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι κατά την γνώμη μου μερικώς λανθασμένη (δηλαδή δεν είναι απολύτως σωστή).

  Ένα ακόμη περίεργο που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι η ΚΥΑ αναφέρει στο σχετικό άρθρο 3 σε ότι αφορά την βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ότι ισχύει για χρονικό διάστημα 14αρων ημερών, ενώ το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εκδίδει για 30 ημέρες.

  Σημαντική επισήμανση: Μέχρι τώρα που γράφω αυτές τις αράδες δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στις οδηγίες κυκλοφορίας.
Σχετικά με τα μέτρα για την απαγόρευση και τα όσα έχουν δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα, αυτά που για την ώρα πρέπει να γνωρίζετε είναι
:

- Συνοπτικά τα νέα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού για όλη τη χώρα
- Αυξάνονται τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms - Νέες διευκρινίσεις για το Lockdown
- Πως θα γίνεται η μετακίνηση σε όλη τη χώρα. Αναλυτικός οδηγός για τις άδειες που απαιτούνται
- Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν από το Σάββατο 07/11 και ώρα 06.00 στο σύνολο της επικράτειας και ποιες παραμένουν ανοιχτές - Οι ΚΑΔ αναλυτικά.

Σχετικά με τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων
:

- Αναλυτικά τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από το Υπ. Οικ.
- Τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων και ανέργων για τον Νοέμβριο από το Υπ. Εργασίας
- Αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Νοέμβριο: Ημερομηνίες υποβολής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού


Μπορεί να μην ξεκινήσαμε καλά με τα μέτρα του δεύτερου
lockdown (απαγορευτικό είπαμε) είμαι σίγουρος όμως ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα, εκτός βέβαια εάν τα πάμε χειρότερα.
 Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα μας τα μέτρα και η υλοποίησή τους. Το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε και το
myData με τα οποίο πρέπει να ασχοληθούμε θέλουμε δε θέλουμε, αλλά και τις αλλαγές που θα έρθουν σύντομα στα εργασιακά (εντός Νοεμβρίου μάλλον). Εννοείται ότι εμείς οι λογιστές θα τις εφαρμόσουμε και αυτές. 
Για το myData ή στα ελληνικά το «ΗΛΟΦΟΨΕΜ» (Η λογιστική και φορολογική ψηφιακή εφαρμογή μου) το οποίο προέρχεται από το «my Digital Accounting and Tax Application», δεν έχω να πω και πολλά αυτή την εβδομάδα. Στο σεμινάριο/ενημέρωση της ΠΟΦΕΕ λύθηκαν κάποιες απορίες ωστόσο λόγω της κακής σύνδεσης το ζωντανό (live) δε βοήθησε και πολύ.

Στην ενημέρωση ειπώθηκαν συνοπτικά
:

 •  Από το Στέλεχος της ΑΑΔΕ κο Καραστάθη: Για τις απορίες σας σχετικά με το «ΗΛΟΦΟΨΕΜ» μπορείτε να τις υποβάλετε και τηλεφωνικά στα ΚΕΦ στα οποία υπάρχει ειδικό τμήμα για να απαντάει στα ερωτήματα. Στο site (ιστότοπο) της ΑΑΔΕ την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν βίντεο ή μάλλον στα ελληνικά "ταινίες" βοηθητικές οι οποίες θα εξηγούν πως θα γίνουν οι εξουσιοδοτήσεις από τις εταιρίες, αλλά και άλλα πρακτικά θεματάκια.

   Από το στέλεχος της ΑΑΔΕ κο Αν. Ντίνο επαναλήφθηκε ότι το 2021 δε θα επιβληθούν πρόστιμα για την εκπρόθεσμη διαβίβαση δεδομένων ή τη μη συμφωνία.

   Οι γιατροί, οι δικηγόροι και γενικά οι μη υπόχρεοι σε ΦΗΜ από 1.1.2021 πρέπει να ανεβάζουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ένα-ένα τα παραστατικά (πωλήσεων) τους όχι όμως υποχρεωτικά σε πραγματικό χρόνο.

   Σχετικά με τις ΦΗΜ. Τέθηκε το ερώτημα για το εάν μια επιχείρηση με εμπορία χονδρικής η οποία διαθέτει ΦΗΜ αλλά προφανώς δεν τη χρησιμοποιεί, αν θα πρέπει να την αναβαθμίσει και εάν δεν την αναβαθμίσει, εάν θα έχει πρόστιμο. Η απάντηση που δόθηκε είναι: 'Όχι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αναβάθμιση και φυσικά όχι δε θα έχει πρόστιμο αφού δεν είναι υπόχρεος χρήσης ΦΗΜ (προφανώς επειδή κάνει μόνο χονδρικές πωλήσεις).

   Πάλι σχετικά με τις ΦΗΜ ο κος Ντίνος ανέφερε ότι η αναβάθμιση των ΦΗΜ δε σημαίνει ότι μόλις ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Θα υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες θα προσδιορίζουν την ημερομηνία στην οποία θα ξεκινήσει η διαβίβαση των δεδομένων.

   Σχετικά με τους αγρότες τα πράγματα είναι απλά και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν "κανένα" πρόβλημα. Οι λήπτες, οι εταιρίες δηλαδή που θα αγοράζουν τα εμπορεύματα, μπορούν για να μην βάζουν σε κόπο του αγρότες να χρησιμοποιούν την αυτοτιμολόγηση σε ό,τι αφορά στα προϊόντα που αγοράζουν από αυτούς, ή εάν αγοράζουν προϊόντα από αγρότες ειδικού καθεστώτος να εκδίδουν τίτλο κτήσης μιας και αυτοί δεν είναι υπόχρεοι έκδοσης στοιχείων. Εννοείται φυσικά πως οι αγρότες κανονικού καθεστώτος μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα κανάλια διαβίβασης που υπάρχουν. Ποια είναι αυτά; Η φόρμα της ΑΑΔΕ (εφόσον εκδίδουν μέχρι 50 τιμολόγια ή έχουν τζίρο 50.000 ευρώ), ο πάροχος ή ένα πρόγραμμα έκδοσης τιμολογίων (ERP όπως συνηθίζουν να λένε στην ΑΑΔΕ). Δεν έχετε λοιπόν παρά να πείτε στου αγρότες είτε να αναθέσουν στους αγοραστές την τιμολόγησή τους (αυτοτιμολόγηση), είτε να αγοράσουν ένα φορητό υπολογιστή (laptop), να εξοπλίσουν φυσικά τα χωράφια με ασύρματη επικοινωνία (wifi) και τέλος να εγκαταστήσουν ένα «σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού» (ERP) για την έκδοση τιμολογίων σε πραγματικό χρόνο (real time). Απλά πράγματα...

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν σε αυτή την ενημέρωση απαντήθηκαν από τους εισηγητές της ΑΑΔΕ και μετά από λίγες ώρες οι σημαντικότερες μετατράπηκαν σε Ερωτήσεις - Απαντήσεις οι οποίες αναρτήθηκαν στην Ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ : Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) myDATA - Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ (Επιχειρησιακά θέματα)

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της νέας αυτής ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι είμαστε ακόμα στην αρχή σε ό,τι αφορά το
myData. Η πλατφόρμα αυτή θα συνεχίσει να "ζητάει" σταδιακά όλο και περισσότερα δεδομένα (Δ.αποστολής, τρόπους εξόφλησης παραστατικών, κ.λπ). Είμαστε ακόμα μόνο στην αρχή της αρχής...Το σεμινάριο μπορείτε να το δείτε μαγνητοσκοπημένο μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΦΕΕ εδώ.  Μπορείτε επίσης (εάν και εφόσον δεν έχετε χρόνο) να δείτε μια σύνοψη με τα σημαντικότερα που ειπώθηκαν στο παρακάτω
βίντεο (ταινία) 27 λεπτών.


Κατά τα άλλα όπως θα δείτε και παρακάτω η εβδομάδα κύλισε "ομαλά" δεδομένων των συνθηκών και της περιόδου που διανύουμε εδώ και 10 μήνες.

Σημαντική επισήμανση. Μέχρι και τώρα (λίγες ώρες μετά την πρώτη επισήμανση)  δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στις οδηγίες κυκλοφορίας. 

Σημείωση. Στην ανασκόπηση δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι ειδήσεις και οι αποφάσεις για το μερικό απαγορευτικό που ίσχυσε σε ορισμένες Π.Ε. της χώρας καθώς δεν ισχύουν πλέον μετά το Γενικό Απαγορευτικό.

 

Καλή συνέχεια, Υγεία (με κεφαλαίο Υ) και κουράγιο για αυτά που έρχονται...
 
Σημαντική επισήμανση. Μέχρι και τώρα (λίγες ώρες μετά την προηγούμενη επισήμανση), μεσάνυκτα Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας) δεν έχει γίνει καμία μεταβολή στις οδηγίες κυκλοφορίας, ωστόσο δόθηκαν διευκρινίσεις για μετάβαση σε δικαστικές Αρχές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους

Υ.Γ. Το είδα στο ΦΒ, μου άρεσε και το κοινοποιώ και εδώ

Μάριος Μάζαρης

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ :

-γιατί οι μάσκες κοντεύουν να πάρουν το σχήμα του προσώπου μας, τις φοράμε πάνω από αφτιά, από γυαλιά, κάτω από στέκες, κοκαλάκια και φιογκάκια και γελάμε μ’ αυτές ,

-γιατί οι μάσκες ακόμα κι αν δεν ακούγονται καλά, το γέλιο το μεταφέρουν και το διαδίδουν δυνατά ,

-γιατί ακόμα κι όταν οι μάσκες πέφτουν, υπάρχει δεύτερη και τρίτη στη σειρά που περιμένουν και τα παιδιά που πρόθυμα τις αντικαθιστούν και νοιάζονται προτού τους πεις κουβέντα ,

-γιατί είναι τόση η ανάγκη των παιδιών να συνυπάρχουν μαζί, υπομένουν τις δυσκολίες και τις αποστάσεις διαλέγοντας το μαζί και όχι το χωρίς,

-γιατί όπως είπε ένα κορίτσι μου «Τώρα που αρχίζει να χαλάει ο καιρός, με τη μάσκα τουλάχιστον δεν κρυώνει η μύτη μου»,

-γιατί ένα αγόρι με ρώτησε τι συμπτώματα έχει ο κορωνοϊός κι όταν του είπα την απώλεια γεύσης , άρπαξε το τσουρέκι του, έφαγε μια δαγκωνιά και βγήκε στην αυλή φωνάζοντας «Έχω γεύσηηηηη...!»,

-γιατί ακόμα και στριμωγμένοι μέσα στην τάξη μαθαίνει το κάθε παιδί να έχει τον χώρο, τη θέση, τον εαυτό και την προσωπικότητά του μέσα από την αλληλεπίδραση,

-γιατί συνηθίσαμε τον θόρυβο, τα παράθυρα που δεν κλείνουν, τα πολλά διαλείμματα και κάνουμε τον δικό μας θόρυβο, τις δικές μας κουβέντες και τα γέλια,

-γιατί τα χέρια μας δε μένουν καθαρά, τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, αγγίζουν και πιάνουν το ένα το άλλο, αλλά το κάνουν κι ύστερα τρέχουν και τα πλένουν, προσπαθώντας να συνδυάσουν το παιχνίδι με τις απαγορεύσεις του ,

-γιατί τα πλένουμε πάλι και πάλι, κι ύστερα έρχονται και με αγκαλιάζουν κι εγώ αυτά και δένω τα κορδόνια, κουμπώνω τα σακάκια, τις ζακέτες και γαργαλάω τη διάθεσή τους ,

-γιατί μπορούμε να είμαστε μαζί ζωντανά κι όχι σε live streaming, δημιουργικοί κι όχι αγχωμένοι, ομάδα κι όχι οθόνες κινητών , υπολογιστών και φωτοτυπίες εκτυπωμένες ,

-γιατί το να κλείσουν τα σχολεία δεν είναι μόνο μια πολιτική απόφαση, είναι και μια παραδοχή ότι στέκουμε ανυπεράσπιστοι μπροστά στη ζωή, ενώ εμείς παλεύουμε να δείξουμε ότι έχουμε τη ζωή στα χέρια μας ,

-γιατί τα παιδιά προσπαθούν τόσο πολύ, απογοητεύονται και κουράζονται και την ίδια στιγμή φορούν τη μάσκα και λένε ο ένας στον άλλον να κάνει το ίδιο «για το καλό μας»,

-γιατί ποτέ ξανά δε συνεργάστηκαν τόσο καλά γονείς και κηδεμόνες, προσέχοντας, φροντίζοντας, ρωτώντας, κρατώντας σπίτι αδιάθετα παιδιά, φοβούμενοι μην ταλαιπωρήσουν τους άλλους, στηρίζοντας όλοι όλους, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που ξέρουμε πως η μόνη μας βοήθεια είμαστε εμείς , που τα δύσκολα δεν είναι πρωτόγνωρα, ούτε πιο δυνατά από μας ,

-γιατί όσα κρούσματα κι αν είχαμε, όσα τμήματα κι αν έκλεισαν, η κοινωνία γύρω από το σχολείο λειτούργησε υποστηρικτικά , με αλληλεγγύη και ενδιαφέρον και δίχως να στοχοποιήσει παιδιά, γονείς ή δασκάλους ,

Μπήκαμε στον τρίτο μήνα μαθημάτων, σε μια αίθουσα που για μας είναι σαν καταφύγιο, κρυμμένοι από τον έξω κόσμο, πιο ασφαλείς, πιο αγαπημένοι, κι έτσι ανάμεσα σε τόσα μέτρα που μας κρατούν σε απόσταση νιώθω ότι ερχόμαστε κοντά, όπως δε θα μπορούσαμε ποτέ πριν να έρθουμε. Είμαστε το λουλούδι που ΑΝΘΙΖΕΙ στο τσιμέντο κι αυτό θα το θυμάμαι πάντα.Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης