Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στo 1 δισ. ευρώ θα εκτιναχθεί φέτος το έλλειμμα του ΟΑΕΕ

1 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Προτείνεται η παράταση εισφορών να γίνεται για 14 μήνες (από 12 σήμερα) και μείωση των συντάξεων που ξεπερνούν το 70% του «συντάξιμου μισθού». Επίσης την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ όσων ζούν σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Στo 1 δισ. ευρώ θα εκτιναχθεί φέτος το έλλειμμα του ΟΑΕΕ

«Ο ΟΑΕΕ δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο του αν δεν ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα». Το σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου καλώντας τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων, να υποβάλουν προτάσεις στα πλαίσια ενός διαλόγου που, όπως υπογραμμίζει, είναι απαραίτητο να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η? βιωσιμότητα του Οργανισμού και των συντάξεων.

Την πρόσκληση διαλόγου απηύθυνε ο διοικητής του ΟΑΕΕ λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων με τα οποία το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ζήτησαν από την κυβέρνηση 532 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν συντάξεις και δώρα έως τα τέλη του έτους.

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη Πετραλιά -ότι η υποβολή αιτημάτων για πρόσθετη χρηματοδότηση αποτελεί συνήθη πρακτική και πως οι συντάξεις και οι παροχές είναι εγγυημένες»- ο διοικητής του ΟΑΕΕ «φωτογράφισε» 12 λόγους και εμμέσως 12 «λύσεις» για να μην «βουλιάξει» το Ταμείο.


Τα 12 μέτρα
Τι προτείνει ο διοικητής του Ταμείου:

1. Η ετήσια αύξηση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών σε ποσοστά μεγαλύτερα της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης (δηλ. να μη γίνονται τόσο μεγάλες αυξήσεις εισφορών που βραχυπρόθεσμα βοηθούν αλλά μακροπρόθεσμα αυξάνουν το αναλογιστικό έλλειμμα).

2. Η εισφοροδιαφυγή (εισφοροαποφυγή) και το παρεμπόριο.

3. Η στέρηση εσόδων λόγω εφαρμογής κριτηρίων υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ασφαλισμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

4. Η «βασική σύνταξη» που αποδίδει το ΤΕΒΕ και η οποία αναπροσαρμόζεται ετησίως με όλες τις αυξήσεις που δίνονται επιβαρύνοντας διαρκώς το ύψος της δαπάνης των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ.

5. Οι υψηλές συντάξεις που καταβάλλονται σε σχέση με τις εισφορές. Ο μέσος δείκτης αναπλήρωσης ανέρχεται σε 110% ενώ συγκριτικά στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 70% για 35 έτη ασφάλισης.

6. Η αύξηση των συντάξεων του πρώην ΤΣΑ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ (χωρίς να καλύπτεται το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ).

7. Η διαφορά μεταξύ των οργανικών ποσών των συντάξεων (που υπολογίζονται με βάση τα έτη ασφάλισης και τις διατάξεις) και των κατώτατων ορίων.

8. Η ισόβια δυνατότητα που παρέχεται στους ασφαλισμένους να επιλέγουν τις διατάξεις συνταξιοδότησης, με τις παλαιές διατάξεις των πρώην ταμείων και όχι με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

9. Η διαρκής γήρανση του πληθυσμού και η επιμήκυνση του μέσου προσδόκιμου ζωής.

10. Η επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους η οποία σήμερα ανέρχεται σε 2,69/1 ενώ για να είναι βιώσιμο το σύστημα πρέπει να κυμαίνεται σε 4/1 τουλάχιστον.

11. Η αναντιστοιχία στην ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις συντάξεις εφόσον εισπράττονται 12 μηνιαίες εισφορές, δηλ. έξι δίμηνα, ενώ καταβάλλονται στους συνταξιούχους παροχές 14 περιόδων (12 μηνιαίες, δώρο Χριστουγέννων, ½ δώρο Πάσχα και ½ επίδομα αδείας).

12.  Η αύξηση των δαπανών περίθαλψης από 594 εκατ. ευρώ το 2007 σε 692 εκατ. ευρώ το 2008 (+16,5%) με μεγαλύτερη αύξηση στη δαπάνη των φαρμάκων (+20%, από 218,5 εκατ. ευρώ το 2007 στα 263 εκατ. ευρώ το 2008 και στο πρώτο εξάμηνο του 2009 έχει φτάσει στα 149 εκατ. ευρώ).

Φ. Πετραλιά
«Η ενοποίηση των ταμείων και η εφαρμογή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης εξαφανίζουν την παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος». Αυτό δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη Πετραλιά.

Ειδικά για τον ΑΜΚΑ η υπουργός δήλωσε ότι «και όσοι δεν έχουν ακόμη αποκτήσει τον ΑΜΚΑ, στην πρώτη τους συναλλαγή με το ασφ­α­λιστικό Ταμείο μπορούν να πάρουν τον Αριθμός τους μέσα σε 3 λεπτά». «Ο ΑΜΚΑ θα αποτελέσει βασικό μέσο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής καθώς και για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων».

ΓΣΕΕ: 9 δισ. ευρώ το διαχειριστικό έλλειμμα στο ΙΚΑ

Το ΙΚΑ θα παρουσιάσει διαχειριστικό έλλειμμα ύψους 9 δισ. ευρώ φέτος ενώ το κράτος του οφείλει συνολικά πάνω από 13 δισ. ευρώ». Αυτό ανακοίνωσε χθες η ΓΣΕΕ υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «υπάρχει ένα πλήρες αδιέξοδο και κίνδυνος κατάρρευσης και χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων». Οπως σημειώνει η ΓΣΕΕ:

Τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αδυνατούν να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και θα χρειαστούν 1,5 δις ευρώ πρόσθετης ενίσχυσης για να πληρώσουν τις συντάξεις έως το τέλος του έτους.

Η λεηλασία των αποθεματικών με τα δομημένα ομόλογα, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την δραματική οικονομική κατάσταση, ενώ η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία οργιάζει στερώντας έτσι έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ!

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται σε τριτοκοσμικές συνθήκες για την ιατρική και νοσοκομειακή τους φροντίδα.

Στον αέρα και με άδεια ταμεία έμεινε το περίφημο Ασφαλιστικό Αποθεματικό που θα ενίσχυε την χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών παροχών.

Τα μεγέθη του ΟΑΕΕ

Οι Επιχορηγήσεις

Το 2007 η τακτική και έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΕ ανήλθε σε 205,9 εκατ. ευρώ, το 2008 σε 629,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2009 έχουν δοθεί 320 εκατ. ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και άλλα 384 εκατ. ευρώ ως έκτακτη. Ο ΟΑΕΕ ζήτησε επιπλέον 232 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει τις υποχ­ρεώσεις του (συντάξεις και δώρα) έως το τέλος του '09. ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Ελλειμμα που ενδεχομένως να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ θα εμφανίσει ο ΟΑΕΕ φέτος. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008 προβλέπει αναλογιστικό έλλειμμα 51,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αποτελεί περίπου το 35% του συνολικού ενεργητικού του Οργανισμού.

Δ. Ασημακόπουλος
«Το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας είναι έτοιμο να κατεβάσει ρολά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Πριν από δύο χρόνια αποπειράθηκε να μειώσει τις συντάξεις των μικρομεσαίων και πριν από ένα χρόνο έκανε ενοποιήσεις χωρίς μελέτη, χωρίς ασφαλιστική απογραφή».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης