Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τέλος στο take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 ημέρες

4 Νοέμβριου 2020 Σχόλια
Τέλος στο take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για 14 ημέρες
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά


Επισήμανση:

Με την παρ. 6 της εγκυκλίου 116452/4.11.2020 διευκρινίστηκαν τα ακόλουθα:

«6. Διευκρινίζεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ'οδόν εξυπηρέτησης (drive-through), δεν επιτρέπονται με την έννοια του αυτοτελούς λόγου μετακίνησης των πολιτών. Είναι προφανές ότι επιτρέπονται στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 της υπ' αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.69919/2.11.2020 KYA (Β' 4831/2.11.2020), όπως άλλωστε ίσχυε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.».

Δείτε σχετικά και «Take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, το σίριαλ συνεχίζεται!»



Διευκρινίσεις έδωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κος Ν.Χαρδαλιάς σχετικά με τα νέα μέτρα. Μεταξύ άλλον σημείωσε ότι, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών δεν επιτρέπεται από τα επισιτιστικά καταστήματα το (take away), καθώς και το drive-through. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:



Η ομιλία του Υφυπουργού με τις διευκρινίσεις:

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία.

Από σήμερα το πρωί όπως γνωρίζετε έχει τεθεί σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Έτσι, από σήμερα το πρωί, 46 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης επίπεδο Α (κίτρινο) και 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου επίπεδο Β (κόκκινο), ενώ το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων εξατομικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές.

Γιατί όπως έχει γίνει αντιληπτό, το σχέδιό μας είναι δυναμικό καθώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε φάση αυτής της πανδημίας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, σχετίζονται άμεσα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής αλλά και κάθε φάσης της εξέλιξης του ιού.

Για αυτό και προχωρήσαμε σε εξειδικευμένα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες όπου ισχύουν τα μέτρα του επιπέδου Β αυξημένου κινδύνου με τις εξής επιπλέον διαφοροποιήσεις:

Πρώτον, ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών καθώς η μετακίνηση επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους: Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά την διάρκεια της εργασίας για την οποία απαιτείται βεβαίωση από τον εργοδότη από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το τονίζω, από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο παρέχεται βεβαίωση κίνησης από τον διευθυντή του σχολείου.

Επίσης, επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 για τους συγκεκριμένους και μόνο λόγους.

SMS με κωδικό 1 αποστέλλεται για μετακίνηση για λόγους υγείας, όπως μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

SMS με κωδικό 2. Αποστέλλεται για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης.

SMS με κωδικό 3. Αποστέλλεται για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή ή ηλεκτρονική- τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ο πολίτης ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς.

Σε περίπτωση ελέγχου, ο πολίτης πρέπει να επιδείξει και την ανωτέρω ενημέρωση. Αλλά και για μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

SMS με κωδικό 4. Αποστέλλεται για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Για μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, καθώς και για συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

SMS με κωδικό 5. Αποστέλλεται για μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα πάντα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS με κωδικό 6. Αποστέλλεται για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση σε κατοικίδιο, ατομικά ή ανά δυο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου.

Και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Να σημειωθεί επίσης ότι από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή για λόγους που αφορούν σε κίνηση με κατοικίδιο ζώο, πάντα με την σχετική βεβαίωση ή μετά από την αποστολή SMS αντίστοιχα.

Επιπλέον, αναστέλλονται οι αεροπορικές και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν εκτός Περιφερειακής Ενότητας μόνο για επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας. Καθώς και για να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Να σημειωθεί ότι η μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας ισχύει άπαξ. Δηλαδή, όταν κάποιος μένει μόνιμα εκτός της Θεσσαλονίκης και των Σερρών μπορεί να ταξιδέψει αλλά δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες προτού αρθούν τα σχετικά μέτρα.

Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, των δικαστηρίων εκτός από τις περιπτώσεις επείγοντος, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, του λιανεμπορίου καθώς οι πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα.

Πρόσθετα μέτρα ισχύουν επίσης για τον αθλητισμό καθώς και για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών προβλέπονται τα εξής:

Αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα. Επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Επίσης, αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών οι αγώνες και μόνο της Α΄ Εθνικής ποδοσφαίρου super League και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης, Basket league, ενώ επιτρέπονται μόνο οι Ευρωπαϊκοί αγώνες Campion League, Europa League, Euro League και Basketball, Champions League, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA και Euro League.

Επίσης, τα καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά μέχρι τις 20:30 το βράδυ, ενώ ισχύουν και τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου.

Όσον αφορά στα σχολεία, παραμένει ανοιχτή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεεκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα των ιδίων των σχολείων. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, τόσο στους μαθητές που προσαρμόστηκαν πάρα πολύ, όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας.

Ακόμα έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, καθώς από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα βρίσκονται σε αναστολή. Ποσοστό δηλαδή 0,52% και 0,76% αντίστοιχα με τα κρούσματα συνήθως να πηγαίνουν από έξω προς τα μέσα, και να μην υπάρχει διασπορά μεταξύ των μαθητών.

Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας.

Αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά, αλλά και στην Κοζάνη. Σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο κόκκινο, απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητα στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, μόλις 0,6%.

Μόνο 4 τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στοχευμένα στις περιοχές αυτές και μέσα στις εκπαιδευτικές μονάδες. Άρα, δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία.

Όμως, οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλε-εκπαίδευση και αυτό γιατί φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά, ενδεχομένως μέσα από την κοινότητα, σιγά – σιγά να μπει ο ιός και στα σχολεία.

Αυτή ήταν η λογική που ανέπτυξαν οι ειδικοί χθες το βράδυ και για αυτό προχωρήσαμε και σε αυτήν την αλλαγή όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων.

Τέλος για τους χώρους λατρείας, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών ισχύουν τα εξής:

Όλες οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ οι κηδείες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και μέχρι 9 άτομα.

Πέρα όμως από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου, με αποτέλεσμα η περιοχή να ενταχθεί τελικά στο κόκκινο επίπεδο, επίπεδο Β΄ αυξημένου κινδύνου.

Η Επιτροπή του Επιδημιολογικού Χάρτη, η οποία συνήλθε εκτάκτως προχθές το βράδυ, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, αποφάσισε τη μεταφορά της περιοχής από την κίτρινη ζώνη Α επιτήρησης, στην κόκκινη ζώνη Β αυξημένου κινδύνου και την ισχύ των αυστηρών μέτρων που προβλέπονται στο επίπεδο αυτό.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Μαγνησία έχει 135 ενεργά κρούσματα, ενώ μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 311 στενές επαφές τους οι οποίες και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα προκειμένου να περιορίσουμε άμεσα τη διασπορά του ιού και σε αυτή την περιοχή.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο κόκκινο επίπεδο, στο επίπεδο Β’ δηλαδή αυξημένου κινδύνου, θα ήθελα να προχωρήσω σε κάποιες διευκρινίσεις:

Πρώτον, οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξί και τα Ι.Χ., ένας επιβάτης πλέον του οδηγού, προφανώς και δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπεται η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη όταν η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους.

Φυσικά και ένας ηλικιωμένος ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που μεταβαίνει σε νοσοκομείο ή για εξετάσεις μπορεί να έχει μαζί του έναν οικείο του να το συνοδεύει. Ή δύο γονείς μπορούν να συνοδέψουν το παιδί τους σε μία έκτακτη ανάγκη. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν μαζί τους όλα τα σχετικά αποδεικτικά.

Επιπλέον, σύμφωνα και με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίδεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

Επίσης, στο πεδίο εφαρμογής της αναστολής λειτουργίας του ΚΑΔ 9604 που αφορά στη φυσική ευεξία εντάσσονται όλες οι δραστηριότητες του κωδικού αυτού. Δηλαδή τόσο στο επίπεδο Β’ Αυξημένου Κινδύνου, όσο και στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες αναστέλλονται όλες οι σχετικές δραστηριότητες.

Επίσης, η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου δεν περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με διανομή κατ’ οίκον το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί.

Οι διατάξεις που αφορούν τη μη τήρηση των μέτρων από νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα συμπεριλαμβάνουν και τις ιδιωτικές κλινικές.

Επίσης, στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νομίμων αδειοδοτουμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τέλος, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through, δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική μας.

Μία στρατηγική που στον πυρήνα της παραμένει σταθερή, καθώς απόλυτη προτεραιότητα ήταν, είναι και παραμένει η Δημόσια Υγεία. Προσαρμόζεται όμως σε επιμέρους στοιχεία της προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις σε αυτή τη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης