Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η πορεία της πανδημίας απασχολούν τα χρηματιστήρια

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η πορεία της πανδημίας απασχολούν τα χρηματιστήρια

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η πορεία της πανδημίας απασχολούν τα χρηματιστήρια

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η πορεία της πανδημίας απασχολούν τα χρηματιστήρια


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στις “συμπληγάδες” μεταξύ αμερικανικών προεδρικών εκλογών και πανδημίας αναμένονται να κινηθούν και να κυμανθούν οι κεφαλαιαγορές κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους. Οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών αλλά και για την πιθανή αποδοχή από την πλευρά Τραμπ ενός αρνητικού αποτελέσματος. Σε ότι αφορά την πανδημία, τα νέα δεν είναι καλά και το έχουμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα. Όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πλέον ότι το 4ο τρίμηνο είναι εν πολλοίς μία 'χαμένη υπόθεση' για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις απανταχού. Το ζητούμενο είναι εάν τα lockdowns στα διάφορα κράτη θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση απ' αυτή που περίμεναν οι αγορές για το σύνολο του έτους. Πλέον το double dip recession (δηλαδή όταν μία οικονομία επιστρέψει σε ύφεση μετά από ένα τρίμηνο ανάπτυξης) είναι πολύ πιθανό για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στη Βρετανία, τα πράγματα επιδεινώνονται για ένα ακόμη λόγο. Το Brexit. Με τις 4 από τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να παλεύουν να αποφύγουν διψήφια ύφεση στο τέλος του χρόνου, μένει η Κίνα να σηκώσει τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Υπάρχει και η Ρωσία βέβαια αλλά από εκεί δεν υπάρχουν νέα ούτε πληροφόρηση.

Αν το 2020 κλείσει με μονοψήφιες υποχωρήσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης στο α' τρίμηνο 2021. Αν η πανδημία φέρει περισσότερα lockdowns και το 2020 η παγκόσμια ύφεση ξεπεράσει το -5%, τότε το α' εξάμηνο 2021 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν οι οικονομίες στα επίπεδα του α' εξαμήνου 2019 (αυτό είναι το ζητούμενο).

Στην Ελλάδα, τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα με το γενικό lockdown να επικρέμεται επί της οικονομίας. Τίποτε δεν έχει τελειώσει και όλοι οι επαγγελματίες είναι 'στα κάγκελα'.

Οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας έχουν 'παγώσει' και περιμένουμε μία βελτίωση της κατάστασης του κορωνοϊού προκειμένου να προλάβουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων, 50 μέρες μετά. Αν οι υγειονομικές συνθήκες είναι καλύτερες ίσως κάπως 'ζεσταθεί' η οικονομία και αυξηθεί η κατανάλωση.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης με τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ (αυξάνοντας το έλλειμμα), κινούνται μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι απλώς 'μία ασπιρίνη σε μία βαριά αρρώστια'.

Θα χρειαστεί οι επαγγελματικοί κλάδοι να γίνουν πάλι παραγωγικοί και επικερδείς προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους στο 2021. Η ελληνική οικονομία άντεξε το πρώτο lockdown αλλά είναι

Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια

Προσωρινή ανάκαμψη στα χρηματιστήρια καταγράφηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Μία κίνηση αναμενόμενη αφού, όπως είχαμε γράψει, το τέλος του Οκτωβρίου έφερε βίαιες διορθωτικές κινήσεις και αποκομίσεις υπεραξιών από το προηγούμενο χρηματιστηριακό ράλι. Ανοδικά λοιπόν κινήθηκαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ανοδικά και τα αμερικανικά χρηματιστήρια στο περιθώρια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Εκλογών ιδιαίτερα κρίσιμων για την πορεία της χώρας (ΗΠΑ) αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο.

Η κινεζο-αμερικανική εμπορική κρίση που επηρέασε ιδιαίτερα την παγκόσμια οικονομία στο α' τρίμηνο 2020, εκτιμάται ότι θα παραμεριστεί εάν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί. Σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί οι χρηματιστηριακές αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά από την τροφοδότηση της αμερικανικής οικονομίας με 'φρέσκο' χρήμα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αρχική ανάκαμψη περιορίστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης. Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι αντέχει πάνω από τις 560 μονάδες, προς το παρόν τουλάχιστον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -έστω και αρνητικό- έχει πάλι ο τραπεζικός κλάδος. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται πολύ κοντά στη μερική κρατικοποίηση (ΤΧΣ) ενώ η Alpha Bank αναδιαρθρώνει τα χαρτοφυλάκια δανείων της. Για την ΕΤΕ επίκειται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, άγνωστο εάν επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 572,88 μονάδες με άνοδο 0,59%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι  κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,27%), των Τηλεπικοινωνιών (2,01%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι του Εμπορίου (-0,51%), Τραπεζών (-0,48%).

Αν υπάρξουν μεγαλύτερες αλλαγές στο θέμα της πανδημίας (π.χ. γενικό lockdown) τότε θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι 560 μονάδες και να πάμε σε χαμηλότερα επίπεδα, ίσως και στις 480 μονάδες που ήταν το χαμηλό έτους (2020) τον Μάρτιο με την έναρξη του πρώτου lockdown. Προς το παρόν περιμένουμε.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης