Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επίσημη ομολογία για ύφεση

29 Σεπτέμβριου 2009 Σχόλια
  • Σε περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης και ελλειμμάτων που αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, το 8% είναι υποχρεωμένο να προσαρμόσει τις όποιες πολιτικές του το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ο γενικός γραμματέας τη ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά επισήμως σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πριν ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη το 2010.
Επίσημη ομολογία για ύφεση

Σε περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης και ελλειμμάτων που αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, το 8% είναι υποχρεωμένο να προσαρμόσει τις όποιες πολιτικές του το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ο γενικός γραμματέας τη ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά επισήμως σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πριν ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη το 2010. «Η ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά «και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009 θα έχει αρνητικό πρόσημο και με βάση τα έως τώρα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης στο σύνολο του έτους θα είναι αρνητικός, χωρίς ωστόσο να φτάσει το -1,0%».

Σε περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης και ελλειμμάτων που αγγίζουν αν δεν ξεπερνούν το 8% είναι υποχρεωμένο να προσαρμόσει τις όποιες πολιτικές του το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Ο γενικός γραμματέας τη ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά επισήμως σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους πριν ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη το 2010. «Η ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά «και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009 θα έχει αρνητικό πρόσημο και με βάση τα έως τώρα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης στο σύνολο του έτους θα είναι αρνητικός, χωρίς ωστόσο να φτάσει το -1,0%».


Η εκτίμηση για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το τρέχον έτος γίνεται ακόμη ζοφερότερη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το έλλειμμα καταγράφεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και κατά συνέπεια μία συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης εκτινάσσει αυτομάτως σε υψηλότερα επίπεδα το δημόσιο έλλειμμα. Σύμφωνα μάλιστα με συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου στο euro2day, δεν αποκλείεται το έλλειμμα να ξεπεράσει το 8% στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν ή μετατεθούν χρονικά συγκεκριμένες πολιτικές.

Αν εφαρμοσθούν όλες οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου, το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 6%. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν λόγω των εισπράξεων του ΕΤΑΚ για τα έτη 2008 και 2009, της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, του ειδικού φόρου σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, των τελών σε κινητή τηλεφωνία και τυχερά παιχνίδια, την επανακυκλοφορία του στιγμιαίου λαχείου (ξυστό), την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς και την είσπραξη βεβαιωθέντων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που οι πολιτικές αυτές δεν εφαρμοστούν ή μετατεθούν χρονικά, πρόσθεσε ο Υπουργός, το έλλειμμα θα είναι της τάξης του 8%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και κατά 12,5 περίπου δισ. στη χειρότερη.

Ανάλογη επιχειρηματολογία ακολουθεί ο Υπουργός και σε ό,τι αφορά στις προοπτικές δανεισμού της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειασθεί περαιτέρω δανεισμός εφόσον εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Σημειώνεται ότι ήδη εφέτος η χώρα μας έχει δανειστεί περί τα 56 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 43 δισ. ευρώ.

Και οι δύο θέσεις πάντως του Υπουργού συνιστούν έμμεση παραδοχή αφενός ότι η χώρα θα προσφύγει σίγουρα σε νέο δανεισμό αφετέρου ότι το έλλειμμα σίγουρα θα ξεπεράσει το 8%, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα από τα μέτρα ανάκρουσης του ελλείμματος που ανέφερε δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, εκτός στόχου κινούνται οι εισπράξεις από το ΕΤΑΚ 2008, ενώ για το 2009 δεν έχουν σταλεί ακόμη ειδοποιητήρια, καθιστώντας ανέφικτη την είσπραξη εσόδων εντός του έτους.

Από την άλλη πλευρά στάση πληρωμών εμφανίζεται και στα ληξιπρόθεσμα χρέη με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα των βεβαιωθέντων οφειλών. Στον αέρα επίσης βρίσκεται και η επανακυκλοφορία του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό) λόγω της προκήρυξης των εκλογών, οι οποίες επίσης ενοχοποιούνται και για το χαλάρωμα του εισπρακτικού μηχανισμού.


ΤΟ «ΓΡΑΜΜΑ» ΠΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Κατόπιν αυτών, τα στοιχεία που στέλνει αύριο η ΕΣΥΕ στην ΕΕ θα κάνουν λόγο για έλλειμμα άνω του 6%, αφήνοντας τον τρόπο αλλά και το χρονοδιάγραμμα μείωσής του να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει το νέο οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά τις εκλογές με τις Βρυξέλλες. Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου η Επιτροπή θα έχει αποφανθεί μετά από ένα δεκαήμερο διαβουλεύσεων με την ΕΣΥΕ για το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2008 και θα έχει οριστικοποιήσει τις εκτιμήσεις της για το 2009 που σίγουρα θα είναι πιο πάνω από το 6%.

Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις του κ. Κοντοπυράκη έχουν ως εξής: «Το 2010 διαφαίνεται ότι θα είναι έτος ανάκαμψης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ανάκαμψη στη χώρα μας, στην αρχή μικρή και εν συνεχεία να αυξάνεται, όσο προχωρεί ο χρόνος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης διεθνώς. Ο τουρισμός φαίνεται ότι πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν αρκετά καλοί. Οι διανυκτερεύσεις θα έχουν μάλλον μονοψήφια μείωση στο σύνολο του έτους. Για το τουριστικό συνάλλαγμα οι ενδείξεις είναι ότι η πτώση θα είναι κάτω του 15%, είναι ένα νούμερο που είναι καλύτερο απ' ό,τι περίμενε κανείς τον Ιανουάριο. Η ανεργία για το σύνολο του 2009 θα διαμορφωθεί στο 9,1%, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2008.

Ο πληθωρισμός, που υποχώρησε σε χαμηλό 41 ετών τον Ιούλιο, αναμένεται να αυξηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της μη ευνοϊκής βάσης σύγκρισης. Τους τελευταίους μήνες του 2008, οι τιμές των καυσίμων είχαν υποχωρήσει αισθητά. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός τον τρέχοντα μήνα, θα διαμορφωθεί γύρω από το 0,8% με πιθανότητα να υποχωρήσει στο 0,7%. Στο σύνολο του έτους αναμένεται να κλείσει σε μέσα επίπεδα στα 1,1% -1,2%».

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης