Αντιστέκονται... οι τιμές και τα ενοίκια ακινήτων

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Σεπτέμβριος 2009
IΣXYPH αντίσταση στην πτώση εμφανίζουν μέχρι σήμερα οι τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στην ελληνική αγορά, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, δεν αναμένεται σημαντική υποχώρησή τους ούτε το επόμενο διάστημα. Taxheaven.gr

Αντιστέκονται... οι τιμές και τα ενοίκια ακινήτων                                             

IΣXYPH αντίσταση στην πτώση εμφανίζουν μέχρι σήμερα οι τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στην ελληνική αγορά, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, δεν αναμένεται σημαντική υποχώρησή τους ούτε το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος, που παρουσιάστηκε στο 4ο Συνέδριο για το Real Estate (RED Business Forum), τον τελευταίο χρόνο (Σεπτέμβριος 2008 - Σεπτέμβριος 2009) οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά μέσο όρο μόλις σε ποσοστό 5%, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης κινήθηκε στο 2,9%. (ή -1,4% και -4,4% σε ετήσια βάση το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα).

Αντίθετα, ο δείκτης των ενοικίων καταγράφει σταθερά την τελευταία διετία αύξηση της τάξης του 4% σε ετήσια βάση, ενώ όπως επισημαίνεται οι τιμές των ενοικίων είναι συνδεδεμένες με τον ΔΤΚ παρά με τις τιμές των ακινήτων.

Παράλληλα, διαπιστώνεται συνεχής υποχώρηση της ζήτησης, καθώς ο ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 4,8% στο τέλος του Αυγούστου του 2009, από 5,2% τον Ιούλιο και 11,5% στο τέλος του 2008. Σημειώνεται ότι το δίμηνο Ιουνίου - Ιουνίου 2009 η καθαρή ροή χρηματοδότησης για στεγαστικά δάνεια κυμάνθηκε κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ τον Αύγουστο χορηγήθηκαν μόλις 42 εκατ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος επισήμανε ότι η αγορά ακινήτων αποτυπώνει το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ενώ παράλληλα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις ξένες αγορές όσον αφορά επενδύσεις real estate.

Τόνισε ότι στην αγορά έχει δημιουργηθεί κατάσταση ασφυξίας από την αβεβαιότητα και τη διστακτικότητα των αγοραστών, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της στρόφιγγας του δανεισμού.

Ο συνδυασμός του αποθέματος αδιάθετων κατοικιών, της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, της αύξησης του κόστους του χρήματος και της αναγκαστικής προτίμησης των αγοραστών σε παλαιές κατοικίες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την απορρόφηση του αποθέματος των κατοικιών θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα πάνω από τρία χρόνια, όπως είπε ο κ. Μίχαλος.

Επίσης ο πρόεδρος εκτιμά ότι παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν από τον περασμένο χρόνο, η ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που προκαλεί αντίστοιχη κάμψη και στην επενδυτική δραστηριότητα. ''Βεβαίως θα είναι κρίσιμης σημασίας και η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες στο επόμενο διάστημα. Hδη υπάρχει μια τάση προς την κατεύθυνση της προσφοράς προγραμμάτων, με χαμηλότερα επιτόκια ή με άλλους ευνοϊκότερους συγκριτικά όρους», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπενθυμισε τα στοιχεία μιας έρευνας που πραγματοποίησε το Eπιμελητήριο πριν από μερικούς μήνες, στον τομέα της αγοράς κατοικίας, όπου εμφανιζόταν σημαντική πτώση των τιμών της τάξης του 15% το 2008 και διαφαίνεται ότι η πτώση θα αγγίξει άλλο ένα ποσοστό 10% μέσα στο 2009. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζει και η αγορά γραφείων, αφού υπάρχει πλέον αρνητική διάθεση των εταιριών να αποκτήσουν νέα κτίρια όσο και των κατασκευαστών να χτίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά χτίστηκαν μόλις 55.000 τ.μ. γραφείων στην Αθήνα, αριθμός που αποτυπώνει ανάγλυφα τη συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι στα εμπορικά ακίνητα η διαθεσιμότητα στο κέντρο έχει φθάσει το 40%.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και έρευνα - δημοσκόπηση στελεχών μεγάλων μεσιτικών γραφείων, το 98% των οποίων θεωρούν πως οι τιμές των ακινήτων δεν θα μεταβληθούν μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ μόλις το 2% περιμένει ελαφρά πτώση.

Σχετικά με την πορεία της κτηματαγοράς έως τα τέλη του έτους, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 49% πιστεύει ότι η αγορά ακινήτων θα κινηθεί χειρότερα σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, ενώ το 47% αναμένει πως δεν θα υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτίμησαν ότι η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά θα ξεκινήσει το 2011, ενώ υπήρξαν και απόψεις σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατόν να υπάρξει αναθέρμανση ακόμη και από το 2010.

Πηγή Express