Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ανάπτυξη W της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020

Η ανάπτυξη W της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020

Η ανάπτυξη W της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020

30 Οκτώβριος 2020
Η ανάπτυξη W της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ανάπτυξη τύπου W (δηλαδή με έντονες μεταπτώσεις) θα παρουσιάσει η ευρωπαϊκή οικονομία το 2020. Μετά το αρχικό ήπια πτωτικό τρίμηνο, ήρθε το καταστροφική β’ τρίμηνο με τις περισσότερες οικονομίες σε κατάσταση lockdown και ακολούθησε ένα εξαιρετικό γ’ τρίμηνο με ανάκαμψη όλων των ισχυρών οικονομιών. Ωστόσο, το 4ο τρίμηνο θεωρείται ότι θα είναι όπως και το 2ο, δηλαδή καταστροφικό, αφού οι περισσότερες ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης εισέρχονται πάλι σε καταστάσεις lockdown.

Πως κινήθηκαν οι οικονομίες
 
Κατά 12,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε από τη χειρότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Σύμφωνα με το Reuters, το άλμα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970. Ήταν επίσης πιο ισχυρό από την άνοδο κατά 7,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Ανοδικά κινήθηκε και  η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 13,7% το δεύτερο τρίμηνο. Κατά 16,1% αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Όπως τονίζει το Reuters, η κίνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από την αναμενόμενη και έρχεται μετά τη συρρίκνωση κατά 13,0% του δεύτερου τριμήνου και κατά 5,5% του πρώτου.

Ξαναγράφονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί, λόγω της πανδημίας. Όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο αρνητικά.

Ήδη, τα περισσότερα κράτη -μαζί και το ελληνικό- θα ξαναρχίσουν να αναθεωρούν τους προϋπολογισμούς τους βάζοντας μέσα και τις εκτιμήσεις για επιδείνωση στο 4ο τρίμηνο. Για την Ελλάδα προβλέπεται πλέον βάσιμα, ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το -10%. Αν παραμείνει στο -11% ή -12% θα θεωρηθεί μία ελεγχόμενη κατάσταση. Αν ξεφύγει (η ύφεση) πάνω από -12% για ολόκληρο το έτος τότε θα υπάρξουν φόβοι για ένα ακόμη αρνητικό εξάμηνο που θα είναι το α’ εξάμηνο 2021.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης